ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τρεις μνηστήρες για το data center της Microsoft

Οι τρεις μνηστήρες για το data center της Microsoft

Τουλάχιστον τρία σχήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, διεκδικούν το έργο της κατασκευής του πρώτου εκ των τριών data centers που σχεδιάζει η Microsoft στα επιχειρηματικά πάρκα Σπάτων και Κορωπίου.

Στη διαδικασία υποβολής προσφορών, που έλαβε χώρα σήμερα, το «παρών» έδωσαν:

  • Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κοινοπραξία με τον ιταλικό πολυεθνικό όμιλο Renco που υλοποιεί σύνθετα ενεργειακά έργα, μεγάλα κτιριακά projects και έργα πολιτικού μηχανικού σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία.
  • Η Ακτωρ που έχει εξαγοραστεί από την Intrakat και αναζητά έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
  • Ο τομέας έργων βιώσιμης ανάπτυξης της Μυτιληναίος που έχει αναπτύξει το Athens – 3, το data center της εταιρείας Lamda Hellix.

Η Αβαξ, όπως είχε αναφέρει το kathimerini.gr, δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό.Η Microsoft αναμένεται να αξιολογήσει τις προσφορές και εκτιμάται ότι μέσα στην επόμενη χρονιά θα έχει ολοκληρώσει την επιλογή του αναδόχου του έργου.

Δυναμικότητας 19,2 MW

Το πρώτο data center της Microsoft, για το οποίο κατατέθηκαν προσφορές, θα είναι δυναμικότητας 19,2 MW και θα αναπτυχθεί σε τμήμα 22,3 στρεμμάτων εκ της συνολικής έκτασης 85 στρεμμάτων που αποτελείται από δύο οικόπεδα στο επιχειρηματικό πάρκο Σπάτων. Θα αναπτύσσεται σε τρία κτιρια δύο ορόφων που θα συνδέονται μεταξύ τους, διαθέτοντας συνολικό εμβαδόν δόμησης 14,1 χιλ. τετραγωνικών μέτρων. Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία 71 θέσεων στάθμευσης και η φύτευση περίπου του 70% της ακάλυπτης επιφάνειας. 

Ως ιδιωτικό, το έργο της κατασκευής του πρώτου data center της Microsoft στην Ελλάδα αναμένεται να προχωρήσει σημαντικά ταχύτερα, σε σχέση με αντίστοιχα δημόσια έργα, έχοντας εξασφαλίσει και την έγκριση δόμησης εδώ και μερικούς μήνες. Αυτό σημαίνει ότι αμέσως μετά την επιλογή του αναδόχου θα είναι δυνατή η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Το κέντρο δεδομένων των Σπάτων μαζί με τα υπόλοιπα δύο που δρομολογεί η Microsoft στο επιχειρηματικό πάρκο Κορωπίου, είναι αρχικού προϋπολογισμού 400 εκατ. ευρώ, ενώ η επένδυση έχει προστιθέμενη αξία 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος.

Διαβάστε επίσης:

Ετσι θα είναι το πρώτο data center της Microsoft – Φωτογραφίες

Επενδύσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ σε data centers έως το 2028

Microsoft: Το 2024 ξεκινά η κατασκευή των data centers στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News