ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όμιλος Φουρλή: Ανοίγει νέα Intersport και ΙΚΕΑ σε Αθήνα και Σόφια

Έμφαση και στο αυτοματοποιημένο logistics center στα Οινόφυτα

Όμιλος Φουρλή: Ανοίγει νέα Intersport και ΙΚΕΑ σε Αθήνα και Σόφια

Ένα κατάστημα Intersport και δύο καταστήματα ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους σε Αθήνα και Σόφια περιλαμβάνει ο επενδυτικός σχεδιασμός του Ομίλου Φουρλή για το 2021. Την ίδια ώρα, βεβαίως, έμφαση δίνεται στο νέο αυτοματοποιημένο logistics center του ομίλου στα Οινόφυτα, επένδυση ύψους 11 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2022.

Το εν λόγω κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις ηλεκτρονικές πωλήσεις του ομίλου, καθώς θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για τη διακίνηση των προϊόντων αθλητικών ειδών. Σήμερα η διακίνηση τόσο των αθλητικών ειδών όσο και του οικιακού εξοπλισμού που αφορά στα καταστήματα ΙΚΕΑ γίνεται από το ίδιο κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας. Το νέο logistics center θα χρησιμοποιείται για τη διακίνηση των αθλητικών ειδών τόσο προς τα φυσικά καταστήματα, όσο και προς τους καταναλωτές των ηλεκτρονικών καταστημάτων της INTERSPORT και ATHLETE’S FOOT σε Ελλάδα, Ρουμανία, Βουλγαρία, και Κύπρο. Το σύστημα θα παρέχει μέγιστη ευελιξία ως προς την επεξεργασία άμεσης αναπλήρωσης αποθεμάτων και ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Αξίζει να σημειωθεί, άλλωστε, ότι η σημαντική αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων του ομίλου το 2020 περιόρισαν ως έναν βαθμό τις απώλειες που είχε σε τζίρο λόγω των δύο lockdown της περασμένης χρονιάς. Συγκεκριμένα οι ηλεκτρονικές πωλήσεις του ομίλου την πρώτη χρονιά της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 78%, φτάνοντας τα 60,1 εκατ. ευρώ από 33,8 εκατ. ευρώ το 2019. Επί της ουσίας ένα 16% του συνολικού τζίρου του ομίλου το 2020 προήλθε από τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, ενώ το 2019 η αντίστοιχη συμβολή ήταν 7,24%.

Την ίδια ώρα, βεβαίως, το κλείσιμο των καταστημάτων για μεγάλο χρονικό διάστημα και το γεγονός ότι υπήρχαν περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων όταν τα καταστήματα λειτούργησαν την προηγούμενη χρονιά είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των επισκεπτών στα φυσικά σημεία πώλησης: κατά 28,2% μειωθηκαν οι επισκέπτες στα ΙΚΕΑ και κατά 24,5% στα καταστήματα Intersport και The Athlete’s Foot.

Το 2020 ο όμιλος προχώρησε στο κλείσιμο 5 καταστημάτων Intersport στην Τουρκία. Την ίδια ώρα προστέθηκαν τρία νέα καταστήματα Intersport στην Ελλάδα, καθώς και ένα κατάστημα The Athlete’s Foot, αλλά και τρία νέα καταστήματα στη Ρουμανία. Μες στο 2020 ξεκίνησε η λειτουργία του πρώτου μικρού IKEA στη Βάρνα της Βουλγαρίας, ενώ σταμάτησε τη λειτουργία του το κέντρο παραλαβών και παραγγελιών  (Pick up & Οrder Point) στην ίδια πόλη. Αν και ήταν προγραμματισμένο να λειτουργήσει εντός του 2020, λόγω του lockdown ξεκίνησε να λειτουργεί στις αρχές της φετινής χρονιά το δεύτερο μικρό IKEA της εταιρείας, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του Πειραιά.

Με βάση το πλάνο ανάπτυξης στις τρεις χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο) που ο όμιλος λειτουργεί τα καταστήματα ΙΚΕΑ, θα ανοίξουν πέντε καταστήματα ΙΚΕΑ μεσαίου μεγέθους 5.000 – 12.000 τ.μ. και δέκα καταστήματα μικρού μεγέθους 1.000 – 2.000 τ.μ την επόμενη πενταετία.

Στα επενδυτικά σχέδια του ομίλου περιλαμβάνεται η επέκταση και σε μία ακόμη δραστηριότητα, σχέδιο που έχει ξεκινήσει να ετοιμάζεται από το 2019, για το οποίο όμως ακόμη ο όμιλος δεν είναι έτοιμος να ανακοινώσει τι αφορά. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι πέραν του ΙΚΕΑ, του Intersport και The Athlete’s Foot, ο όμιλος έχει δραστηριότητα και στη διαχείριση ακινήτων, μέσω της εταιρείας Trade Estates, για την οποία αναζητεί στρατηγικό εταίρο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει σημαντική επένδυση στην εταιρεία, με ποσοστό που θα ανέλθει τουλάχιστον και πλέον του 50%.

Το 2020 έκλεισε για τον όμιλο με πωλήσεις 370,6 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 20,5% σε σύγκριση με το 2019. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), υποχώρησαν το 2020 σε 43,1 εκατ. ευρώ έναντι 66,6 εκατ. ευρώ το 2019, καταγράφοντας μείωση 35,28%. Τα κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) διαμορφώθηκαν σε μόλις 9,6 εκατ. ευρώ έναντι 35,8 εκατ. ευρώ το 2019. Το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιές για τον όμιλο, ο οποίος το 2019 είχε κλείσει με κέρδη. Ειδικότερα, το 2020 έκλεισε με ζημιές προ φόρων 11 εκατ. ευρώ έναντι κερδών προ φόρων 19,5 εκατ. ευρώ το 2019. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ζημιές 6,6 εκατ. ευρώ από απομείωση αξίας ακινήτων και θυγατρικών. Οι ζημιές μετά φόρων για το 2020 ήταν 8,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών μετά από φόρους 11,9 εκατ. ευρώ το 2019.

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News