Business & Finance Τρίτη 27/07/2021, 14:34
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΤΕ: Βελτιώνεται το κλίμα στις ΜμΕ σε θετικό έδαφος ο Δείκτης Εμπιστοσύνης

ΕΤΕ: Βελτιώνεται το κλίμα στις ΜμΕ σε θετικό έδαφος ο Δείκτης Εμπιστοσύνης

Πίσω της μοιάζει να αφήνει η ελληνική οικονομία την οικονομική καθίζηση που προκάλεσε η πανδημία και οι προσδοκίες των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων φαίνεται να επανέρχονται σταδιακά σε ανοδική τροχιά, ύστερα από την έντονη καθίζηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2020. 

Ειδικότερα, ο Δείκτης Εμπιστοσύνης των ΜμΕ που συνθέτει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε κατά 32 μονάδες κατά το περασμένο εξάμηνο, περνώντας έτσι σε θετικό έδαφος (στο +4 το πρώτο εξάμηνο 2021, από το -28 το δεύτερο εξάμηνο 2020). Παράλληλα, αύξηση κατέγραψε το ποσοστό των ΜμΕ που προσβλέπει σε ανάπτυξη (από 34% σε 57%, έναντι 63% το 2019). Η ταχεία ανάκαμψη των δεικτών οφείλεται κυρίως στις μικρές και τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 36 και 41 μονάδων αντίστοιχα στον δείκτη εμπιστοσύνης. Τα παραπάνω δείχνουν πως, υπό την προϋπόθεση της επιτυχίας της εμβολιαστικής εκστρατείας και την απουσία νέων μεταλλάξεων της Covid-19, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται ισχυρή.

ΕΤΕ: Βελτιώνεται το κλίμα στις ΜμΕ σε θετικό έδαφος ο Δείκτης Εμπιστοσύνης-1ΕΤΕ: Βελτιώνεται το κλίμα στις ΜμΕ σε θετικό έδαφος ο Δείκτης Εμπιστοσύνης-2

Ο δείκτης τρέχουσας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες παραμένει σε αρνητικό έδαφος αλλά σαφώς βελτιωμένος, από τις -44 στις -20 μονάδες. Οι προσδοκίες για την μελλοντική ζήτηση ωστόσο ανακάμπτουν πολύ δυναμικά, καθώς ο δείκτης μελλοντικής ζήτησης από το -29 του προηγούμενου εξαμήνου αυξήθηκε στο +38, απέχοντας ελάχιστα από το ιστορικό υψηλό του (+42 το δεύτερο εξάμηνο του 2019). Η ανάκαμψη του δείκτη μελλοντικής ζήτησης είναι εμφανής σε όλους τους κλάδους και μεγέθη επιχειρήσεων, με τον βιομηχανικό κλάδο και τις μικρές επιχειρήσεις ωστόσο να αναμένουν την εντονότερη αύξηση της ζήτησης (+46 και +49 αντίστοιχα).

ΕΤΕ: Βελτιώνεται το κλίμα στις ΜμΕ σε θετικό έδαφος ο Δείκτης Εμπιστοσύνης-3

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι στην προ-πανδημίας τάση δείχνει να επιστρέφει σταδιακά το ποσοστό των επιχειρήσεων που ακολουθεί στρατηγικές επιβίωσης, καθώς μειώθηκε από 34% το προηγούμενο εξάμηνο σε 20%. Επιπλέον, το ποσοστό επιχειρήσεων με έντονα προβλήματα ρευστότητας παρέμεινε σχετικά σταθερό για τρίτο συνεχόμενο εξάμηνο (14,6% από 15% το προηγούμενο εξάμηνο), με την απόκλιση των μεγεθών από την κοινή τους τάση κατά τα δύο προηγούμενα εξάμηνα, να επιβεβαιώνει την επιτυχή στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων κατά την περίοδο των lockdown. Κάπως εντονότερα του μέσου όρου προβλήματα ρευστότητας δείχνουν να αντιμετωπίζουν οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (23% του τομέα), παραμένοντας ωστόσο σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το 2018.

