Business & Finance Πέμπτη 30/05/2024, 17:40
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΛΠ: Αύξηση καθαρών κερδών στα 13,9 εκατ. το α’ τρίμηνο

ΟΛΠ: Αύξηση καθαρών κερδών στα 13,9 εκατ. το α’ τρίμηνο

Βελτιωμένα είναι τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου της ΟΛΠ σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, μια χρονιά που πέτυχε επιδόσεις-ρεκόρ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 13,878 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 6,9%. Τα EBITDA έφτασαν τα 22,734 εκατ. ευρώ με αύξηση 1,7%. Τα έσοδα ανήλθαν σε 45,023 εκατ. ευρώ με άνοδο 2,5% από την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, ιδίως χάρη στους λειτουργικούς τομείς του Σταθμού Αυτοκινήτων, του Σταθμού Εμπορευματικοβωτίων Προβλήτα Ι, και της Κρουαζιέρας.

ΟΛΠ: Αύξηση καθαρών κερδών στα 13,9 εκατ. το α’ τρίμηνο-1

Όπως αναφέρει η εταιρεία, τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του έτους συνεχίζουν την ανοδική πορεία των προηγούμενων τριμήνων, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της Εταιρείας και επιβραβεύοντας το σχέδιο της διοίκησης.

  • Ενίσχυση εσόδων + 2,5% YoY
  • Αποτελεσματική διαχείριση των εξόδων
  • Bελτίωση των δεικτών κερδοφορίας της, διατηρώντας παράλληλα την οικονομική της ευρωστία και την υψηλή της ρευστότητα

ΟΛΠ: Αύξηση καθαρών κερδών στα 13,9 εκατ. το α’ τρίμηνο-2

Τα έσοδα συνέχισαν την ανοδική πορεία της προηγούμενης περιόδου, στηριζόμενα κυρίως στους λειτουργικούς τομείς του Σταθμού Αυτοκινήτων, του Σταθμού Εμπορευματικοβωτίων Προβλήτα Ι, και της Κρουαζιέρας, παρά τις έντονες πιέσεις που προκαλούνται από την διεθνή αστάθεια. Κύριος παράγοντας αυτής της αυξητικής τάσης αποτελεί η ανοδική τάση της ελληνικής οικονομίας, που απεικονίζεται ξεκάθαρα από την διαφορετική πορεία που ακολουθούν τα φορτία μεταφόρτωσης, σε σχέση με τα αντίστοιχα που εξυπηρετούν την εγχώρια αγορά, τόσο στον τομέα των αυτοκινήτων, όσο και των εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και η εντυπωσιακή πορεία του τομέα της κρουαζιέρας στην μετά κορωνοϊού εποχή.

Τα βελτιωμένα αποτελέσματα και τα περιθώρια κερδοφορίας αντικατοπτρίζουν όχι μόνο τη βελτιωμένη απόδοση των εσόδων, αλλά και την αποτελεσματική πολιτική διαχείρισης κόστους που εφαρμόζει η Διοίκηση της Εταιρείας, η οποία το διατηρεί σε ένα βέλτιστο επίπεδο, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης και του γενικότερου πληθωριστικού οικονομικού περιβάλλοντος.

Ανθεκτικότητα στις προκλήσεις και ανάπτυξη των τομέων λειτουργίας

  • Ο Τερματικός Σταθμός Αυτοκινήτων κατέγραψε μείωση των φορτίων, τόσο των εγχώριων όσο και των οχημάτων μεταφόρτωσης, κατά περίπου -5,4% και -23,1%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ο κύριος λόγος για το παραπάνω γεγονός οφείλεται κυρίως σε δυσλειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του χρόνου παραμονής των αυτοκινήτων στις προβλήτες του λιμανιού, που οδήγησε σε μείωση της δυνατότητας εξυπηρέτησης νέων φορτίων από την Εταιρεία. Αυτή η έκτακτη κατάσταση προσέφερε σημαντικά αυξημένα τέλη υπηρεσιών αποθήκευσης που ανήλθαν περίπου σε € 3,1 εκατ. (1ο τρίμηνο 2023: € 0,6 εκατ.) υπερκαλύπτοντας την απώλεια από τη μείωση των άλλων εσόδων και οδηγώντας στη συνολική αύξηση των εσόδων του τομέα. Η Διοίκηση της Εταιρείας αναμένει ότι η πρόσφατα κατασκευασθείσα και εγκαινιασθείσα επέκταση του χώρου ελλιμενισμού αυτοκινήτων, η οποία αυξάνει τη δυνατότητα διαχείρισης σημαντικά περισσότερων αυτοκινήτων στους χώρους του λιμένα, θα συμβάλλει στην εξομάλυνση της κατάστασης αυτής.
  • Στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (Προβλήτα Ι) καταγράφεται μείωση -4,0% στη συνολική διακίνηση φορτιών σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της προηγούμενης χρήσης. Η εν λόγω μείωση προέρχεται κυρίως από τη μείωση της διακίνησης φορτίου μεταφόρτωσης κατά -27,0% (από 100.346 σε 73.236 TEUs) επηρεαζόμενη από τα προβλήματα διέλευσης των εμπορικών πλοίων από την Διώρυγα του Σουέζ, λόγω των γενικευμένων ταραχών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η μείωση αυτή αντισταθμίζεται πλήρως από την εντυπωσιακή αύξηση του εγχώριου φορτίου κατά +65,6% (από 33.078 σε 54.791 TEUs). Αυτή η τάση των εγχώριων φορτίων επηρεάζεται θετικά από την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, και είναι ο κύριος λόγος πίσω από τις βελτιωμένες αποδόσεις της επιχειρηματικής μονάδας του τερματικού Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων.
  • Ανάπτυξη παρουσιάζει και ο τομέας της Kρουαζιέρας, καταγράφοντας αύξηση του αριθμού των κρουαζιερόπλοιων που χρησιμοποιούν ως αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά (homeport/άφιξη και αναχώρηση του πλοίου από το ίδιο λιμάνι) κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Οι θετικές εκτιμήσεις της Διοίκησης για μία εκ νέου χρονιά ρεκόρ στον τομέα της κρουαζιέρας, τόσο από άποψη εσόδων όσο και κερδοφορίας, βασίζονται στις προκρατήσεις για αφίξεις πλοίων και επιβατών για το σύνολο του έτους. 
  • Μικρή αύξηση κατέγραψε και η Ακτοπλοΐα ακολουθώντας την αυξητική τάση στον ελληνικό τουρισμό, και τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
  • Το έσοδο Παραχώρησης που εισπράχθηκε από τον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε. για τη λειτουργία των Προβλητών ΙΙ & ΙΙΙ μειώθηκε κατά περίπου € 1,5 εκατ. (-7,8%) κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, λόγω της μείωσης του διακινούμενου φορτίου εξαιτίας των ασταθών συνθηκών στην περιοχή της Διώρυγας του Σουέζ.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα αποτελέσματα της ΟΛΠ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News