Business & Finance Πέμπτη 18/03/2021, 13:15
BUSINESS & FINANCE

Πώς οι ελληνικές εταιρείες προσέλκυσαν 6 δισ. ευρώ μέσα στην πανδημία

Έρευνα της PwC

Πώς οι ελληνικές εταιρείες προσέλκυσαν 6 δισ. ευρώ μέσα στην πανδημία

Συνολικά 6 δισ. ευρώ προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του 2020, όπως προκύπτει από τα ετήσια στοιχεία της PwC για τις ελληνικές εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Από το συνολικό ποσό, μάλιστα, τα 4,1 δισ. ευρώ αφορούσαν σε Εξαγορές και Συγχωνεύσεις (Ε&Σ), το 1,7 δισ. ευρώ σε εταιρικά ομόλογα, τα 45 εκατ. ευρώ σε ιδιωτικοποιήσεις και τα 600 εκατ. ευρώ σε συναλλαγές μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Πώς οι ελληνικές εταιρείες προσέλκυσαν 6 δισ. ευρώ μέσα στην πανδημία-1

Η «εικόνα» για τις Εξαγορές – Συγχωνεύσεις

Ειδικά για τις Εξαγορές και Συγχωνεύσεις, αν και ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 31% (σ.σ. 59 από 85), η μέση αξία συναλλαγής αυξήθηκε κατά 19 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2019, αντανακλώντας μια μεταστροφή προς μεγαλύτερες συναλλαγές. Αποτέλεσμα ήταν η συνολική αξία των Ε&Σ να διαμορφωθεί σε 4,1 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος.

Άλλωστε, το 2020 -παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες- υλοποιήθηκαν 10 συναλλαγές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, δηλαδή άνω των 100 εκατ. ευρώ, έναντι οκτώ συναλλαγών το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 10 μεγαλύτερες σε αξία συναλλαγές, στις οκτώ συμμετείχαν ξένοι επενδυτές, αναδεικνύοντας την τάση προσέλκυσης ξένων επενδυτών στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Πώς οι ελληνικές εταιρείες προσέλκυσαν 6 δισ. ευρώ μέσα στην πανδημία-2

Διαφοροποίηση σημειώθηκε και στην κατεύθυνση των συναλλαγών, με τις εισερχόμενες συναλλαγές να μειώνονται σε αριθμό κατά 22, άλλα να αυξάνονται σε όρους μέσης αξίας κατά 46 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι εγχώριες συναλλαγές αυξήθηκαν οριακά σε αριθμό (κατά δύο συναλλαγές), ενώ διπλασιάστηκε η μέση αξία τους.

Συνολικά, η αγορά Εξαγορών και Συγχωνεύσεων οδηγήθηκε από εγχώριες συναλλαγές, οι οποίες ήταν κατά μέσο όρο μικρές και οδηγούμενες από ελληνικά κεφάλαια, ενώ οι εισερχόμενες και εξερχόμενες συναλλαγές ήταν λιγότερες σε αριθμό αλλά με υψηλότερο μέσο μέγεθος.

Ποιοι κλάδοι κυριάρχησαν

Σε αντίθεση με το 2019, όπου υπήρξε έντονη διακλαδική δραστηριότητα, το 2020 κυριάρχησε ο κλάδος των ΤΜΤ (Τηλεπικοινωνίες, ΜΜΕ, Τεχνολογία), όπου πραγματοποιήθηκαν 14 συναλλαγές, γεγονός που οφείλεται και στις ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία.

Ως εκ τούτου, παρατηρήθηκε η εξαγορά εταιρειών που ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο (π.χ. Skroutz, Instashop, caremarket) με υψηλό τίμημα συναλλαγής, ως απόρροια της αυξημένης τους αξίας. Στη δεύτερη θέση ακολούθησε ο κλάδος της Ενέργειας με εννέα συναλλαγές.

Για το 2021, βάσει των ήδη συμφωνηθέντων και των σχετικών ανακοινώσεων, η αξία των συναλλαγών προβλέπεται να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, με επιπλέον 1,5 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News