Business & Finance Τετάρτη 24/04/2024, 09:45
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς έσπασε η παράδοση στον ΣΕΒ – Ο πολυπράγμων επιχειρηματίας και η σιδηρά κυρία του φαρμάκου

Πώς έσπασε η παράδοση στον ΣΕΒ – Ο πολυπράγμων επιχειρηματίας και η σιδηρά κυρία του φαρμάκου

Η μακρά παράδοση εκλογής του προέδρου του ΣΕΒ μέσω μιας και μοναδικής υποψηφιότητας, που έφτανε στα μέλη ύστερα από άτυπες διαβουλεύσεις κυρίως στο «συμβούλιο των γερόντων», των σοφών του συνδέσμου, σπάει για πρώτη φορά φέτος. Οι επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ στις εκλογές του Ιουνίου θα κληθούν να επιλέξουν πρόεδρο μεταξύ δύο υποψηφιοτήτων.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, την ανατροπή αυτή για τα δεδομένα του ιστορικού εργοδοτικού φορέα έφερε η κ. Ιουλία Τσέτη, διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) και γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2022, όταν στις 3 Απριλίου από το βήμα του ετήσιου Συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, αιφνιδιάζοντας τα μέλη του ΣΕΒ. Αμέσως μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό ακολούθησαν προσπάθειες για τη διάσωση της παράδοσης της μιας υποψηφιότητας μέσω παρασκηνιακών επαφών και διαβουλεύσεων, οι οποίες πήραν επίσημο χαρακτήρα στο έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας. Είναι ενδεικτική της προσπάθειας αυτής η αναφορά του κ. Παπαλεξόπουλου στο Δ.Σ. περί συλλογικότητας. Ο ΣΕΒ, είπε, «χρειάζεται να συνεχίσει να παρεμβαίνει με όλες τις δυνάμεις του ενωμένες και με τις συλλογικές επιδιώξεις πολύ πιο πάνω από τις προσωπικές».

Τα πράγματα όμως, όπως διαπιστώθηκε, είχαν ήδη πάρει τον δρόμο τους. Εκεί ο νυν πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, επισημοποίησε την απόφασή του να μη διεκδικήσει και τρίτη θητεία στον Σύνδεσμο. Επίσης, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, με δεκαετή θητεία αντιπροέδρου στον ΣΕΒ και διευθύνων σύμβουλος της Respoke SGA Holdings, επισημοποίησε την υποψηφιότητά του, την οποία και δημοσιοποίησε με ανακοίνωσή του χθες. Μια υποψηφιότητα που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη. Η μακρά εμπειρία του στη διοίκηση του Συνδέσμου, το γεγονός ότι και κατά το παρελθόν ήταν από τα ονόματα που βρίσκονταν ψηλά στη λίστα των δυνητικών προέδρων, καθιστούσαν την επιλογή του κ. Θεοδωρόπουλου μια φυσιολογική εξέλιξη.

Η κ. Τσέτη δεν επισημοποίησε στο προχθεσινό διοικητικό συμβούλιο την υποψηφιότητά της. Επιφυλάχθηκε να απαντήσει 10 ημέρες πριν από τις εκλογές, όπως προβλέπει το Καταστατικό του Συνδέσμου, αν και στενοί συνεργάτες της δεν δίνουν καμία πιθανότητα υπαναχώρησης. Αλλωστε, η δυναμική κυρία της φαρμακοβιομηχανίας και το επιτελείο της έχουν ξεκινήσει ήδη τον προεκλογικό αγώνα, με επισκέψεις σε συνδέσμους και επιχειρήσεις από τη Λάρισα μέχρι την Ηπειρο και την Κρήτη, προσβλέποντας στη μεγάλη δεξαμενή των μικρότερων σε μέγεθος μελών του Συνδέσμου που δυσανασχετούν με την παραδοσιακή διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας μέσω μιας υποψηφιότητας στις εκλογές, που είχε προκρίνει ένα κλειστό κλαμπ μεγάλων επιχειρήσεων.

Η μάχη των εκλογών φαίνεται ότι θα δοθεί στη βάση από τη μια της συνέχειας και της συλλογικής εκπροσώπησης που εκφράζει ο κ. Θεοδωρόπουλος και από την άλλη του ανοίγματος της εκλογικής διαδικασίας και στα νέα μέλη και της εκπροσώπησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που φιλοδοξεί να εκφράσει η κ. Τσέτη. Η διπλή υποψηφιότητα φέρνει και αλλαγές στον τρόπο και τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών. Μία ημέρα πριν από την ετήσια τακτική γενική συνέλευση, δηλαδή στις 18 Ιουνίου, θα στηθούν κανονικές κάλπες με εκπροσώπους υποψηφίων κ.λπ., διαδικασία που είναι αδύνατον να διεξαχθεί στο πλαίσιο της κλειστής, πρωινής ετήσιας γενικής συνέλευσης, όπως παραδοσιακά συνέβαινε μέχρι σήμερα με τον ένα υποψήφιο.

