Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 23:20
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Apple: Ετοιμη για το δικό της αυτοκίνητο

Apple: Ετοιμη για το δικό της αυτοκίνητο

Τεχνολογία αυτοοδηγούμενων αυτοκινήτων αναμένεται να αναπτύξει η Apple, θέτοντας ως στόχο να κατασκευάσει έως το 2024 δικό της επιβατικό αυτοκίνητο που θα στηρίζεται στη δική της επαναστατική τεχνολογία μπαταρίας, όπως ανέφεραν πηγές. 

Οι προσπάθειες αυτές της κατασκευάστριας του iPhone, γνωστές ως «Project Titan», έχουν αρχίσει από το 2014, όταν αποφάσισε να σχεδιάζει από το μηδέν το δικό της όχημα. Κάποια στιγμή, η Apple άφησε στην άκρη αυτή την προσπάθεια προκειμένου να επικεντρωθεί στο λογισμικό και να επανεξετάσει τους στόχους της. Ο Νταγκ Φιλντ, βετεράνος της Apple που είχε εργαστεί για τη Tesla, επέστρεψε στην εταιρεία το 2018 για να αναλάβει την εποπτεία του έργου απομακρύνοντας 190 άτομα από την ομάδα του το 2019. 

Εκτοτε, η Apple έχει προχωρήσει αρκετά στο στόχο της να κατασκευάσει ένα αυτοκίνητο για τους καταναλωτές, όπως ανέφεραν άτομα που γνωρίζουν αυτή την προσπάθεια, τα οποία όμως θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Ο στόχος της Apple να δημιουργήσει ένα ατομικό όχημα για την μαζική αγορά έρχεται σε αντίθεση με ανταγωνιστές της, όπως η Waymo της Alphabet, που κατασκεύασε ρομπο-ταξί για τη μεταφορά επιβατών. 

Κομβικό σημείο στη στρατηγική της Apple είναι ένας νέος σχεδιασμός μπαταρίας που θα μπορούσε να μειώσει ριζικά το κόστος μπαταρίας και να αυξήσει την απόσταση που μπορεί να διανύσει το αυτοκίνητο, σύμφωνα με τρίτη πηγή. Η ίδια η Apple έχει αποφύγει κάθε σχόλιο σχετικά με τα σχέδιά της ή τα μελλοντικά προϊόντα της. 

Αγνωστο παραμένει ακόμη πού θα συναρμολογηθεί το αυτοκίνητο της Apple, αν και πηγές αναφέρουν ότι η εταιρεία θα στηριχθεί σε εταίρο της στο μεταποιητικό τομέα για την κατασκευή των αυτοκινήτων της. Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα η Apple να αποφασίσει να περιορίσει το εύρος των προσπαθειών της σε ένα αυτόνομο σύστημα οδήγησης το οποίο θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε ένα οιοδήποτε αυτοκίνητο που κατασκευάζεται από τις παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως άφησε να εννοηθεί μία από τις πηγές. Δύο άλλα πρόσωπα αποκάλυψαν επίσης ότι τα σχέδια της Apple έχουν καθυστερήσει λόγω της πανδημίας και γι΄αυτό η παραγωγή αναμένεται να αρχίσει το 2025 ή και αργότερα. 

Το αυτοκίνητο της Apple μπορεί να διαθέτει διάφορους αισθητήρες lidar για να σκανάρει διαφορετικές αποστάσεις, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. Κάποιοι αισθητήρες ενδεχομένως να κατασκευαστούν από την ίδια την εταιρεία. 

Σημειώνεται ότι η Apple είχε παλαιότερα έρθει σε επαφή με τη Magna International για διαπραγματεύσεις σχετικά με την κατασκευή αυτοκινήτου, όμως δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση, καθώς τα σχέδια της εταιρείας δεν ήταν ξεκάθαρα, όπως ανέφερε πηγή. 

Πηγή: Reuters 
    
 
  
   

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News