ΕΤΕ: Βελτιώνεται το κλίμα στις ΜμΕ σε θετικό έδαφος ο Δείκτης Εμπιστοσύνης-4

Όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό δελτίο της Εθνικής Τράπεζας, τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα στηρίξουν οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης της Ε.Ε., οι οποίοι ουσιαστικά διπλασιάζουν τη διαθέσιμη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για την επόμενη εξαετία. Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει υποβάλει η Ελλάδα, μέσω του Ταμείου είναι διαθέσιμα: 

– 18,2 δισ. ευρώ επιδοτήσεων, με το μεγαλύτερο μέρος να ενισχύει έμμεσα τις ΜμΕ (υποδομές, μεταρρυθμίσεις) 

– 12,7 δισ. ευρώ δανείων με ευνοϊκούς όρους τα οποία χρηματοδοτούν έως 50% του κόστους σε πέντε τύπους επενδύσεων (ψηφιακές, πράσινες, καινοτομίας, εξωστρέφειας, μεγέθυνσης/συνεργασίες) με ελάχιστη ίδια συμμετοχή 20% (το υπόλοιπο 30% συμπληρώνεται δυνητικά με τραπεζικό δανεισμό) – παράλληλα κινητοποιούνται ιδιωτικά κεφάλαια της τάξης των 26,5 δισ. ευρώ για συγχρηματοδότηση των άνω δράσεων.

Παράλληλα αναδεικνύονται ως βασικές ανάγκες:

  • η έγκαιρη ενημέρωση και ενεργοποίηση ενός ευρύτερου φάσματος ΜμΕ σχετικά με τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης 
  • η «τεχνική στήριξη» (κυρίως ως προς την κατάρτιση επιχειρηματικών σχεδίων) για τις ΜμΕ που δηλώνουν έτοιμες να προχωρήσουν στη χρήση του. Σε αυτή την προσπάθεια σημαντικό είναι να αξιοποιηθεί ο συμβουλευτικός ρόλος των τραπεζών. Ειδικά για επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους, θα απαιτηθεί υπέρβαση δυνάμεων σε όρους νοοτροπίας (π.χ. συνεργασίες) και τεχνικής κατάρτισης, καθώς το έργο που καλούνται να φέρουν εις πέρας είναι αρκετά περίπλοκο.

Παράλληλα, οι ελληνικές ΜμΕ παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις όσον αφορά το βαθμό ετοιμότητας για την αξιοποίηση του Ταμείου
Ανάκαμψης. Με κριτήριο i) τον βαθμό ενημέρωσης σχετικά με το Ταμείο και ii) τη διάθεση για επένδυση, οι ΜμΕ θα μπορούσαν να χωριστούν σε 4 κατηγορίες:

– Ηγέτες (44% του τομέα): Γνωρίζουν το Ταμείο Ανάκαμψης και δηλώνουν ότι θα το αξιοποιήσουν
– Ακόλουθοι (18%): Δε γνωρίζουν το Ταμείο, παρότι σχεδιάζουν επενδύσεις που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτό
– Συντηρητικοί (22%): Γνωρίζουν το Ταμείο, αλλά δεν επιθυμούν να το αξιοποιήσουν
– Αδύναμοι (16%): Δε γνωρίζουν το Ταμείο ούτε σχεδιάζουν κάποια σχετική επένδυση

Σημειώνεται ότι τα 2/3 των ΜμΕ που έχουν κάποια γνώση του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλώνουν ότι θα το αξιοποιήσουν.

Ηγέτες: Χαρακτηριστικά

Εξετάζοντας τα βασικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις άνω κατηγορίες, διαπιστώνεται πως οι ηγέτες επιχειρηματίες διαχρονικά υιοθετούν ενεργητική μακροπρόθεσμη στρατηγική, καθώς:
– επενδύουν περισσότερο σε εξειδικευμένα ψηφιακά εργαλεία όπως digital marketing (35% έναντι 25% των υπολοίπων) και Data analytics (22% έναντι 13% των υπολοίπων)
– επιδιώκουν συνεργασίες (36% έναντι 22% των υπολοίπων), και είναι οι μόνοι που συμμετέχουν σε clusters
– αναπτύσσουν σε μεγαλύτερο βαθμό νέα προϊόντα ενώ το 10% έχει κατοχυρώσει πατέντα (έναντι μόλις 3% των λοιπών). 

moneyreview.gr

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News