ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εκδόσεις Λιβάνη: Τα χρέη, οι πλειστηριασμοί και η ΙΚΕ

Εκδόσεις Λιβάνη: Τα χρέη, οι πλειστηριασμοί και η ΙΚΕ

Αντιμέτωπος όχι μόνο με πλειστηριασμούς ακινήτων, αλλά και με σειρά προσφυγών στη δικαιοσύνη από πρώην εργαζομένους βρίσκεται ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη που διαθέτει μόνο προς τις τράπεζες χρέη της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ. Την Πέμπτη 11 Απριλίου έχει προγραμματιστεί να εκπλειστηριαστεί το νεοκλασικό κτήριο στην οδό Σόλωνος 98 στην Αθήνα, όπου βρισκόταν η έδρα της εταιρείας. Ως τιμή εκκίνησης έχει οριστεί το ποσό του 1,9 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι εκποιήσεις αποτελούν έναν μόνο κομμάτι του παζλ. Τα υπόλοιπα κομμάτια σχετίζονται με ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές πρώην εργαζομένων-προς ορισμένους ο εκδοτικός οίκος έχει εξοφλήσει τις δεδουλευμένες οφειλές- που ζητούν η εταιρεία να υποχρεωθεί να καταβάλει το σύνολο των δεδουλευμένων αποδοχών τους. 

Κατά πληροφορίες του Moneyreview.gr, πρόσφατα, το Ειρηνοδικείο Αθηνών ενέκρινε μία από τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων τριών πρώην εργαζομένων για την επιδίκαση ποσών που αφορούν σε δεδουλευμένες αποδοχές και αποζημίωση αδείας. Τέσσερις ακόμη εργαζόμενοι έχουν καταθέσει αγωγή κατά της εταιρείας που πρόκειται να συζητηθεί τον Σεπτέμβριο του 2024, ζητώντας την καταβολή συνολικού ποσού 213,5 χιλ. ευρώ.

«Εργαζόμενοι της εταιρείας Νέα Σύνορα (εκδοτικός οργανισμός Λιβάνη) για μεγάλα χρονικά διαστήματα παρόλο που συνέχιζαν να απασχολούνται και να παρέχουν την εργασία τους προς την εταιρεία δεν λάμβαναν τις δεδουλευμένες αποδοχές τους. Κάποιοι από αυτούς απολύθηκαν χωρίς να λάβουν τις νόμιμες αποζημιώσεις και κάποιοι εξωθήθηκαν σε «οικειοθελή αποχώρηση» επειδή ακριβώς στερούνταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα τον μισθό τους από τον οποίο βιοπορίζονται. Μάλιστα η εταιρεία δεν κατέβαλε στους εργαζόμενους της το δώρο Χριστουγέννων για το 2023, αλλά κατέφυγε στην πρακτική της καταβολής ενός μικρού ποσού αυτού, προφανώς για να αποφύγει τυχόν αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων» εξηγεί στο Moneyreview.gr η νομικός Αγγελική Γεωργάκη.

Η ΙΚΕ

Τα νομικά μέτρα που έχουν λάβει εργαζόμενοι στρέφονται κατά δύο οντοτήτων, της «Εκδόσεις «Νέα Σύνορα» που ιδρύθηκε το 1993 κι εμφανίζεται να διαθέτει έδρα στην οδό Σόλωνος 98 και της “Εκδόσεις Λιβάνη ΙΚΕ” με έδρα την οδό Δασκαλογιάννη 10-12. Η ΙΚΕ ιδρύθηκε το 2019, αποτελεί συνδεδεμένη με την «Εκδόσεις Νέα Σύνορα» και δραστηριοποιείται στον χώρο του βιβλίου.

Νωρίτερα, το 2018 η «Εκδόσεις «Νέα Σύνορα» εμφάνισε οικονομικά προβλήματα και αδυναμία εξόφλησης του τραπεζικού δανεισμού ύψους 15,8 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τον Μάιο του 2018 ψήφισε και δέχθηκε το σχέδιο εξυγίανσης που είχε προταθεί από τους δανειστές της, το οποίο επικυρώθηκε στην συνέχεια από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών τον Ιανουάριο του 2019. Στη συνέχεια όμως, λόγω της μη τήρησης των δεσμεύσεων και των όρων της συμφωνίας εξυγίανσης, οι τράπεζες κατήγγειλαν τη συμφωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την «έξοδο» από τη συμφωνία εξυγίανσης, ιδρύθηκε, το Φθινόπωρο του 2019, η “Εκδόσεις Λιβάνη ΙΚΕ”, διαθέτοντας συναφή επωνυμία και διακριτικό τίτλο με την «Εκδόσεις «Νέα Σύνορα».

Ωστόσο, «πέρα από τον κοινό τους σκοπό, αντικείμενο και την συναφή επωνυμία, έχουν παράλληλα κοινά μέλη στην διοίκηση, ενώ υπηρεσίες που παρέχονται από τη μία εταιρεία τιμολογούνται στο όνομα της άλλης. Η διαφορετική νομική τους προσωπικότητα είναι φαινομενική, προσχηματική και καταχρηστική καθώς παρουσιάζουν έντονη διοικητική και οικονομική εξάρτηση, λειτουργούν δε η μία ως υποκατάστημα της άλλης» όπως αναφέρει αγωγή πρώην εργαζομένων.

Επίσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, καθεμία από τις δύο εταιρείες παρέχει υπηρεσίες. Ιδίως η «Εκδόσεις Νέα Σύνορα» παρέχει υπηρεσίες, που τιμολογεί στην Εκδόσεις Λιβάνη ΙΚΕ. Η τελευταία έχει προβεί στην καταβολή έναντι αποδοχών, για λογαριασμό της  «Εκδόσεις Νέα Σύνορα» στους εργαζομένους της, ενώ η διαχειρίστρια της ΙΚΕ φέρει και την ιδιότητα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της πρώτης.

Επισημαίνεται ακόμη, στην αγωγή ότι οι δύο εταιρείες εμφανίζονται προς τα έξω ως μια, «καλλιεργώντας μια εικόνα ταύτισης με την Εκδόσεις Λιβάνη με αποτέλεσμα το κοινό να θεωρεί ότι συμβάλλεται με μια εταιρεία, Εκδόσεις Λιβάνη». Παράλληλα, η διεύθυνση της ΙΚΕ ταυτίζεται με την έδρα της Εκδόσεις Λιβάνη, ενώ παράλληλα η επίδοση των  εξώδικων δηλώσεών προς την ΙΚΕ πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Εκδόσεις Λιβάνη, στην οδό Σόλωνος 98. Κι αυτό διότι «δεν ήταν δυνατή η επίδοσή τους στην έδρα της ΙΚΕ».

Βάσει όσων σημειώνονται στην αγωγή, οι δύο εταιρείες αποτελούν ενιαία οικονομική οντότητα, ενώ η ΙΚΕ στερείται επαρκούς οργάνωσης, χρηματοδότησης και περιουσιακών στοιχείων (χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις και το προσωπικό της Εκδόσεις Λιβάνη). Σκοπός είναι να απαλλαγεί η Εκδόσεις Λιβάνη από την εκπλήρωση των οφειλών της προς τρίτους και ειδικά από την επίσπευση διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης εις βάρος της από τους δανειστές της.  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News