ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το ψηφιακό στοίχημα της Εθνικής Τράπεζας: Επενδύσεις 1 δισ. έως το 2026

Το ψηφιακό στοίχημα της Εθνικής Τράπεζας: Επενδύσεις 1 δισ. έως το 2026

Με τον πλήρη μετασχηματισμό της Εθνικής Τράπεζας σε μια υγιή τράπεζα με τους υψηλότερους κεφαλαιακούς δείκτες και σύγχρονη σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας της συμπίπτει η εταιρική ανανέωση που προωθεί η διοίκηση της ΕΤΕ, επιδιώκοντας να αναδείξει την έμφαση στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό της. Πυλώνας του εταιρικού μετασχηματισμού της τράπεζας είναι οι επενδύσεις ύψους 700 εκατ. ευρώ που έγιναν από το 2018 στην τεχνολογία, με προοπτική να φτάσουν το 1 δισ. ευρώ έως το 2026.

«Η εταιρική ανανέωση της τράπεζας δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί όταν ακόμη τα καταστήματά μας είχαν ουρές πελατών», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς σε χθεσινή παρουσίαση του rebranding, επισημαίνοντας την αλλαγή που έχει συντελεστεί στην Εθνική με την πραγματοποίηση του 97% των συναλλαγών εκτός καταστήματος. «Οι τράπεζες που δεν επενδύουν στην τεχνολογία δεν θα επιβιώσουν τα προσεχή χρόνια», υπογράμμισε ο κ. Μυλωνάς, και «γι’ αυτό ξοδέψαμε διπλάσια κεφάλαια σε σχέση με τον ανταγωνισμό σε αυτόν τον τομέα». Τo πρόγραμμα μετασχηματισμού συνιστά, σύμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής, βασικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την τράπεζα, συντελώντας στην ταχεία μετατροπή της ΕΤΕ σε έναν πιο ευέλικτο και αποδοτικό οργανισμό, ενισχύοντας τη δημιουργία εσόδων μέσω της βελτιστοποίησης του μοντέλου εξυπηρέτησης, της ενίσχυσης σταυροειδών πωλήσεων (cross-selling), της σύναψης στρατηγικών συνεργασιών, καθώς και της δημιουργίας νέων προϊόντων και υπηρεσιών για επιχειρήσεις.

Επόμενο βήμα είναι η διεύρυνση των συνεργασιών με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών με μεγάλους παίκτες στον χώρο του εμπορίου, της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, αξιοποιώντας παράλληλα και τη συμμετοχή της στην Epsilon Net για τη διεύρυνση της πελατείας στον τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην αντικατάσταση του συστήματος βασικών τραπεζικών εργασιών (Core Banking System) της τράπεζας, κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς», ενώ η αξιοποίηση των data analytics για την τμηματοποίηση των αναγκών του πελάτη θα επιτρέψει τη στοχευμένη πώληση προϊόντων. Στόχος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για διατηρήσιμη κερδοφορία την επόμενη ημέρα, μετά δηλαδή την αποκλιμάκωση των επιτοκίων.

Στην τοποθέτησή του στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της ΕΤΕ Γκίκας Χαρδούβελης συνέδεσε τον μετασχηματισμό της τράπεζας με την «επιτυχή έκβαση της διάθεσης του 22% των μετοχών από το ΤΧΣ», που ήταν όπως σημείωσε «ηχηρή ψήφος εμπιστοσύνης». Σε επίπεδο ποιότητας ενεργητικού η τράπεζα έχει μειώσει τα κόκκινα δάνεια σε μόλις 1 δισ. ευρώ από 22,5 δισ. ευρώ το 2018 και λαμβάνοντας την έγκριση για την ένταξη του Frontier II στον «Ηρακλή 3» σχεδιάζει το επόμενο βήμα για την τιτλοποίηση ακόμη ενός χαρτοφυλακίου, ύψους 600 εκατ. ευρώ (Frontier III).

Η διοίκηση θα ανακοινώσει τα ετήσια αποτελέσματα για το 2023 στα μέσα Μαρτίου και σύμφωνα με τις προβλέψεις η υψηλή κεφαλαιακή θέση και η ισχυρή κερδοφορία, που αναμένεται να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ, προεξοφλούν την έγκριση από τον SSM της διανομής μερίσματος έως και του 30% της κερδοφορίας. Σημειώνεται ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαίου διαμορφώθηκε στο 17,9%, που αποτελεί και το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, και ο συνολικός δείκτης στο 20,3%. Η τράπεζα έχει επίσης τον υψηλότερο δείκτη ρευστότητας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών έχοντας μειώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΚΤ στο 1,9 δισ. ευρώ και λειτουργεί ως δανειστής στη διατραπεζική αγορά.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News