Business & Finance Πέμπτη 28/01/2021, 20:22
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Η Toyota πήρε ξανά τα «σκήπτρα» από τη VW το 2020 στις πωλήσεις αυτοκινήτων

Η Toyota πήρε ξανά τα «σκήπτρα» από τη VW το 2020 στις πωλήσεις αυτοκινήτων

Η Toyota εκθρόνισε τη Volkswagen από την πρώτη θέση το 2020 ανακτώντας ξανά τον τίτλο της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιοχανίας στον πλανήτη από πλευράς πωλήσεων. Είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, που η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία περνά και πάλι στην πρώτη θέση.

Οι πωλήσεις της Toyota, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και αυτές των θυγατρικών της Daihatsu και Hino, ανήλθαν στα 9,53 εκατ.οχήματα, συγκριτικά με τα 9,31 εκατ. οχήματα της VW. Και οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες ευνοήθηκαν από την ανάκαμψη των πωλήσεών τους στην Κίνα, παρά το κλείσιμο μονάδων και των διαταραχών στην αλυσίδα τροφοδοσίας στη διάρκεια της πανδημίας. Για την Toyota, η ζήτηση για τα πολυτελή μοντέλα Lexus συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεών της στην Κίνα κατά 11% το 2020, η μοναδική αγορά του πλανήτη που παρουσίασε ανάπτυξη.

Επίσης, παρότι οι παγκόσμιες πωλήσεις της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας πέρυσι ήταν χαμηλότερες 11,3% από τα επίπεδα του 2019, οι επιπτώσεις της πανδημίας αντισταθμίστηκαν από την ισχυρή ζήτηση για το μοντέλο της RAV4 στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά της. Το Δεκέμβριο, οι πωλήσεις της στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 20% από την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ σε Γαλλία και Γερμανία 85% και 89% αντίστοιχα. Υπενθυμίζεται ότι η Toyota είχε χάσει το καθεστώς της ως η αυτοκινητοβιομηχανία με τη μεγαλύτερη αξία στον πλανήτη πέρυσι από την Tesla, όμως η προσπάθειά της να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος δίδοντας έμφαση στα υβριδικά μοντέλα φαίνεται να αποδίδει καρπούς. 

Τώρα, η νίκη της Toyota έναντι της VW λαμβάνει χώρα παρά τις δυσοίωνες συνθήκες που αντιμετώπισαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες το 2020 οπότε οι παγκόσμιες πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν 14% από τα επίπεδα του 2014, σύμφωνα με εκτιμήσεις της IHS Markit. Οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ε.Ε. έκαναν «βουτιά» 24%, υποχωρώντας κάτω από τα 10 εκατ.οχήματα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών υποχώρησαν αντίστοιχα 15%, στην χειρότερη επίδοση εδώ και μία δεκαετία.

Ενώ η VW αναμένει ότι θα καταφέρει κάποια στιγμή το 2021 να ξεπεράσει και πάλι τη Toyota, η τελευταία προβλέπεται να διατηρήσει την πρωτιά σε κάθε έτος έως το 2025, σύμφωνα με την IHS Markit, η οποία προβλέπει ότι εφέτος οι παγκόσμιες πωλήσεις θα ανακάμψουν στα 84,4 εκατ. από τα 76,8 εκατ. του 2020 και θα φθάσουν τα 94,8 εκατ. το 2025.   

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News