ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Microsoft: Ξεκινάει τον Απρίλιο η κατασκευή του πρώτου data center

Microsoft: Ξεκινάει τον Απρίλιο η κατασκευή του πρώτου data center

Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες για την υλοποίηση στα Σπάτα του κέντρου δεδομένων (data center) της Microsoft, έργο που υλοποιεί η θυγατρική του αμερικανικού ομίλου στην Ελλάδα Microsoft Operations 4733. Κατά πληροφορίες, η εταιρεία έχει επιλέξει, ύστερα από διαγωνισμό, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την κατασκευή του data center, με τη λίστα των διεκδικητών του project να περιλαμβάνει την Ακτωρ και τον τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης της «Μυτιληναίος». Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που αναλαμβάνει το έργο, είχε συμμετάσχει στον διαγωνισμό κοινοπρακτικά με τον ιταλικό όμιλο Renco που έχει στο χαρτοφυλάκιό του σύνθετα ενεργειακά έργα, μεγάλες κτιριακές αναπτύξεις και έργα πολιτικού μηχανικού σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία.

Το data center θα αναπτυχθεί στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων (Πέτρα Γιαλού – Βούλια – Προκαλήσι), σε δύο οικοδομικά τετράγωνα (41 και 54), και ανήκει στα συνολικά τρία κέντρα δεδομένων της Microsoft που θα δημιουργήσει η εταιρεία στην Αττική. Τα υπόλοιπα δύο σχεδιάζεται να αναπτυχθούν στο Κορωπί, με τη συνολική επένδυση, που είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2020, να είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ. Τα τελευταία τρία χρόνια χρειάστηκε, όπως ανέφερε χθες σε συνέντευξη Τύπου η διευθύνουσα σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Γιάννα Ανδρονοπούλου, να ολοκληρωθεί σειρά ενεργειών, όπως η ένταξη του έργου στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων και η έκδοση του Προεδρικού ∆ιατάγματος. «Μεσολάβησαν και οι εκλογές», όπως είπε.

Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν τρία έως τέσσερα χρόνια ωσότου να αποπερατωθεί και να τεθεί σε λειτουργία το κέντρο δεδομένων των Σπάτων που θα έχει δυναμικότητα 19,2 MW. Θα αναπτύσσεται σε τρία κτίρια δύο ορόφων που θα συνδέονται μεταξύ τους, διαθέτοντας συνολικό εμβαδόν δόμησης 14.100 τ.μ. Προβλέπονται ακόμη η δημιουργία 71 θέσεων στάθμευσης και η φύτευση περίπου του 70% της ακάλυπτης επιφάνειας. To data center σε λειτουργία θα τεθεί σε δύο φάσεις. Σημειώνεται ότι τον Μάιο του 2021 η ελληνική θυγατρική του πολυεθνικού ομίλου αγόρασε προς 14 εκατ. τα δύο οικόπεδα στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων και τον Απρίλιο του 2022 τα τρία data centers της Microsoft εντάχθηκαν στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων.

Η Microsoft, όπως έκανε χθες γνωστό, συνδυαστικά με την ανάπτυξη του data center, θα υλοποιήσει σε συνεργασία με τον ∆ήμο Σπάτων πρωτοβουλία για την ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής.

Επίσης, θα παρέχει πρόσβαση στους μαθητές των τοπικών σχολείων σε επιμορφωτικό παιχνίδι καλλιέργειας της δημιουργι κότητας και θα προσφέρει σε κατοίκους της περιοχής δωρεάν εκμάθηση και πιστοποίηση σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου το «παρών» έδωσε ο δήμαρχος Σπάτων και Αρτέμιδος ∆ημήτρης Μάρκου, ο οποίος ανέφερε ότι η περιοχή έχει καταφέρει να προσελκύσει ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις, μετά από αυτές του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» και του εμπορικού πάρκου στην Κάντζα. Επίσης, επιδιώκοντας να διατηρήσει την τοπική πολιτιστική κληρονομιά, η Microsoft, σε συνεργασία με το Istorima, την πλατφόρμα συλλογής προφορικών ιστοριών από όλη την Ελλάδα με συνιδρύτρια τη Σοφία Παπαϊωάννου και ιδρυτικό δωρητή το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, θα αναδείξει ιστορίες ανθρώπων της τοπικής κοινότητας.

Διαβάστε επίσης: 

Microsoft: Ξεκινά η κατασκευή του Data Center στα Σπάτα – Εντός ημερών η ανακοίνωση του ανάδοχου

Οι τρεις μνηστήρες για το data center της Microsoft

Ετσι θα είναι το πρώτο data center της Microsoft – Φωτογραφίες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News