Business & Finance Δευτέρα 12/02/2024, 07:40 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φάρμακα: Αλλαγές από σήμερα στην αποζημίωση των ασθενών για γενόσημα

Φάρμακα: Αλλαγές από σήμερα στην αποζημίωση των ασθενών για γενόσημα

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η αλλαγή στη συμμετοχή των ασθενών, δηλαδή στο ποσό που θα πρέπει να καταβάλουν, όταν τους συνταγογραφείται κάποιο γενόσημο, γεγονός που σε ορισμένες περιπτώσεις θα προκαλέσει την επιβάρυνσή τους. Η επιβάρυνση αυτή δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική και εκτιμάται σε μερικές δεκάδες λεπτών του ευρώ, αν και αφορά σε πάνω από 1.700 σκευάσματα.

Ειδικότερα, από σήμερα τίθεται σε ισχύ και στα φαρμακεία το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, το οποίο εκδόθηκε στο τέλος του 2023. Επίσης την Παρασκευή εκδόθηκε και η Υπουργική Απόφαση με την οποία οριστικοποιήθηκε και ο νέος Κατάλογος Αποζημιούμενων Φαρμάκων (Θετική Λίστα) στον οποίο περιγράφεται επακριβώς η λιανική τιμή ενός σκευάσματος και η τιμή αποζημίωσης.

Παράλληλα από την αρχή του έτους έπαψε πλέον να υπάρχει η εξίσωση της ασφαλιστικής τιμής ενός γενοσήμου (δηλαδή η τιμή από την οποία προσδιορίζεται και το ποσό της συμμετοχής του πολίτη) με τη λιανική τιμή που βρίσκεται στα ράφια των φαρμακείων.

Πιο συγκεκριμένα, η ασφαλιστική τιμή ενός φαρμάκου πάνω στην οποία ορίζεται και η συμμετοχή του ασθενούς στην αγορά του (10% ή 25% ανάλογα με τον ασφαλισμένο), προσδιορίζεται με βάση το πιο φτηνό σκεύασμα στην κατηγορία. Αυτό αφορά στα φάρμακα για τα οποία δεν ισχύει προστασία πατέντας και έτσι ως ασφαλιστική τιμή προσδιορίζεται συνήθως η τιμή του πιο φτηνού γενόσημου. Αν τώρα ένας ασθενής επιλέξει να αγοράσει ένα πιο ακριβό φάρμακο το οποίο βρίσκεται στην ίδια κατηγορία δηλαδή έχει την ίδια δραστική ουσία, τότε η διαφορά ανάμεσα στη λιανική τιμή και την ασφαλιστική τιμή καλύπτεται από τον ίδιο.

Για τα γενόσημα όμως αυτό μέχρι σήμερα δεν ίσχυε. Ο ΕΟΠΥΥ χρέωνε ως συμμετοχή του ασθενούς μόνο το 10% ή 25% που αναλογούσε στη λιανική τιμή, ανεξάρτητα αν επέλεγε το φθηνότερο ή κάποιο πιο ακριβό γενόσημο. Ο λόγος ήταν να  δοθεί ένα κίνητρο για να επιλέγονται γενόσημα τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι πιο φτηνά από τα πρωτότυπα χωρίς πατέντα. Η διαδικασία αυτή επιβάρυνε τον ΕΟΠΥΥ με ένα εξτρά κόστος αποζημίωσης για τα φάρμακα αυτά, της τάξης των 30 εκατ. ευρώ. Βέβαια το κόστος αυτό μετακυλίονταν στις φαρμακευτικές μέσω του clawback.

Πλέον αυτό το κόστος θα επιβαρύνει τη συμμετοχή των ασθενών, η οποία όμως σε μηνιαία βάση δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Κι αυτό διότι πρόκειται αφενός για φτηνά σκευάσματα, αφετέρου με την ανατιμολόγηση του Δεκεμβρίου τα σκευάσματα αυτά έχουν μειωμένη τιμή κατά περίπου 7%.

Ευρύτερα να επισημάνουμε,  υπολογίζεται και μια σχετική ελάφρυνση για τις  φαρμακοβιομηχανίες λόγω μείωσης του clawback.

Ποια φάρμακα αφορά

Όπως αναφέραμε η επιβάρυνση αφορά γενόσημα φάρμακα. Συγκρίνοντας τη Θετική Λίστα που εκδόθηκε την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου με την αντίστοιχη του τέλους του 2023, διαπιστώνουμε ότι περί τα 1700 σκευάσματα έχουν πλέον διαφορετική ασφαλιστική από λιανική τιμή. Είναι τα σκευάσματα τα οποία εμπίπτουν στο νόμο της κατάργησης της εξομοίωσης των δύο τιμών.

Ας αναφέρουμε μερικά παραδείγματα:

Σε γενόσημο σκεύασμα για στηθάγχη το οποίο είχε λιανική τιμή 19,39 ευρώ, η συμμετοχή 25% του ασθενούς ήταν 4,85 ευρώ. Με βάση το τελευταίο δελτίο, τιμή του μειώθηκε στα 18,02 ευρώ και προσδιορίστηκε η τιμή αποζημίωσης στα 16,74 ευρώ. Άρα ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει το 25% των 16,74 ευρώ ήτοι 4,19 ευρώ συν τη διαφορά μεταξύ 18,02 ευρώ και 16,74 ευρώ δηλαδή 1,28 ευρώ. Έτσι η συνολική συμμετοχή διαμορφώνεται στα 5,47 ευρώ δηλαδή 0,62 ευρώ παραπάνω.

Σε γενόσημο σκεύασμα για καρδιολογικό νόσημα το οποίο είχε λιανική τιμή 8 ευρώ, η συμμετοχή 25% του ασθενούς ήταν 2 ευρώ. Με βάση το τελευταίο δελτίο, τιμή του παρέμεινε στα 8 ευρώ και προσδιορίστηκε η τιμή αποζημίωσης στα 7 ευρώ. Άρα ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει το 25% των 7 ευρώ δηλ. 1,75 ευρώ συν τη διαφορά μεταξύ 8 ευρώ και 7 ευρώ δηλαδή 1 ευρώ. Έτσι η συνολική συμμετοχή διαμορφώνεται στα 2,75 ευρώ δηλαδή 0,75 ευρώ παραπάνω.

Σε γενόσημο σκεύασμα για το πεπτικό (αντιόξινο) το οποίο είχε λιανική τιμή 8,13 ευρώ, η συμμετοχή 25% του ασθενούς ήταν 2,03 ευρώ. Με βάση το τελευταίο δελτίο, τιμή του παρέμεινε στα 7,57 ευρώ και προσδιορίστηκε η τιμή αποζημίωσης στα 6,72 ευρώ. Άρα ο ασθενής θα πρέπει να πληρώσει το 25% των 7,57 ευρώ δηλ. 1,89 ευρώ συν τη διαφορά μεταξύ 7,57 ευρώ και 6,72 ευρώ δηλαδή 0,83 ευρώ. Έτσι η συνολική συμμετοχή διαμορφώνεται στα 2,72 ευρώ δηλαδή 0,69 ευρώ παραπάνω.  

 Διαβάστε επίσης: 

Βιομηχανία γενόσημων: Νέες πολιτικές για την ενίσχυση του κλάδου

Φαρμακευτική έρευνα: Αυξήθηκαν κατά 20% τα αιτήματα για κλινικές μελέτες το 2023

Φάρμακα: Διεκδικούν την πρωτιά στις εξαγωγές της ελληνικής μεταποίησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News