Business & Finance Τρίτη 11/05/2021, 22:15
ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ

Mειώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων, αυξήθηκαν οι αποδοχές των μάνατζερ

Mειώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων, αυξήθηκαν οι αποδοχές των μάνατζερ

Περισσότερες από το ήμισυ από τις 100 εισηγμένες στο δείκτη S&P 500 επιχειρήσεις με το χαμηλότερο μέσο όρο μισθών εργαζομένων αύξησαν παρ΄όλα αυτά τις αμοιβές των διευθυνόντων συμβούλων τους στη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση του Institute for Policy Studies. 

Οι 51 από τις 100 επιχειρήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται Coca-Cola, Carnival και Yum Brands, ο μέσος μισθός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 2% πέρυσι στα 28.187 δολάρια συγκριτικά με το 2019, παρότι η αμοιβή των διευθυνόντων συμβούλων της αυξήθηκε 29% στα 15,3 εκατ.δολάρια.

Τα στοιχεία αυτά προσθέτουν ακόμη ένα λόγο για την οργή κάποιων επενδυτών, οι οποίοι έχουν εναντιωθεί στις αυξήσεις των αποδοχών των ανώτατων στελεχών στη διάρκεια των γενικών συνελεύσεων. Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκονται φέτος αντιμέτωπες με τις έντονες αντιδράσεις μετόχων για τους υπέρογκους μισθούς των διευθυνόντων συμβούλων, αριθμός μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι. Ακόμη χειρότερα, οι επιχειρήσεις που συμπεριλαμβάνονται στην εν λόγω έκθεση αύξησαν τις αμοιβές των στελεχών τους τη στιγμή που μείωσαν το στόχο απόδοσής τους.

Εκπρόσωπος της Carnival απάντησε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Αρνολντ Ντόναλντ δεν έλαβε καθόλου μπόνους το 2020 ενώ οι συνολικές αποδοχές του πέρυσι ήταν μειωμένες 29% έναντι του 2019. Επίσης, εκπρόσωπος της Coca-Cola ανέφερε ότι περίπου 1.000 εργαζόμενοι της εταιρείας έλαβαν έκτακτες αμοιβές σε μετοχές. 

«Δεν μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε στα δ.σ. των επιχειρήσεων για να διευθετήσουν το πρόβλημα των υπέρογκων αμοιβών προς τους διευθύνοντες συμβούλους», αναφέρει ο Σάραχ Αντερσον, εκ των εκπονητών της έκθεσης. Ο ίδιος προτείνει οι επιχειρήσεις με τη μεγαλυτερη αναλογία μισθού διευθύνοντος συμβούλου προς εργαζομένους να φορολογούνται περισσότερο. Η συγκεκριμένη μέση αναλογία μισθών διευθύνοντος συμβούλου προς το μέσο εργαζόμενο στις 51 επιχειρήσεις της έκθεσης κυμαινόταν σε 830 προς 1. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News