Business & Finance Τρίτη 20/04/2021, 18:37
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαίσιο: Ισχυρή αύξηση 59,7 % των κερδών στα €3,1 εκατ. – Στα €354,6 εκατ. τα έσοδα

φωτ. InTime News

Παρά τις προκλήσεις σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του 2020 εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού που είχε σαν αποτέλεσμα την αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων για σχεδόν τρεις μήνες, η πορεία της «Πλαίσιο Computers» το 2020, κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική όπως αναφέρει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της για τα οικονομικά της αποτελέσματα για την περυσινή χρονιά. 

Η εισηγμένη ολοκλήρωσε το 2020 με σημαντική βελτίωση της κερδοφορίας της  τόσο πριν, όσο και μετά φόρων, με ισχυρή διψήφια αύξηση των ενοποιημένων πωλήσεων, ενώ βελτίωσε τη  ρευστότητά της και την κεφαλαιακή της διάρθρωση, καθώς το ηλεκτρονικό κανάλι πώλησης και το call center, συνέβαλαν ούτως ώστε οι πωλήσεις να συνεχισθούν απρόσκοπτα. 

Ειδικότερα τα καθαρά κέρδη της εταιρείας πραγματοποίησαν «άλμα» 59,7% στα 3,1 εκατ. ευρώ ήτοι 0,14 ευρώ ανά μετοχή από 1,9 εκατ. ευρώ ή 0,08 ευρώ ανά μετοχή το 2020, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 3,6 εκατ. ευρώ, έναντι 3 εκατ. ευρώ μία χρονιά νωρίτερα, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 20%.

Τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 11,8%, στα 354,6 εκατ. ευρώ από 317,1 εκατ. ευρώ, το 2019, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα 13,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας μια μικρή κάμψη της τάξεως του 1,9%, από τα 13,5 εκατ. ευρώ το 2019. 

Τα καθαρά ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας άγγιξαν τα 40 εκατ. ευρώ το 2020, ενισχυμένα κατά 30,8% από τα 30,2 εκατ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ η ταμειακή ρευστότητα αν δεν συνυπολογισθεί ο δανεισμός της εταιρείας ανέρχεται στα 58,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 49,2%, από τα 39,1 εκατ. ευρώ το 2019. 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία, τα ιδία κεφάλαια παραμένουν σταθερά υψηλότερα της χρηματιστηριακής της αξίας, στα 95,7 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία θα προτείνει την διανομή μερίσματος στους μετόχους για τη χρήση του 2020, ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή, το οποίο και θα το καταβάλει στις 29 Ιουνίου, όπως έκανε γνωστό με χθεσινή της ανακοίνωση. 

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Πλαισίου, κ. Γεώργιος Γεράρδος, ανέφερε τα εξής:  

«Το 2020 ήταν ένα έτος παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που μέσα σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον καταφέραμε να αυξήσουμε τις πωλήσεις μας κατά 11,8%, παρότι τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά για περίπου τρεις μήνες. Η μακροχρόνια στρατηγική μας, με έμφαση στις επενδύσεις σε υποδομές σε αντιδιαστολή με τον ανεξέλεγκτα μεγάλο αριθμό καταστημάτων, δικαιώθηκε και μας οδήγησε σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία.  

Η διακοπή της λειτουργίας των φυσικών καταστημάτων, λόγω της πανδημίας, απέδειξε την αξιοπιστία μας, μας διαχώρισε από τον ανταγωνισμό και οδήγησε όχι μόνο στην αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας, αλλά και των μεριδίων αγοράς.  

Κύρια όμως οδήγησε στην περαιτέρω αναγνώριση και καθιέρωση της αξιοπιστίας του brand  μας και στην αύξηση της πελατειακής μας βάσης. Η ηγετική θέση της Πλαίσιο στην κατηγορία  των μεγάλων επιχειρήσεων συμπληρώθηκε από την ισχυρή βελτίωση των πωλήσεων στις μικρές επιχειρήσεις και τους τελικούς καταναλωτές.  
Η νέα αυτή πραγματικότητα, μας οδήγησε στο να επενδύσουμε στην πολυδιάστατη γνώση των  ανθρώπων μας αφού αξιοποιήσαμε μεγάλο μέρος του κόσμου μας από τα καταστήματα, αντί αναστολής, σε άλλα κανάλια κι έτσι όχι μόνο αντιμετωπίσαμε την αυξημένη ζήτηση αλλά στηρίξαμε τη στρατηγική multichannel που ήδη μετράει 25 χρόνια στην Πλαίσιο. 

Η προσαρμογή στο νέο τρόπο επιχειρηματικότητας έφερε περιορισμένη μείωση του μικτού περιθωρίου απόδοσης και αύξηση της κερδοφορίας προ φόρων του ομίλου κατά 20%, ενώ συνεχίσαμε τη συνεπή διαχείριση των στοιχείων του ισολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό νιώθουμε ότι μπορούμε να προτείνουμε μέρισμα ύψους 5 λεπτών ανά μετοχή, μια ικανοποιητική αύξηση του μερίσματος για τους μετόχους μας».

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, κ. Κωνσταντίνος Γεράρδος προσέθεσε: 

«Το 2020 ήταν η χρονιά που ο κλάδος της λιανικής πέρασε πρωτόγνωρες αλλαγές: Με κλειστά καταστήματα οι καταναλωτές μυήθηκαν όσο ποτέ στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Τα μακρόπνοα στρατηγικά πλάνα αντικαταστάθηκαν από ημερήσια sprints και στο μυαλό μας διαχωρίσαμε τις εταιρίες, αντί για μικρές και μεγάλες, σε εταιρίες που παραδίδουν και σε εταιρίες που δεν παραδίδουν.

Επίσης, είδαμε τις μελλοντικές τάσεις που φάνταζαν τόσο μακρινές, να μεταμορφώνουν το business κάτω από τα πόδια μας,  ήμασταν δεν ήμασταν έτοιμοι.  

Σε αυτό το νέο modus operandi της post-Covid οικονομίας, σημασία δεν έχουν πια τα πολλά καταστήματα, το μεγάλο διαφημιστικό πορτοφόλι και τα βαριά οργανογράμματα. Σημασία έχουν οι επενδύσεις σε σοβαρές logistics & e-commerce υποδομές, η αξιοπιστία στις παραδόσεις και σε κάθε υπόσχεση προς τον πελάτη, η ευελιξία και η ταχύτητα αντίδρασης που έχει η εταιρική ομάδα. 

Το Πλαίσιο είναι ακριβώς αυτό: μια εταιρία που ανέκαθεν επένδυε σε σοβαρές τεχνολογικές και logistics υποδομές, που έχει εμμονή με την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία προς τον πελάτη και ελαφριές εταιρικές δομές, με εύφλεκτα και ουσιαστικά αντανακλαστικά. Αυτός είναι κι ο λόγος των καλών μας αποτελεσμάτων: 

-Αύξηση πωλήσεων παρά το γεγονός ότι τα καταστήματα έμειναν κλειστά για 100 περίπου μέρες το 2020, με αιχμή του δόρατος την αυξημένη ζήτηση για τεχνολογία λόγω τηλε-εργασίας και τηλε-εκπαίδευσης 

-Αξιοσημείωτη αύξηση νέων πελατών, αφού γνωρίσαμε περισσότερους από 350 χιλιάδες νέους πελάτες 

-Σημαντική αύξηση πωλήσεων οικιακών συσκευών με ρυθμό ανάπτυξης 80% για το Β’ εξάμηνο που υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία».

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News