ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: Στην κοινοπραξία Fortress, Bain Capital και doValue το Frontier

Εθνική Τράπεζα: Στην κοινοπραξία Fortress, Bain Capital και doValue το Frontier

Έναντι τιμήματος 160 εκατ. ευρώ η κοινοπραξία Fortress, Bain Capital και doValue αναδεικνύεται σύμφωνα με πληροφορίες προτιμητέος επενδυτής για το χαρτοφυλάκιο Frontier που τιτλοποιεί η Εθνική τράπεζα. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΤΕ που συζήτησε το θέμα και το οποίο αποφάσισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της συναλλαγής .

Το προβάδισμα της αμερικανο-ιταλικής κοινοπραξίας κρίθηκε σύμφωνα στο ύψος του τιμήματος, στην αξιοπιστία του επενδυτή, καθώς επίσης και στο προφίλ του, στο βαθμό που εφόσον η συμφωνία ολοκληρωθεί αναλαμβάνει να διαχειριστεί ένα ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο δανείων, που στο μεγαλύτερο μέρος του περιλαμβάνει οφειλές από στεγαστικά δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι στη διαγωνιστική διαδικασία για το χαρτοφυλάκιο Frontier συμμετείχαν επίσης η σουηδική Intrum, το αμερικανικό fund Davidson Kempner από κοινού με την Cepal ως εταιρεία διαχείρισης (servicer) και το επενδυτικό κεφάλαιο CarVal με την Qquant ως servicer.  

Η μάχη δόθηκε ουσιαστικά για τους τίτλους μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (mezzanine notes), αλλά και την ανάληψη του servicing του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, το ενδιαφέρον για το οποίο υπήρξε υψηλό, καθώς πρόκειται κατά το μεγαλύτερο μέρος του για στεγαστικά δάνεια, που έχουν εξασφαλίσεις σε ακίνητα. Να σημειωθεί ότι στο υπό τιτλοποίηση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνονται 190.000 δάνεια που προέρχονται από 80.000 πελάτες και το 90% αυτών των δανείων φέρει εξασφαλίσεις σε ακίνητα.

Με βάση τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου που αποτελεί την περίμετρο του Frontier, το 77% είναι μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, το 18% επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια μικρών επιχειρήσεων και μόλις το 5% είναι καταναλωτικά δάνεια. H ιταλική doValue ως μέρος της κοινοπραξίας εφόσον προκριθεί  έχει σημαντική παρουσία στην Ελλάδα μέσω της doValue Greece και διαχειρίζεται δάνεια ύψους 27 δισ. ευρώ, από τα οποία το 40% είναι δάνεια της Eurobank και το 60% τρίτων επενδυτικών κεφαλαίων. 

Το mezzanine τμήμα της τιτλοποίησης, που είναι και οι τίτλοι προς πώληση με τη διάθεση του 95% διαμορφώνεται στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ το τμήμα των τίτλων χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (junior notes) διαμορφώνεται στα 2,45 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο τμήμα της τιτλοποίησης αποτελούν οι ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes), η αξία των οποίων διαμορφώνεται στα 3,3 δισ. ευρώ και είναι αυτό που η Τράπεζα θα κρατήσει στα βιβλία της και για το οποίο έχει υποβάλει αίτημα για την παροχή εγγύησης από το Δημόσιο μέσω του «Ηρακλή».

Η τιτλοποίηση Frontier σε συνδυασμό με μια νέα τιτλοποίηση μικρότερης αξίας που έχει ανακοινώσει η διοίκηση της Τράπεζας ότι θα εντάξει στον «Ηρακλή II», θα επιτρέψει στη διοίκηση της ΕΤΕ να μειώσει τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφιο ποσοστό εντός του 2022. Με βάση τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε στο 13,3% και το ύψος των κόκκινων δανείων στα 4,1 δισ. ευρώ από 31,3% στα τέλη του 2019, ενώ ο δείκτης κάλυψης από συσσωρευμένες προβλέψεις ανέρχεται σε 66%. Μέσω της τιτλοποίησης Frontier η Εθνική Τράπεζα αναμένεται να κάνει ένα ουσιαστικό βήμα για την εξυγίανση του ισολογισμού της, καθώς θα μειώσει κατά 60% το στοκ των κόκκινων δανείων και κατά 80% το στοκ των κόκκινων στεγαστικών δανείων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, τα οποία αποτελούν και τη μεγαλύτερη κατηγορία των κόκκινων δανείων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News