ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα σχέδια της Digital Realty για την Ελλάδα

Τα σχέδια της Digital Realty για την Ελλάδα

Πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και στις όμορες χώρες μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων (data centers) που μεταφέρουν την πληροφορία που διακινείται μέσω Διαδικτύου, όπως αναφέρει στην «Κ» ο Fabrice Coquio (Φαμπρίς Κοκιό), γενικός διευθυντής και ανώτατος αντιπρόεδρος της Digital Realty στη Γαλλία. To 2020 η μητρική της εξαγόρασε τη Lamda Hellix, «κατακτώντας σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα τη νούμερο ένα θέση στην Ελλάδα», όπως εξηγεί ο κ. Coquio, που είναι υπεύθυνος για την ελληνική αγορά. Στο Παρίσι η εταιρεία διαθέτει 13 κέντρα δεδομένων, με την «Κ» να ξεναγείται, πρόσφατα, στις εγκαταστάσεις ενός από αυτά, του PAR 8 που καταλαμβάνει επιφάνεια 9.670 τετραγωνικών μέτρων και προσφέρει υπηρεσίες αποθήκευσης, επεξεργασίας και μεταφοράς δεδομένων σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό πολυεθνικών ομίλων.

Στην ανάπτυξη των κρίσιμων αυτών υποδομών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα και στο Ηράκλειο επενδύει η Digital Realty. Στην Αθήνα δρομολογεί, με χρονικό ορίζοντα το 2026-2027, την ανάπτυξη του Athens 5, του πέμπτου κατά σειρά κέντρου δεδομένων της, ενώ στο Ηράκλειο της Κρήτης στις αρχές του 2025 θα έχει ολοκληρώσει την πρώτη φάση του Heraklion 1. Πρόκειται για το πρώτο data center της εταιρείας στο νησί που θα διαθέτει δυναμικότητα έως 6,5 MW. «Επιδιώκουμε να εφαρμόσουμε το μοντέλο της Μασσαλίας στο Ηράκλειο», τονίζει ο επικεφαλής της Digital Realty, με την πόλη της Νότιας Γαλλίας, όπου καταλήγουν συνολικά 13 υποβρύχια καλώδια, να αποτελεί κόμβο διασύνδεσης της Ευρώπης με τη Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Αντίστοιχο κόμβο διασύνδεσης θα αποτελέσει και το Heraklion 1, του οποίου η πρώτη φάση, ισχύος 1 MW, θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025. Τότε, όπως εξηγεί ο Fabrice Coquio, θα προσαιγιαλωθούν τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών στο Ηράκλειο, με τα οποία θα διασυνδεθεί το Heraklion 1.

«Το data center στο Ηράκλειο θα μπορούσε να παρομοιαστεί με αεροπλανοφόρο, δηλαδή αποτελεί κέντρο διασύνδεσης της υποπεριοχής, όπως και δύο χωρών ιδιαίτερα σημαντικών, της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Με την Αίγυπτο η Ελλάδα διαθέτει πληθώρα συνεργασιών, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών και ηλεκτρικών διασυνδέσεων που διέρχονται από την Κρήτη. Οσον αφορά την Τουρκία, πολυεθνικοί παίκτες, όπως η Meta και η Vodafone, πρόκειται να αναπτύξουν καλώδια για να διασυνδέσουν την Κρήτη με τη χώρα είτε στον Μαρμαρά είτε στη Σμύρνη. Υπάρχει, λοιπόν, ενδιαφέρον για τη μεταφορά διεθνών δεδομένων στην Τουρκία, η οποία αντιστοιχεί σε 85 εκατ. άτομα πληθυσμό και διαθέτει ένα ΑΕΠ που συνεχώς αυξάνεται, αν και η τοπική τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι μονοπωλιακή, γεγονός που λειτουργεί προβληματικά για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων», εξηγεί ο επικεφαλής της Digital Realty Γαλλίας.

Οπως προσθέτει, η Μασσαλία έγινε ιδιαίτερα σημαντικός κόμβος τα τελευταία δέκα χρόνια επειδή τα υποβρύχια καλώδια που προέρχονται από την Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ινδία και τη Νοτιοανατολική Ασία διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και καταλήγουν στη Μασσαλία μέσω της Αιγύπτου. Ωστόσο, για ορισμένες ψηφιακές εφαρμογές είναι ασύμφορο οι ροές δεδομένων να πηγαίνουν έως τη Μασσαλία και να επιστρέφουν μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και την Ελλάδα. «Κι αυτό επειδή αυξάνεται ο χρόνος απόκρισης (σ.σ. πόσο γρήγορα μια πληροφορία μεταφέρεται από το σημείο Α στο σημείο Β), με τη συντομότερη διαδρομή αναπόφευκτα να μειώνει την καθυστέρηση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καταγράφεται ενδιαφέρον για την Ελλάδα, η οποία ευνοείται από τη γεωγραφική θέση της και δεν απέχει πολύ από την Ιταλία, τα Βαλκάνια και τη Βουλγαρία. Για παράδειγμα, ο κόμβος (data centers) της Σόφιας, που λειτουργεί άριστα, δεν θα αναπτυσσόταν ποτέ εάν η Ελλάδα ήταν περισσότερο ανεπτυγμένη όσον αφορά τα κέντρα δεδομένων και κυρίως σε διασυνδέσεις υποθαλάσσιων καλωδίων. Ετσι, ένα μέρος της κίνησης από τη Σόφια επιστρέφει στην Ελλάδα και γι’ αυτό οι πελάτες μας μάς λένε ότι θέλουν να πάνε στην Ελλάδα», αναφέρει ο Fabrice Coquio, διευθυντής και ανώτατος αντιπρόεδρος της Digital Realty στη Γαλλία.

Υψηλή ζήτηση

Τα data centers σε Αθήνα και Ηράκλειο μπορούν να έχουν πολύ σημαντική συνεισφορά στην ενίσχυση των ρυθμών ανάπτυξης, αλλά και της ψηφιακής οικονομίας στην Ελλάδα, όπως εξηγεί ο κ. Coquio. Για το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων στην ελληνική αγορά, ο ανώτατος αντιπρόεδρος της Digital Realty Γαλλίας διευκρινίζει πως ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η επένδυση για το έργο του data center Athens 5, «αν και σκοπός της εταιρείας είναι να είναι διαρκώς έτοιμη ώστε, όταν χρειαστεί, να εξασφαλίσει την άδεια για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων».

Οπως προσθέτει, «μετά βεβαιότητας μια μέρα θα υπάρξουν τα κέντρα δεδομένων Athens 6, 7 και 8, με την Digital Realty να υλοποιεί τις εγκαταστάσεις της στις πρωτεύουσες των χωρών όπου δραστηριοποιείται. H Αθήνα, όπως και το Παρίσι, προσελκύει την υψηλότερη ζήτηση για υποδομές data center λόγω της ύπαρξης ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και δημοσίων φορέων που διαθέτουν υπολογιστικό νέφος (cloud), όπως τονίζει. Αντίθετα, η Μασσαλία και το Ηράκλειο έχουν τον ρόλο των κόμβων διασύνδεσης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News