ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Πακέτο 400 ακινήτων περνά στη Skyline Real Estate

Alpha Bank: Πακέτο 400 ακινήτων περνά στη Skyline Real Estate

Ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες η παραλαβή των πρώτων ακινήτων που θα αποκτηθούν από την εταιρεία Skyline Real Estate, η οποία έχει συσταθεί για την αξιοποίηση ενός χαρτοφυλακίου 500 ακινήτων της Alpha Bank, αξίας 440 εκατ. ευρώ. Επειτα από αρκετούς μήνες, που απαιτήθηκαν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομικού και πολεοδομικού «ξεκαθαρίσματος» των ακινήτων, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η μεταβίβαση ακινήτων συνολικής αξίας περίπου 250 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το 50% του συνόλου.

Στη λίστα αυτή θα περιλαμβάνονται τόσο ακίνητα που προορίζονται για άμεση πώληση, όσο και ακίνητα τα οποία θα διατηρήσει στην κατοχή της η Skyline Real Estate, προκειμένου να τα αξιοποιήσει επενδυτικά μέσω της αναβάθμισης και αλλαγής χρήσης τους. Με βάση τον μέχρι σήμερα σχεδιασμό, από τα 500 ακίνητα που εντάχθηκαν στο Project Skyline, περί τα 73 θα αποτελέσουν τη «μαγιά» για τη νέα εταιρεία, καθώς κρίνεται ότι διαθέτουν σημαντικές υπεραξίες και μπορούν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα εκμετάλλευσης. Τα υπόλοιπα πρόκειται να μεταπωληθούν σταδιακά, με τις σχετικές εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι είναι εφικτή η άντληση εσόδων συνολικού ύψους τουλάχιστον 240 εκατ. ευρώ. Από τα έσοδα αυτών των πωλήσεων πρόκειται να χρηματοδοτηθούν και οι επενδύσεις για την ανακατασκευή και αλλαγή χρήσης των ακινήτων που έχουν προκριθεί για τον σκοπό αυτό.

Στην εταιρεία αξιοποίησης συμμετέχουν με ποσοστό 35% η Alpha Bank, ενώ το υπόλοιπο 65% επιμερίζεται ανάμεσα στην Dimand, την Premia Properties και πιο πρόσφατα την EBRD. Η τελευταία επένδυσε 15 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο Οκτώβριο για την απόκτηση ποσοστού 9,75% της νέας εταιρείας. Αντίστοιχα, η Premia διαθέτει 16,25%, ενώ ο μεγαλύτερος μέτοχος με 39% είναι η Dimand, η οποία θα αναλάβει και τον ρόλο της «ωρίμανσης» των σχετικών έργων ανάπλασης και αναβάθμισης των ακινήτων που θα παραμείνουν υπό τον έλεγχο της Skyline Real Estate.

Ενα από τα σημαντικότερα ακίνητα που θα αξιοποιηθούν αφορά το συγκρότημα κτιρίων που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αιόλου και Σοφοκλέους. Εκεί σχεδιάζεται η δημιουργία ενός κτιρίου μεικτών χρήσεων που θα περιλαμβάνει κυρίως χρήσεις κατοικίας και γραφείων. Ενα ακόμα τέτοιο ακίνητο είναι το κτίριο γραφείων στη συμβολή της οδού Σταδίου με την πλατεία Κοραή, ακριβώς μπροστά στον σταθμό «Πανεπιστήμιο», στο ισόγειο του οποίου λειτουργεί κατάστημα της αλυσίδας Κωτσόβολος, όπου επίσης μελετάται η προσθήκη χρήσεων γραφείων και κατοικιών.

Στα κτίρια τα οποία θα αποτελέσουν τη «μαγιά» του νέου φορέα συμπεριλαμβάνονται επίσης το κτίριο γραφείων της Alpha Bank στο Κολωνάκι (Μέρλιν 5), ένα κτίριο 3.000 τ.μ. στην οδό Φιλελλήνων, όπως επίσης και το παλιό μηχανογραφικό κέντρο της Alpha Bank στον Αγιο Στέφανο, επιφανείας 25.000 τ.μ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News