Business & Finance Δευτέρα 17/05/2021, 22:39
ΜΙΝΤΙΑ

Eρχεται «κύμα» συγκεντρωτισμού στις υπηρεσίες streaming

Eρχεται «κύμα» συγκεντρωτισμού στις υπηρεσίες streaming

Ολες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε σημαντική κλιμάκωση των «πολέμων» στον κόσμο του streaming, μετά την ανακοίνωση των σχεδίων των ΑΤ&Τ και Discovery να ενώσουν το ενεργητικό τους στον χώρο των μίντια σε μία συμφωνία ύψους 43 δισ.δολαρίων.

Το τμήμα WarnerMedia της ΑΤ&Τ, που περιλαμβάνει το CNN, θα ανεξαρτοποιηθεί από τον υπόλοιπο όμιλο και θα συγχωνευθεί με τη Discovery δημιουργώντας ένα νέο κολοσσό στα μίντια. 

Οι μέτοχοι της ΑΤ&Τ θα λάβουν το μερίδιο του λέοντος στο νέο όμιλο με μερίδιο 71%, ενώ οι μέτοχοι της Discovery ένα 29%. Συνεπώς δεν πρόκειται για συγχώνευση επί ίσοις όροις. Η Discovery «είδε» τη μετοχή της να απογειώνεται και εν συνεχεία να καταρρέει στις αρχές του έτους, με κεφαλαιοποίηση ύψους 30 δισ.δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του χρέους. Η Time Warner (η οποία έχει μετανομαστεί σε WarnerMedia) είχε αξία 108,7 δισ.δολαρίων συμπεριλαμβανομένου του χρέους, το 2018 όταν αγοράστηκε από την ΑΤ&Τ. 

Η συμφωνία δίδει τώρα τη δυνατότητα στην ΑΤ&Τ να εστιάσει στις δραστηριότητές της στον χώρο των τηλεπικοινωνιών. Επιπλέον, προσδίδει στις WarnerMedia και Discovery το μέγεθος που χρειάζονταν για να ανταγωνιστούν τους κολοσσούς Disney και Netflix. Οι HBO και HBO Max, οι υπηρεσίες streaming της ΑΤ&Τ, έχουν 44 εκατ.συνδρομητές στις ΗΠΑ και επιπλέον 20 εκατ.σε άλλες αγορές. Η Discovery έχει 15 εκατ. συνδρομητές. Ωστόσο, τα νούμερα είναι πολύ χαμηλά συγκριτικά με τα 208 εκατ.συνδρομητών του Netflix παγκοσμίως και τα 104 εκατ. συνδρομητών της Disney. 

Αναλυτές προειδοποιούν ότι τα επόμενα χρόνια έρχεται κύμα συγκεντρωτισμού στην αγορά των υπηρεσιών streaming. Oπως ακριβώς σκέφθηκαν οι ΑΤ&T και Discovery να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να ανταγωνιστούν τους μεγάλους του χώρου, έτσι ακριβώς θα σκεφθούν και οι υπόλοιποι παίκτες, επισημαίνουν οι ίδιοι αναλυτές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News