ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Moody’s: Υψηλά spreads και νέα δάνεια στηρίζουν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

Moody’s: Υψηλά spreads και νέα δάνεια στηρίζουν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες θα ωφεληθούν φέτος από την αυξανόμενη και σχετικά φθηνή καταθετική βάση αλλά και από τον νέο δανεισμό –κυρίως στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων- καθώς η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, έπειτα από τη σημαντική μείωση των δανείων την τελευταία δεκαετία, σημειώνει η Moody’s.

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την αγορά και το σχετικό κόστος είναι αρκετά περιορισμένα, τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, με δεδομένο ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας εμφανίζει αναλογία δανείων/καταθέσεις στο 61%, δηλαδή σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Moody’s: Υψηλά spreads και νέα δάνεια στηρίζουν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών-1

Επικαλούμενη τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΚΤ, η Moody’s σημειώνει ότι το επιτοκιακό spread ανάμεσα στα δάνεια και τις καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών παρέμεινε υψηλό, πάνω από το 5,6% τον Ιανουάριο.

Το υψηλό spread δείχνει ότι τα betas των καταθέσεων παραμένουν σχετικά χαμηλά, κάτι που αναμένεται να στηρίξει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια και την κερδοφορία το 2024, σημειώνουν οι αναλυτές. Η προσδοκία τους για διατήρηση των ισχυρών αποτελεσμάτων του κλάδου το 2024 είναι ένας από τους βασικούς λόγους πίσω από τις θετικές προοπτικές που έχουν δώσει στις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών, προσθέτουν.

Moody’s: Υψηλά spreads και νέα δάνεια στηρίζουν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών-2

Το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο στα νέα δάνεια ήταν 6,15% τον Ιανουάριο, ενώ το σταθμισμένο μέσο επιτόκιο στις νέες καταθέσεις μόλις 0,53%, με το μέσο σταθμισμένο επιτοκιακό spread στο 5,62%, το οποίο ευθυγραμμίζεται με τον μέσο όρο του 2023 στο 5,63%.

Για τα υφιστάμενα δάνεια και καταθέσεις, που έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις επιδόσεις των τραπεζών, τα αντίστοιχα επιτόκια ήταν 6,36% για τα δάνεια και 0,53% για τις καταθέσεις, με το spread στο 5,83%, έναντι μέσο όρου 5,67% το 2023.

Moody’s: Υψηλά spreads και νέα δάνεια στηρίζουν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών-3

Η Moody’s εκτιμά ότι το επιτοκιακό spread για τους εταιρικούς πελάτες –οι οποίοι ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος των νέων και υφισταμένων δανείων των ελληνικών τραπεζών- θα υποχωρήσει φέτος, αλλά τονίζει ότι οι επιδόσεις του κλάδου θα παραμείνουν ισχυρές, στηρίζοντας τα πιστωτικά προφίλ και τις αξιολογήσεις.

Moody’s: Υψηλά spreads και νέα δάνεια στηρίζουν την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών-4

Τα αυξανόμενα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, ο περιορισμός του κόστους με το κλείσιμο καταστημάτων και τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου και οι χαμηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες στήριξαν τις επιδόσεις των τραπεζών το 2023, σε συνδυασμό με την ομαλοποίηση του κόστους ρίσκου λόγω της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων.

Διαβάστε επίσης: 

Axia: Η Ελλάδα ξεχωρίζει – Τα top picks στο ΧΑ και οι νέοι στόχοι

Deutsche Bank: Τόκιο και Αθήνα στην κορυφή των αποδόσεων για το 2024

UBS: Τι δείχνουν 123 χρόνια χρηματιστηριακής ιστορίας – Κόντρα στον κανόνα η Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News