Business & Finance Παρασκευή 26/04/2024, 14:23
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

JP Morgan: Πού εστιάζουν τώρα οι τράπεζες – Τα μηνύματα που πήρε από την Αθήνα

JP Morgan: Πού εστιάζουν τώρα οι τράπεζες – Τα μηνύματα που πήρε από την Αθήνα

Αισιόδοξο κλίμα διαπίστωσαν οι αναλυτές της JP Morgan από τις επαφές που είχαν στην Αθήνα με τραπεζίτες, επιχειρηματίες και ειδικούς. Το μήνυμα που έλαβαν από τις τράπεζες είναι ότι η τροχιά της απόδοσης ιδίων κεφαλαίων είναι διατηρήσιμη, παρότι τα έσοδα από τόκους έχουν πιθανότατα ήδη κορυφώσει.

Μάλιστα, οι αναλυτές διαπίστωσαν με έκπληξη ότι οι τράπεζες δεν δίνουν τόση βάση στα έσοδα από τόκους και τα περιθώρια, καθώς θεωρούν ότι οι επόμενοι μοχλοί για τον κλάδο είναι η αύξηση των δανείων και οι προοπτικές επιστροφής κεφαλαίου.

Δάνεια: Αναμένεται ανάκαμψη το 2024, έπειτα από το απογοητευτικό 2023. Τα επιχειρηματικά δάνεια παραμένουν ο μοχλός ανάπτυξης, αλλά οι τράπεζες μιλούν περισσότερο για τη βελτίωση και των καταναλωτικών δανείων, αν και από χαμηλή βάση. Οι τράπεζες «βλέπουν»  ετήσια αύξηση 4%-6% στα εξυπηρετούμενα δάνεια τα επόμενα χρόνια, με τις ετήσιες εκταμιεύσεις των 1-1,2 δισ. ευρώ να παραμένουν 10% χαμηλότερες από τα προ κρίσης επίπεδα. Οι τράπεζες αναφέρουν σαν βασικές προκλήσεις την έλλειψη μοντέρνων σπιτιών σε προσιτές τιμές, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν περισσότερο από τα εισοδήματα, καθώς και τις δύσκολες διαδικασίες δανεισμού.

Έσοδα από τόκους: Αναμένεται μείωση από τα υψηλά του τέταρτο τριμήνου του 2023, αλλά οι τράπεζες είναι άνετες με το guidance τους για το 2024, καθώς αναμένονται έως τρεις μειώσεις επιτοκίων και στροφή στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Δάνεια που εξυπηρετούνται εκ νέου: Υπάρχει ένα στοκ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ύψους 69,5 δισ. ευρώ στα χέρια servicers, που θα μπορούσαν να επιστρέψουν στους ισολογισμούς των τραπεζών, καθώς τα δάνεια αυτά γίνονται και πάλι εξυπηρετούμενα. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, από 10-15 δισ.  έως τα 30-40 δισ. ευρώ, αλλά αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο οι τράπεζες βλέπουν ευκαιρίες, καθώς βελτιώνεται το οικονομικό σκηνικό.

Αισιοδοξία για τις επιστροφές κεφαλαίου, παρά την εστίαση στα DTCs: Τα αρχικά μερίσματα είναι μικρά, από 10% για την Πειραιώς έως πάνω από 25% για τη Eurobank και την Εθνική, αλλά αναμένεται να αυξηθούν σταδιακά, φτάνοντας στο 40%-50% τα επόμενα 2-3 χρόνια. Στο επίκεντρο και οι επαναγορές μετοχών.

Στο πλαίσιο αυτό, η JP Morgan θεωρεί ότι οι καταλύτες για τον κλάδο είναι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα περιορισμένοι, κάτι που δικαιολογεί την σχετικά πιο ήπια πορεία των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες (άνοδος 18% από τις αρχές του έτους).

Πλέον, ο οίκος θα παρακολουθεί τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, που ξεκινούν την Τρίτη με την Πειραιώς και τις εγκρίσεις των μερισμάτων, που αναμένονται τον Ιούνιο.

Οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν P/TBV στο 0,7x και P/E στο 6,0x, ενώ η Eurobank αποτελεί την αγαπημένη επιλογή της JP Morgan.

Διαβάστε επίσης: 

Scope: Αυξάνονται τα κόκκινα δάνεια στην Ευρώπη – Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στη μείωση

Jefferies: Μεγάλη ευκαιρία το asset management για τις ελληνικές τράπεζες

JP Morgan: Θετικές προοπτικές και επαναγορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News