ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενδιαφέρον για data centers στην Ελλάδα από το Αμπου Ντάμπι

Ενδιαφέρον για data centers στην Ελλάδα από το Αμπου Ντάμπι

Επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) η ανάπτυξη κέντρων δεδομένων (data centers) στην Ελλάδα, ένα πεδίο δραστηριότητας που προσελκύει παραδοσιακά εταιρείες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπως η Microsoft και η Digital Realty. Στο υπόβαθρο αυτό εντάσσεται η προγραμματισμένη, για σήμερα το μεσημέρι, υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και του επενδυτικού ταμείου του Αμπου Ντάμπι ADQ με αντικείμενο τη δημιουργία data centers στην Ελλάδα δυναμικότητας 500 MW.

Το ADQ, που διαθέτει υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία της τάξεως των 200 δισ. ευρώ, ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό τη διαφοροποίηση των πηγών εσόδων των ΗΑΕ που προέρχονται, ως επί το πλείστον, από την πετρελαϊκή δραστηριότητα. Επιδιώκει να εντείνει τις επενδύσεις του σε ψηφιακές και τεχνολογικές υποδομές, όπως τα κέντρα δεδομένων που αποθηκεύουν τα δεδομένα και την πληροφορία που διακινείται μέσω του Διαδικτύου. Γι’ αυτό, την άνοιξη του 2023 ιδρύθηκε η εταιρεία Zero Two που συνδέεται με το ADQ και έχει ως αντικείμενο την υλοποίηση ψηφιακών υποδομών, όπως τα data centers. Το μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν συνοδεύεται από ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επενδύσεων τις οποίες αναμένεται να σχεδιάσουν από κοινού οι δύο χώρες. Σε αντίστοιχες συμφωνίες για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων έχει προχωρήσει το fund με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Αζερμπαϊτζάν και οι Φιλιππίνες.

Τον Μάιο του 2022, το ADQ, με διευθύνοντα σύμβουλο τον υπουργό Επενδύσεων των ΗΑΕ, Μοχάμεντ Χασάν, είχε υπογράψει συμφωνία επενδυτικής συνεργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων. Αντικείμενο της εν λόγω συμφωνίας είναι η χρηματοδότηση επενδύσεων 4 δισ. ευρώ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε έργα υποδομής, αγροτουρισμού και στις τεχνολογίες υγείας και επιστημών.

Εστω και με σημαντική καθυστέρηση, σε σχέση με τον χρόνο των αρχικών ανακοινώσεων, σήμερα στην Ελλάδα δρομολογούνται σημαντικές επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, από τις οποίες οι μεγαλύτερες προέρχονται από τη Microsoft και την Digital Realty. Σημαντική δραστηριότητα διαθέτουν και οι ελληνικές εταιρείες, με την επενδυτική αξία της αγοράς κέντρων δεδομένων να εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2028. Εάν τα σχέδια αυτά προχωρήσουν, θα απαιτηθούν μεγάλες επενδύσεις σε ηλεκτρικά δίκτυα, δεδομένου ότι τα κέντρα δεδομένων που λειτουργούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, απαιτούν τεράστια ποσότητα ενέργειας και υδάτινων πόρων για να εξασφαλίζεται η ψύξη τους.

Τα κέντρα δεδομένων συνδέονται άμεσα με τις επενδύσεις σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που μεταφέρουν τo 93% της πληροφορίας που διακινείται μέσω Διαδικτύου. Ενα από τα μεγαλύτερα τέτοιου είδους έργα σχετίζεται με την κατασκευή υπερσύγχρονου υποβρύχιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μετάδοσης δεδομένων EMC (East To Med Data Corridor) που είναι προϋπολογισμού 850 εκατ. ευρώ. Το καλώδιο θα δημιουργήσει μία νέα διαδρομή που θα συνδέει την Ασία με την Ευρώπη. Στο σχήμα που θα υλοποιήσει το έργο συμμετέχουν με ποσοστό άνω του 50% η εταιρεία Center3 του σαουδαραβικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου Saudi Telecom, η ΔΕΗ, ο κυπριακός τηλεπικοινωνιακός όμιλος Cyta και η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία TTSA.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News