BUSINESS & FINANCE

Sunlight: Η επέκταση στο εξωτερικό και το rebound της αγοράς μπαταριών

Τα μεγέθη του 2020 και οι προοπτικές

Sunlight: Η επέκταση στο εξωτερικό και το rebound της αγοράς μπαταριών

Σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που παραπέμπουν στην εποχή πριν από την πανδημία, έχει επιστρέψει η αγορά των βιομηχανικών μπαταριών, όπως αναφέρει στην οικονομική έκθεσή της για τα μεγέθη του 2020, η εταιρεία παραγωγής μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας Sunlight. Οι υψηλοί αυτοί ρυθμοί ανάπτυξης αποτελούν απόρροια της παγκόσμιας τάσης για μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση των logistics, με την εταιρεία να δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξή της στην αγορά μπαταριών λιθίου.

Η συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα IPCEI δημιουργεί την βάση για την ανάπτυξη μίας πλατφόρμας προϊοντικών λύσεων για διαφορετικές εφαρμογές στα logistics και την αποθήκευση ενέργειας (Energy Storage Systems), με τη Sunlight από το 2019, να  έχει αναπτύξει τη δική της γκάμα προϊόντων λιθίου (Lion Force).

Η εταιρεία του ομίλου Olympia επιδιώκει την περαιτέρω διεύρυνση των μεριδίων αγοράς της στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, η μονάδα στο Greensboro της Β. Καρολίνας των ΗΠΑ, που συμπληρώνει τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της, επιδιώκεται να αποτελέσει την βάση εξάπλωσης της εταιρείας στην αμερικάνικη αγορά βιομηχανικών μπαταριών.

Επίσης, στη Βόρεια Αμερική, η Sunlight προγραμματίζει επενδύσεις 126 εκατ. ευρώ (150 εκατ. δολ.), την επόμενη διετία, στη Βόρεια Αμερική, έχοντας, ήδη, επενδύσει 10 εκατ. δολ. Στην Ιταλία, η απόκτηση της Sunlight Italy και το 78% της Batt-men Srl αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τα μερίδια στην τοπική αγορά.

Τα μεγέθη

Το 2020 η εταιρεία εμφάνισε κύκλο εργασιών 177 εκατ. ευρώ, μέγεθος που μειώθηκε οριακά, έναντι του 2019, σε ποσοστό 1,8%. Ωστόσο, σύμφωνα με την Sunlight, εάν οι τιμές μετάλλων παρέμεναν σταθερές, ο κύκλος εργασιών θα είχε αυξηθεί κατά 5%. Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν αυξήθηκαν κατά 56,4%, σε 18,3 εκατ. έναντι 11,7 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda) ανήλθαν σε 19,2 εκατ. ευρώ. Άνοδο κατά 47% εμφάνισαν τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που διαμορφώθηκαν σε 14 εκατ. ευρώ, με την Sunlight να αναφέρει ότι αποτελεί τη μοναδική εταιρία στον κλάδο της, σε παγκόσμιο επίπεδο, που εμφάνισε αύξηση αποτελεσμάτων μέσα στην πανδημία.

Ο καθαρός δανεισμός του oμίλου, διαμορφώθηκε στα 81,4 εκατ. ευρώ έναντι 82,7 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται σε 72,5 εκατ. ευρώ, έναντι 58 εκατ. ευρώ το 2019.

Συνολικά, η εταιρεία απασχολεί, συμπεριλαμβανομένης της μονάδας ανακύκλωσης, 926 άτομα.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News