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Ο πολυπράγμων επιχειρηματίας

Ο άνθρωπος που έμαθε στους Ελληνες, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, το συσκευασμένο κρουασάν, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, θα επιδιώξει σε λιγότερο από δύο μήνες από τώρα να κερδίσει ένα ακόμη στοίχημα: να αναδειχθεί πρόεδρος του ΣΕΒ.

 Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα και ξεκίνησε τη διαδρομή του στον επιχειρηματικό στίβο το 1976, αναλαμβάνοντας την οικογενειακή επιχείρηση Recor, φοιτώντας ταυτόχρονα στην ΑΣΟΕΕ. Αργότερα αναζήτησε εργασία αλλού και δη σε μια εταιρεία παραγωγής πραλίνας φουντουκιού. Μια κρουασαντερί στην Πατησίων αγόραζε μεγάλες ποσότητες πραλίνας από την εν λόγω επιχείρηση, καθώς ο ιδιοκτήτης της άνοιγε τα κρουασάν και τα γέμιζε με πραλίνα. Ηταν αυτό το περιστατικό που έδωσε την ιδέα στον Σπύρο Θεοδωρόπουλο για το συσκευασμένο κρουασάν.

Εκμεταλλευόμενος το 1986 την κατάργηση του μονοπωλίου των σπίρτων, έκανε εισαγωγές σπίρτων από την Ιταλία και με τα χρήματα που έβγαλε, αγόρασε το 50% της Chipita, μιας μικρής επιχείρησης στο Μοσχάτο που παρήγαγε γαριδάκια. Βάζει σε εφαρμογή την ιδέα για το κρουασάν, καθώς το επιχειρηματικό του σχέδιο έγινε αποδεκτό από χρηματοδότες, μετά 19 απορρίψεις. Τα επόμενα χρόνια, η Chipita μέχρι και το 2021, οπότε πωλήθηκε στη Mondelez International έναντι 2 δισ. δολαρίων, έφτασε να έχει 14 εργοστάσια σε 11 χώρες.

Σήμερα, ο Σπ. Θεοδωρόπουλος διευθύνει τον όμιλο τροφίμων Bespoke SGA Holdings υπό την ομπρέλα του οποίου βρίσκονται η αλλαντοβιομηχανία ΝΙΚΑΣ, η σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ (κατέχει περίπου το 61%), οι εταιρείες «Εδεσμα», «Αμβροσία» και «Ελληνικοί Χυμοί». Επίσης είναι εκ των ιδρυτών και κύριων μετόχων της εταιρείας υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας Wonderplant και μαζί με τους κ. Καραμούζη και Ταμβακάκη απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας εμφιάλωσης νερού Σ. Μεντεκίδης Α.Ε.

Ιουλία Τσέτη: Η σιδηρά κυρία του φαρμάκου

Η Ιουλία Τσέτη, η πρώτη γυναίκα που διεκδικεί την ηγεσία του ΣΕΒ, είναι φαρμακοποιός MSc, επίτιμη διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) ο οποίος περιλαμβάνει τις βιομηχανίες UNI-PHARMA, InterMed, UniHerbo και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle. Από το 2010 είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος (CEO) του ΟΦΕΤ. Σήμερα ο όμιλος απασχολεί 700 εργαζομένους, διαθέτει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στην Κηφισιά και εξάγει σε 72 χώρες.

 Εχει δημιουργήσει το ίδρυμα «ΑΜΚΕ Κλέων Τσέτης» με στόχο να στηρίξει τη νέα γενιά επιστημόνων, ενισχύοντας το brain gain. Από τον Ιούνιο του 2022 είναι γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Είναι επικεφαλής της επιτροπής του ΣΕΒ για την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη.

Από τον Φεβρουάριο του 2021 είναι εκλεγμένη πρόεδρος του Α΄ διοικητικού συμβουλίου του UN Global Compact Network Greece, του Ελληνικού Δικτύου του Οικουμενικού Συμφώνου των Ηνωμένων Εθνών.

Στις 14 Ιουνίου 2022, αναγορεύθηκε επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ. Τον Ιούνιο του 2022, η UNI-PHARMA βραβεύθηκε από το ΕΒΕΑ με την κορυφαία διάκριση για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και το βραβείο επέδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυρία Ιουλία Τσέτη βρίσκεται στις 75 προσωπικότητες της Ελλάδας που έχουν χαρακτηριστεί «Inspirational Mentors», θεσμός που δημιουργήθηκε από τον μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece. Οι UNI-PHARMA & InterMed είναι διεθνώς αναγνωρισμένες ως επίσημοι προμηθευτές των Ηνωμένων Εθνών, της UNICEF και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ το 2024 ανακηρύχθηκαν «Top Employers» στην Ελλάδα για δεύτερη χρονιά.

Διαβάστε επίσης: 

ΣΕΒ: Ξεκινά η κούρσα για την προεδρία – Και επίσημα υποψήφιος ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Σπάει η παράδοση στον ΣΕΒ: Ολα δείχνουν δύο υποψηφίους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News