Business & Finance Παρασκευή 5/04/2024, 08:00
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σπάει η παράδοση στον ΣΕΒ: Ολα δείχνουν δύο υποψηφίους

Σπάει η παράδοση στον ΣΕΒ: Ολα δείχνουν δύο υποψηφίους

Μια μακρά παράδοση, που ήθελε να υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος για την προεδρία του ΣΕΒ, μετά έναν παρασκηνιακό κύκλο ζυμώσεων και διαβουλεύσεων, έσπασε, με τη διευθύνουσα σύμβουλο του ομίλου φαρμακευτικών επιχειρήσεων ΤΣΕΤΗ (ΟΦΕΤ), Ιουλία Τσέτη, να ανακοινώνει την υποψηφιότητά της από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων. Ενδιαφέρον σιωπηρά για την προεδρία του ΣΕΒ έχει εκφράσει και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και διευθύνων σύμβουλος της Respoke SGA Holdings.

Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, αν και στο διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές της 19ης Ιουνίου για την ανάδειξη νέου προεδρείου του ΣΕΒ θα καταβληθούν προσπάθειες να διασωθεί η παράδοση της μίας υποψηφιότητας, τα δεδομένα όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή προεξοφλούν το τέλος αυτής της μακράς παράδοσης που έρχεται από εποχές που ο ΣΕΒ εκπροσωπούσε έναν μικρό αριθμό επιχειρήσεων από συγκεκριμένους κλάδους του επιχειρείν. Τα πολλά τελευταία χρόνια ο ΣΕΒ έχει διευρύνει την επιχειρηματική βάση των μελών του σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και αριθμεί περί τα 700 μέλη. Το να αμφισβητηθεί κάποια στιγμή από τα νεότερα μέλη του Συνδέσμου η εκλογή του προέδρου ουσιαστικά από ένα κλειστό κλαμπ επιχειρήσεων, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, ήταν θέμα χρόνου και αυτό συνέβη με την υποψηφιότητα της κ. Τσέτη. «Είναι μια καλή ευκαιρία για τον ΣΕΒ να ανοίξει η εκλογική διαδικασία ανάδειξης προέδρου», σχολίαζε χθες κορυφαίος επιχειρηματίας, χαρακτηρίζοντας αναχρονιστική τη διαδικασία της «παράδοσης του δαχτυλιδιού από τον έναν πρόεδρο στον άλλον».

Το ζήτημα της διαδοχής της προεδρίας εμπίπτει στην αρμοδιότητα του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ, μετά τις διαστάσεις που έχει πάρει ωστόσο το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στην Εκτελεστική Επιτροπή που συνεδριάζει τη Δευτέρα. Πιθανότατα στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής να ξεκαθαρίσει και τη θέση του ο νυν πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος. Ο ίδιος ο κ. Παπαλεξόπουλος, που διανύει τη δεύτερη θητεία του στο «τιμόνι» του ΣΕΒ, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. «Είναι πρώιμο υπό την έννοια ότι δεν έχει συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο», δηλώνει στην «Κ», επισημαίνοντας ότι «ο ΣΕΒ είναι ένας σοβαρός οργανισμός που λειτουργεί θεσμικά και το ίδιο θα πράξει και τώρα μέσω της επιτροπής υποψηφιοτήτων και των αποφάσεων του Δ.Σ.».

Η κυρίαρχη άποψη πάντως που επικρατεί στο εσωτερικό του ΣΕΒ είναι ότι υπάρχει αρκετός χρόνος μέχρι τη συνέλευση του Ιουνίου που μπορεί να αξιοποιηθεί για να μη σπάσει η παράδοση της μίας υποψηφιότητας και να αποφευχθεί η πόλωση μεταξύ των μελών. «Ο ΣΕΒ ιστορικά είναι ένα συλλογικό όργανο εκπροσώπησης του επιχειρείν. Δεν υπάρχουν αντιμαχόμενες παρατάξεις», δηλώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι του Συνδέσμου, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι τελικά θα βρεθεί το πρόσωπο που θα εκφράσει αυτή τη σύγκλιση και συλλογικότητα.

Για κάποιους μια ανανέωση της θητείας του κ. Παπαλεξόπουλου μπορεί να έδινε μια διέξοδο, ως αποδεδειγμένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής. Μεγάλη είναι η αποδοχή και του κ. Θεοδωρόπουλου, που είναι ο παλαιότερος αντιπρόεδρος του Συνδέσμου. Απέναντί του στις εκλογές του Ιουνίου θα βρεθεί η κ. Ιουλία Τσέτη, γενική γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΒ από τον Ιούνιο του 2022 και επικεφαλής της επιτροπής του Συνδέσμου για την ισότητα, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη.

Η Ιουλία Τσέτη είναι φαρμακοποιός MSC, επίτιμη διδάκτωρ Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), ο οποίος περιλαμβάνει τις βιομηχανίες Unipharma, Intermed, Uniherbo και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle, και είναι η πρώτη γυναίκα που διεκδικεί την προεδρία του ιστορικού εργοδοτικού Συνδέσμου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News