ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Cisco Greece: Εστίαση σε data centers, τεχνολογικά hubs και τηλεϊατρική – Ανάπτυξη 40%

Cisco Greece: Εστίαση σε data centers, τεχνολογικά hubs και τηλεϊατρική – Ανάπτυξη 40%

Με ανάπτυξη που άγγιξε το 40%, στα €12,2 εκατ. και με σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας της (στα €1,16 εκατ. τα προ φόρων κέρδη) έκλεισε η χρήση 2022/2023 για την Cisco Συστήματα Διαδικτύωσης Ελλάς, θυγατρική της Cisco Systems INC.

Σημειώνεται ότι η Cisco Greece λειτουργεί με το μοντέλο Cost Plus Fee και κάθε έξοδο που συνδέεται με την δραστηριότητα της εταιρείας επανατιμολογείται πλέον ενός περιθωρίου κέρδους προς τις εταιρείες του ομίλου.

Κατά τη διάρκεια της χρήσης, ο αριθμός προσωπικού της εταιρείας αυξήθηκε κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών Τεχνικής Υποστήριξης και Προηγμένων Υπηρεσιών, καθώς και από εσωτερική μεταφορά εργαζομένων στη Cisco Ελλάδας από άλλες εταιρείες του ομίλου.

Λύσεις

Στο Digital Economy Forum που διοργάνωσε ο ΣΕΠΕ στα τέλη του 2023, ο Αντώνης Τσιμπούκης, Διευθύνων Σύμβουλος της Cisco για Ελλάδα, Βαλκάνια, Κύπρο & Μάλτα, είχε αναφερθεί σε λύσεις που προσφέρει η εταιρεία σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα:

  • Στον τομέα της τηλεργασίας, «έχουμε την πλατφόρμα Webex μαζί με τερματικά που κρατούν το ενδιαφέρον των εργαζομένων που δουλεύουν από το σπίτι. Δεν είναι ένα απλό laptop αλλά ένα διαδραστικό εργαλείο. Αυτό μειώνει τις μετακινήσεις οδηγώντας σε χαμηλότερο αποτύπωμα για τη χώρα μας αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο».
  • Η εταιρεία έχει εστιάσει στα data centers, τα οποία είναι πολύ ενεργοβόρα περιβάλλοντα, με τον κ. Τσιμπούκη να αναφέρει ότι «ένα μεγάλο data center στις ΗΠΑ καταναλώνει ενέργεια αντίστοιχη με αυτή που καταναλώνουν 80.000 σπίτια. Εκεί έχουμε δώσει μεγάλο βάρος στον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζουμε τον εξοπλισμό δικτύωσης για τα data centers αλλά και στους servers, πετυχαίνοντας 45% – 56%, ανάλογη με τη σύνθεση, μείωση της κατανάλωσης ενέργειας».
  • Επίσης, τα κτίρια αποτελούν ένα νέο καινοτόμο περιβάλλον, όπου «προσπαθούμε να μειώσουμε την ενέργεια μέσω έξυπνων λύσεων χρησιμοποιώντας τεχνολογία που ήδη χρησιμοποιούσαμε αλλά την επεκτείνουμε στον φωτισμό, σε σένσορες IoT. Τα ίδια τα access points έχουν περιβαλλοντικούς αισθητήρες πάνω τους. Όλο αυτό περνάει πάνω από ένα κοινό δίκτυο δομημένης καλωδίωσης. Δεν χρειάζεται να έχουμε παροχές ρεύματος, πίνακες, πρίζες κ.λπ.». 

Για το AI ο κ. Τσιμπούκης τόνισε: «Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εδώ, αλλά πέραν από την ανάπτυξη θα δημιουργήσει και κάποια προβλήματα. Πρέπει να την ελέγξουμε και να οριοθετήσουμε τη χρήση της. Κάτι που συζητιέται και σε κεντρικό επίπεδο στην Ευρώπη. Χρειάζεται πολλή ενέργεια, στα data centers, ειδικά το GenAI. Αυτή τη στιγμή η ενέργεια που καταναλώνεται από την πληροφορική είναι το 1% με προοπτική να φτάσει το 6,4%, πριν την παρουσία του AI. Τώρα με την τεχνητή νοημοσύνη το ποσοστό αυτό θα πολλαπλασιαστεί. Αν δεν μπορείς να παρακολουθήσεις και να μετρήσεις την ενέργεια που καταναλώνεις, δεν μπορείς και να τη διαχειριστείς».

Εξαγορά Code BGP

Σημειώνεται ότι στο ξεκίνημα της τρέχουσας οικονομικής χρήσης, τον Αύγουστο του 2023, η Cisco ανακοίνωσε την εξαγορά της Code BGP, μιας εταιρείας που δημιουργεί λογισμικό για την εποπτεία του πρωτοκόλλου BGP (Border Gateway Protocol) το οποίο αποτελεί το πρωτόκολλο δρομολόγησης του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, «η τεχνολογία της Code BGP θα ενσωματωθεί στο λογισμικό ανάλυσης διαδικτύου ThousandEyes της Cisco με στόχο την επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει και τη δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου Διαδικτύου».

Σε συνέχεια της εξαγοράς της Code BGP, η Cisco προωθεί τη δημιουργία τεχνολογικού hub στην Κρήτη, ενισχύοντας το ελληνικό ψηφιακό οικοσύστημα.

Θυμίζουμε ότι είχε προηγηθεί η δημιουργία από την Cisco του Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων στη Θεσσαλονίκη και του Aegean Neorion Innovation Center (ANIC) στη Σύρο. Επίσης η Cisco συνέχισε και στην χώρα μας το πρόγραμμα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, Cisco Networking Academy.

Έμφαση στον κλάδο της Υγείας

O Νίκος Λαμπρογεώργος, Client Executive Public Sector Cisco και Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων (DT&S), ανέφερε πρόσφατα στο περιθώριο του Delphi Economic Forum ότι η εταιρεία δίνει μεγάλη σημασία στο χώρο της Υγείας και συμμετέχει σε διάφορα έργα που έχουν γίνει στη χώρα μας. «Είμαστε οι βασικοί συνεργάτες και προμηθευτές βασικού εξοπλισμού στο έργο της Τηλεϊατρικής που έχει υλοποιήσει η δεύτερη υγειονομική περιφέρεια, δίνοντας τη δυνατότητα παροχής πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στους πολίτες που ζουν σε απομακρυσμένα νησιά» προσθέτοντας ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε σε φάση επέκτασης αυτού του έργου σε ολόκληρη την Ελλάδα». Ανακοίνωσε δε τη διοργάνωση του 2oυ Διεθνούς Συνεδρίου Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης «Το μέλλον της Ψηφιακής Υγείας, σήμερα», το οποίο θα λάβει χώρα στις 13 Ιουνίου, στο DT&S της Cisco στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε επίσης:

N. Παπαθανάσης: Δημόσιες επενδύσεις 12,2 δισ. φέρνουν ανάπτυξη πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης

Θεσσαλονίκη: Έρχονται ανακοινώσεις για το νέο εκθεσιακό – συνεδριακό κέντρο

Παγκόσμιοι τεχνολογικοί κολοσσοί στην Ελλάδα – Οι επενδύσεις τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News