ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Motor Oil: Επιστροφή στην κερδοφορία το α΄ τρίμηνο του 2021

Καθαρά κέρδη 65  εκατ. ευρώ από ζημίες 96,6 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν λόγω της ανόδου των διεθνών τιμών πετρελαίου

Motor Oil: Επιστροφή στην κερδοφορία το α΄ τρίμηνο του 2021

Η ανάκαμψη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η βελτίωση των συνθηκών στις αγορές αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε η Motor Oil. Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν στα 1,8 δισ. ευρώ έναντι 1,6 δισ. του αντίστοιχου περσινού τριμήνου. Τα καθαρά κέρδη για την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021 διαμορφώθηκαν στα 65 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 96,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020), ενώ τα EBITDA ανήλθαν σε 129 εκατ. ευρώ (από ζημίες 77 εκατ. το α’ τρίμηνο του περασμένου έτους).

Όπως αναφέρεται στην οικονομική κατάσταση της εταιρείας, ανοδική τάση εμφανίζουν τόσο τα περιθώρια διύλισης όσο και οι όγκοι πωλήσεων. Πράγματι, η αξία των πωλήσεων του ομίλου ανήλθε σε 1,3 δισ. ευρώ (από 1,05 δισ. ευρώ ένα χρόνο πριν) και ο όγκος των πωλήσεων πετρελαιοειδών αυξήθηκε σε 3,1 εκατ. μετρικούς τόνους (από 2,6 εκατ. μετρικούς τόνους την αντίστοιχη περίοδο του 2020).

«Το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου εξελίσσεται σύμφωνα με τον σχεδιασμό», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση, με τις επενδυτικές δαπάνες (capex) να διαμορφώνονται στα 61 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι για ολόκληρο το έτος, οι επενδυτικές δαπάνες εκτιμάται ότι θα ανέλθουν γύρω στα 300 εκατ. ευρώ, με το συγκρότημα νάφθας στο επίκεντρο.

Τέλος, το καθαρό χρέος του ομίλου διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 1 δισ. ευρώ, με την διοίκηση της Motor Oil να υπογραμμίζει ότι έχει εξασφαλίσει το τελευταίο διάστημα -από το 2020- πρόσθετες πιστωτικές γραμμές με χαμηλό επιτόκιο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στα σημαντικά γεγονότα μετά την περίοδο αναφοράς (1 Ιανουαρίου-31 Μαρτίου 2021) αναφέρεται ότι εντός του Απριλίου 2021 η Motor Oil εξαγόρασε το υπόλοιπο 10% που δεν κατείχε ήδη στην θυγατρική της εταιρεία προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου NRG, με αποτέλεσμα το ποσοστό της να ανέρχεται πλέον στο 100%. Η αξία της συναλλαγής ανήλθε σε 1,8 εκατ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News