Business & Finance Τετάρτη 24/01/2024, 08:08 ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΚΚΑΣ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Βιομηχανία γενόσημων: Νέες πολιτικές για την ενίσχυση του κλάδου

Βιομηχανία γενόσημων: Νέες πολιτικές για την ενίσχυση του κλάδου

Τόνωση της αγοράς γενοσήμων αλλά και μερική διαφοροποίηση του τρόπου που θα προσδιορίζεται το ποσό συμμετοχής των ασθενών, προωθεί η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε να επιτευχθούν αφενός εξοικονομήσεις στην φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και παράλληλη μείωση του clawback με αύξηση των πωλήσεων των ελληνικών εταιρειών γενοσήμων.

Όπως έχει τονίσει ο Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης, καίριας σημασίας στην προσπάθεια για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης είναι η αξιοποίηση των γενοσήμων φαρμάκων, στα οποία η χώρα μας έχει ισχυρή παρουσία χάρη στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Ωστόσο, η προσπάθεια αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά δεν έχει καταφέρει να αποδώσει καρπούς. Εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν πως με βάση τα στοιχεία από το σύνολο της συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ (ιδιωτικά φαρμακεία αλλά και φαρμακεία ΕΟΠΥΥ) το σχετικό μερίδιο αγοράς (δηλαδή η συμμετοχή στη δαπάνη) ελάχιστα αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία παραμένοντας κοντά στο 15%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η αύξηση της συνταγογράφησης των γενοσήμων ώστε πλέον να φτάσουν στο 30%. Για να επιτευχθεί αυτό, μεθοδεύεται λοιπόν η αύξηση των σκευασμάτων που δύναται ένα γιατρός να συνταγογραφεί με την εμπορική ονομασία, με την αύξηση αυτή όμως να αφορά μόνο σε επωνυμίες γενοσήμων.

Ειδικότερα, σήμερα, ένας ο γιατρός έχει δυνατότητα να συνταγογραφήσει φάρμακα (πρωτότυπα και γενόσημα) με εμπορική ονομασία σε ποσοστό μέχρι 15%. Δηλαδή στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ εμφανίζεται το ποσοστό της αξίας των συνταγών αυτών σε σχέση με τη συνολική αξία των συνταγών που έχει εκδώσει ο εκάστοτε γιατρός. Όταν το ποσοστό συνταγογράφησης του γιατρού με εμπορική ονομασία φτάσει στο 15%, «κλειδώνει» το σύστημα και δύναται να συνταγοραφεί στη συνέχεια μόνο τη δραστική ουσία χωρίς να προσδιορίζεται η επωνυμία του φαρμάκου.

Πρόθεση λοιπόν του Υπουργού είναι να αυξήσει το υπάρχον 15% σε 30%, με το επιπλέον 15% να αφορά μόνο στη συνταγογράφηση εμπορικών ονομασιών γενοσήμων, με στόχο την αύξηση της κατανάλωσής τους έναντι των πρωτότυπων.

Αυτό δυνητικά θα αυξήσει τις πωλήσεις των γενοσήμων και λογικά θα μειώσει τη συνολική δαπάνη αφού θα υποκατασταθούν τα ακριβότερα πρωτότυπα σκευάσματα. Βέβαια το κράτος όπως και να χει δεν εξοικονομεί κάτι, αφού έτσι κι αλλιώς ο προϋπολογισμός του είναι πολύ συγκεκριμένος. Όμως αν η συνολική δαπάνη υποχωρήσει, αυτό μεταφράζεται σε χαμηλότερο clawback για όλες τις εταιρείες.

Αλλαγή στην αποζημίωση των γενοσήμων

Μια σημαντική αλλαγή η οποία τυπικά έχει τεθεί σε ισχύ από την αρχή του 2024 μετά από μια σειρά παρατάσεων μέσα στην προηγούμενη χρονιά, αφορά στην αλλαγή του υπολογισμού της συμμετοχής των ασθενών σε μια ομάδα γενοσήμων φαρμάκων. Η αλλαγή αυτή έχει να κάνει με την κατάργηση της εξομοίωσης της λιανικής τιμής των γενοσήμων με την τιμή αποζημίωσης.

Πιο συγκεκριμένα, η ασφαλιστική τιμή ενός φαρμάκου πάνω στην οποία ορίζεται και η συμμετοχή του ασθενούς στην αγορά του (10% και 25%), προσδιορίζεται με βάση το πιο φτηνό σκεύασμα στην κατηγορία. Αυτό αφορά στα φάρμακα για τα οποία δεν ισχύει προστασία πατέντας και έτσι ως ασφαλιστική τιμή προσδιορίζεται συνήθως η τιμή του πιο φτηνού γενόσημου. Αν τώρα ένας ασθενής επιλέξει να αγοράσει ένα πιο ακριβό φάρμακο το οποίο βρίσκεται στην ίδια κατηγορία δηλαδή έχει την ίδια δραστική ουσία, τότε η διαφορά ανάμεσα στη λιανική τιμή και την ασφαλιστική τιμή καλύπτεται από τον ίδιο.

Για τα γενόσημα όμως αυτό μέχρι σήμερα δεν ίσχυε. Ο ΕΟΠΥΥ χρέωνε ως συμμετοχή του ασθενούς μόνο το 10% ή 25% που αναλογούσε στη λιανική τιμή, ανεξάρτητα αν επέλεγε το φθηνότερο ή κάποιο πιο ακριβό γενόσημο. Ο λόγος ήταν να  δοθεί ένα κίνητρο για να επιλέγονται γενόσημα τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι πιο φτηνά από τα πρωτότυπα χωρίς πατέντα. Η διαδικασία αυτή επιβάρυνε τον ΕΟΠΥΥ με ένα εξτρά κόστος αποζημίωσης για τα φάρμακα αυτά, της τάξης των 30 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πιο «ακραίες» εκτιμήσεις. Βέβαια το κόστος αυτό μετακυλίονταν στις φαρμακευτικές μέσω του clawback.

Πλέον αυτό το κόστος θα επιβαρύνει τη συμμετοχή των ασθενών, η οποία όμως σε μηνιαία βάση δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ευρύτερα όμως υπολογίζεται μια σχετική ελάφρυνση για τις  φαρμακοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνης Γεωργιάδης έχει δώσει ήδη εντολή ώστε μέσω της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης να αλλάξει και ο προσδιορισμός της συμμετοχής των ασθενών στα γενόσημα.

Διαβάστε επίσης: 

Φαρμακευτική έρευνα: Αυξήθηκαν κατά 20% τα αιτήματα για κλινικές μελέτες το 2023

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς για τη φαρμακευτική βιομηχανία

Φάρμακα: Διεκδικούν την πρωτιά στις εξαγωγές της ελληνικής μεταποίησης

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News