Business & Finance Τρίτη 18/05/2021, 19:22
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Αύξηση 22,1% των εσόσων το α΄ τρίμηνο, στα 647,3 εκατ. ευρώ

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 36 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,8 εκατ. ευρώ του α΄ τριμήνου του 2020

Φωτ. intimenews

Τη δυναμική της πορεία ως συνέχεια του ισχυρού τελευταίου τριμήνου του 2020, συνέχισε και κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2021 η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, με τα έσοδά της να διαμορφώνονται στα 647,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22,1% από τα 530,3 εκατ. ευρώ του α΄ τριμήνου του 2020.

Η ζήτηση στους περισσότερους τομείς επανήλθε και σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασε τα προ πανδημίας επίπεδα, όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της. 

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η ανάκαμψη των αγορών της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, που είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο αλουμινίου. Έτσι, οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 10,5%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα έλασης αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων. Η αισιοδοξία στις αγορές και η υψηλή ζήτηση, οδήγησαν σε υψηλότερες τιμές των μετάλλων στο LME, με τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται σε 7.062 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 38,2% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2020) και τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται σε 1.741 ευρώ ανά τόνο (αύξηση 13,6% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2020). 

Άμεσα επηρεασμένα από την αύξηση των όγκων πωλήσεων, τα αναπροσαρμοσμένα ενοποιημένα κέρδη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ πριν από φόρους, τόκους, αποσβέσεις και αποτέλεσμα μετάλλου και λοιπά έκτακτα έξοδα (adjusted EBITDA), τα οποία απεικονίζουν καλύτερα την οργανική και ταμειακή κερδοφορία της εταιρείας, αυξήθηκαν κατά 28,1% και ανήλθαν σε 41,9 εκατ. ευρώ έναντι 32,7 εκατ. ευρώ την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο.

Η άνοδος των τιμών των μετάλλων, είχε ως αποτέλεσμα λογιστικά κέρδη μετάλλου, τα οποία έφτασαν τα 26,3 εκατ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2021 έναντι ζημίας 11,8 εκατ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2020. Αποτέλεσμα και της θετικής επίδρασης του αποτελέσματος μετάλλου, ήταν τα μικτά κέρδη να ανέλθουν σε 68,7 εκατ. ευρώ έναντι 24,7 εκατ. ευρώ στους πρώτους τρεις μήνες του 2020. Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζεται σταθερά η προσπάθεια για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των εργαζομένων και συνεργατών της εταιρείας από την πανδημία, με τα ενοποιημένα αποτελέσματα να περιλαμβάνουν σχετικά έξοδα ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Στο περιβάλλον αυτό, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 67,1 εκατ. ευρώ έναντι 20,1 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2020.

Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 36 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 0,8 εκατ. ευρώ του α΄ τριμήνου του 2020, με τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να ανέρχονται σε 34,8 εκατ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του 2021 ή 0,0927 ευρώ ανά μετοχή από 0,9 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2020 ή 0,0025 ευρώ ανά μετοχή.

Κλάδος αλουμινίου

Κατά το α΄ τρίμηνο του 2021, ο κλάδος του αλουμινίου πέτυχε αύξηση των όγκων πωλήσεων κατά 11,8%, με τον κύκλο εργασιών να διαμορφώνεται, αυξημένος κατά 10,7%, στα 292 εκατ. ευρώ. Ο κλάδος επηρεάστηκε θετικά από την ανάκαμψη της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, που επανήλθαν στο προϊοντικό μείγμα δυναμικά μετά την πτώση της προηγούμενης χρήσης, λόγω των συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία. Τα κέρδη του κλάδου πριν από φόρους ανήλθαν σε 17 εκατ. ευρώ έναντι 6 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο, ενώ το a-EBITDA ανήλθε στα 25,8 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο του 2021 έναντι 18,6 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Σχετικά με το επενδυτικό πρόγραμμα μετά και τη λειτουργία του νέου τετραπλού θερμού ελάστρου, έχει ξεκινήσει η δεύτερη φάση του επενδυτικού προγράμματος με τις νέες επενδύσεις να ανέρχονται στα 29,1 εκατ. ευρώ για πάγιο εξοπλισμό, από τις οποίες 24,7 εκατ. ευρώ αφορούν στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της έλασης αλουμινίου της μητρικής στα Οινόφυτα.

Κλάδος χαλκού

Κατά το α΄ τρίμηνο του 2021, ο κλάδος χαλκού παρουσίασε αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά 8,3%, με την ανοδική πορεία να τροφοδοτείται από τη διψήφια αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων έλασης χαλκού και κραμάτων χαλκού.

Ο κύκλος εργασιών, ενισχυμένος έντονα από τις αυξημένες τιμές του χαλκού στις διεθνείς αγορές, ανήλθε σε 355 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 33,3%. Τα αποτελέσματα πριν από φόρους ανήλθαν σε κέρδος 27 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 6,4 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2020, επηρεασμένα και από το θετικό αποτέλεσμα μετάλλου, ενώ το a-EBITDA βελτιώθηκε και ανήλθε στα 16,1 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2021 έναντι 14,2 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, για το α΄ τρίμηνο του 2021, δαπανήθηκαν περί τα 3,5 εκατ. ευρώ για την ολοκλήρωση των επενδυτικών προγραμμάτων, με το ποσό των 2,1 εκατ. ευρώ να πραγματοποιείται από τη θυγατρική Sofia Med για την υλοποίηση αναβαθμίσεων προς τη διεύρυνση της προϊοντικής της γκάμας σε προϊόντα έλασης.

Προοπτικές 2021

Για το υπόλοιπο 2021, και καθώς ο κόσμος φαίνεται να αφήνει πίσω του ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από εντατικά περιοριστικά μέτρα και αντίξοες συνθήκες τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο παγκοσμίως, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ βρίσκεται στην κατάλληλη θέση για να αξιοποιήσει τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, όπως η πελατοκεντρική φιλοσοφία, ο διεθνής προσανατολισμός, το διευρυμένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και η μεγάλη ευελιξία, τα οποία της δίνουν τη δυνατότητα να μπορεί να αξιοποιήσει κάθε μελλοντική ευκαιρία. Στη δυνατότητα αυτή συμβάλλουν καίρια οι σημαντικές επενδύσεις οι οποίες ολοκληρώθηκαν πρόσφατα ή είναι σε εξέλιξη. Οι επενδύσεις αυτές, επικεντρωμένες σε τομείς και προϊόντα με προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, της επιτρέπουν, αυξάνοντας συνεχώς την παραγωγική δυναμικότητα αλλά και την αξιοποίησή της, να έχει τη δυνατότητα να διατηρεί την ανοδική της πορεία.
 
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News