Business & Finance Κυριακή 4/04/2021, 15:30
ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ

«Πράσινο φως» από Βρυξέλλες για νέο κρατικό πακέτο στήριξης στην Air France – KLM

«Πράσινο φως» από Βρυξέλλες για νέο κρατικό πακέτο στήριξης στην Air France – KLM

Στο πλαίσιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση για ένα πακέτο χρηματοδότησης με τη στήριξη του κράτους που θα βοηθήσει την Air France – KLM να ενδυναμώσει τον ισολογισμό της, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρινό Λεμέρ. 

Προς το παρόν, ο Λεμέρ αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσό της συμφωνίας, λέγοντας απλώς ότι η κυβέρνηση θα εγκρίνει το νέο πακέτο σε συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του αερομεταφορέα αύριο Δευτέρα. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η εταιρεία θα αναγκαστεί να παραχωρήσει μεν κάποια δικαιώματα απογείωσης και προσγείωσης (slots) στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού, όχι όμως τα 24 που είχε ζητήσει η Κομισιόν στις διαπραγματεύσεις. 

Η αεροπορική εταιρεία, η οποία είχε λάβει πέρυσι δάνεια ύψους 10,4 δισ.ευρώ με κρατική εγγύηση για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορωνοϊού, βρίσκεται εδώ και μέρες σε διαπραγματεύσεις για σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης για να ελαφρύνει το βάρος του χρέους της, όπως ανέφεραν πηγές. Το σχέδιο πιθανολογείται ότι προβλέπει και μετατροπή δανείων στη Γαλλία ύψους 3 δισ.ευρώ σε υβριδικές μετοχές. 

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ είχε δηλώσει ότι, εντός των επόμενων ημερών ήταν πιθανό να επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την πρόσθετη κυβερνητική στήριξη. 

Ο όμιλος στο τέλος του 2020 παρουσίασε ζημιές ύψους 7,1 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News