ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Έως 10% η ανάπτυξη EBITDA στο α’ τρίμηνο – Το επενδυτικό πλάνο των 10 εκατ.

Πλαστικά Θράκης: Έως 10% η ανάπτυξη EBITDA στο α’ τρίμηνο – Το επενδυτικό πλάνο των 10 εκατ.

Λαμβάνοντας υπόψιν την έντονη αβεβαιότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα της Ευρώπης, η διοίκηση του ομίλου Πλαστικά Θράκης, εκτιμά ότι η κερδοφορία EBITDA του 2024 θα κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα από το προηγούμενο έτος.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι επικρατούν συνθήκες αβεβαιότητας, οι επιπτώσεις των οποίων είναι αδύνατο τη δεδομένη χρονική στιγμή να προσδιοριστούν.

Ο πληθωρισμός παραμένει σε σταθερά επίπεδα, οι τιμές των πρώτων και βοηθητικών υλικών εμφανίζουν αυξητική τάση, με προοπτική να εξακολουθήσουν την ανοδική τους πορεία, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2024. Τέλος, η πρόσφατη ναυτιλιακή κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα επιφέρει δυσκολίες στο θαλάσσιο εμπόριο, αλλά και δυσχέρεια στο μεταφορικό κόστος, ενώ η νέα ένταση στη Μέση Ανατολή δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τις γεωπολιτικές συνθήκες και εντείνει την αβεβαιότητα για την πορεία των οικονομιών.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2024, εκτιμάται ότι η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου (EBITDA) σε απόλυτα μεγέθη θα είναι υψηλότερη από το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, κατά 5%-10%, «ως αποτέλεσμα των ενεργειών που ήδη λαμβάνουν χώρα από τις Διοικήσεις των εταιρειών και τις ομάδες πωλήσεων, αλλά και της απόδοσης των νέων προϊόντων και συνεργασιών». Ειδικότερα, σε επίπεδο ζήτησης, η διοίκηση σημειώνει ότι «παρατηρείται σταθερότητα στη ζήτηση στους κλάδους υποδομών και συσκευασίας, αύξηση στη ζήτηση για προϊόντα του αγροτικού τομέα, ενώ η ζήτηση στον κλάδο των κατασκευών παραμένει ακόμα αδύναμη».

Επενδύσεις

Αναφορικά με τις επενδύσεις σημειώνεται ότι το προγραμματισμένο επενδυτικό πλάνο €30 εκατ. σε ταμειακή βάση έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς με την υλοποίηση κρίσιμων έργων στους δύο βασικούς τομείς δραστηριοποίησης του Ομίλου, στις εγκαταστάσεις του τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της νέας επένδυσης στα Θερμοκήπια Θράκης, με την περαιτέρω επέκταση των Θερμοκηπίων κατά 65 στρέμματα.

Τη δεδομένη στιγμή, η εταιρεία υλοποιεί ένα εκτενές έκτακτο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους €10 εκατ., στον κλάδο της Συσκευασίας, το οποίο θα υλοποιηθεί στην Ελλάδα, μέσω της θυγατρικής του ομίλου, Πλαστικά Θράκης Pack.

Το επενδυτικό πλάνο δίνει έμφαση στην περαιτέρω αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της θυγατρικής (κατά 4.000 τόνους περίπου σε ετήσια βάση) αλλά και ευρύτερα του κλάδου της Συσκευασίας με στόχο την αποτελεσματικότερη, αμεσότερη και πιο ολοκληρωμένη εξυπηρέτηση των πελατών της ελληνικής αγοράς και αφετέρου την περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών. Ειδικότερα θα γίνουν επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό:

  • με την τεχνολογία Injection Moulding, η οποία αποτελεί τη βασική τεχνολογία για την παραγωγή πλαστικών δοχείων, προϊόντα που απευθύνονται κυρίως στον κλάδο τροφίμων, στου κλάδους ξενοδοχείων / εστιατορίων και στη βιομηχανία των χρωμάτων
  • με την τεχνολογία Thermoforming, για την παραγωγή μικρών πλαστικών δοχείων, που απευθύνονται κυρίως στον κλάδο των τροφίμων και ειδικότερα των γαλακτοκομικών προϊόντων.
  • παραγωγής προϊόντων χάρτινης συσκευασίας, για προϊόντα που απευθύνονται κυρίως στον κλάδο εστίασης, συμπληρωματικά στο υφιστάμενο προϊοντικό χαρτοφυλάκιο

Οι νέες επενδύσεις αναμένεται να βρίσκονται σε πλήρη παραγωγική δραστηριότητα εντός του α’ εξαμήνου του 2024.

Η εικόνα του ομίλου το 2023

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πέρυσι, οι πωλήσεις του ομίλου διαμορφώθηκαν στα €345,4 εκατ. με πτώση 12,4%, η οποία αποδίδεται στις ιστορικά υψηλές τιμές των πρώτων υλών τους πρώτους μήνες του 2022. Μάλιστα, ο Όμιλος κατάφερε να διατηρήσει τον όγκο πωλήσεων στα επίπεδα του 2022 (109,8 χιλ. τόνοι το 2023 έναντι 109,2 χιλ. το 2022), υπό δυσμενείς εξωγενείς συνθήκες, όπως ήταν η χαμηλότερη ζήτηση σε βασικούς κλάδους της οικονομίας (κατασκευές, αγροτικός τομέας) και σε σημαντικές αγορές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος (Ευρωπαϊκή Ένωση, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ).

Η εισηγμένη ενίσχυσε κατά 2,4% το EBITDA από το παραδοσιακό χαρτοφυλάκιο προϊόντων, στα €44 εκατ. ενισχυμένο κατά 2,4%, ενώ το συνολικό EBITDA υποχώρησε κατά 8,8%, κάτι το οποίο αποδίδεται σε έκτακτα κέρδη ύψους €5,3 εκατ., που προέκυψαν από τη διάθεση προϊόντων COVID-19.

Ως προς τα επίπεδα ρευστότητας του Ομίλου, ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανέρχεται σε €16,3 εκατ., περιλαμβάνοντας και τις προθεσμιακές καταθέσεις ύψους €13,3 εκατ. Σύμφωνα με τη διοίκηση, «το χαμηλό επίπεδο Καθαρού Δανεισμού καταδεικνύει την ισχυρή χρηματοοικονομική θέση του Ομίλου και την ποιότητα του πελατειακού του χαρτοφυλακίου». Παράλληλα, «από χρηματοοικονομικής σκοπιάς, ο Όμιλος έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί οποιασδήποτε επιχειρηματική ευκαιρία, που τυχόν θα προκύψει, για την περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξή του».

Διαβάστε επίσης:

Πλαστικά Θράκης: Αύξηση 2,4% στα επαναλαμβανόμενα EBITDA το 2023

Κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα από διεθνείς και ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους

Πλαστικά Θράκης: Επενδυτικό πρόγραμμα 10 εκατ. στον κλάδο της συσκευασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News