ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Μιχάλης Τσαμάζ: Πώς άλλαξε τον ΟΤΕ – Η πορεία του από το 2010 έως σήμερα

Μιχάλης Τσαμάζ: Πώς άλλαξε τον ΟΤΕ – Η πορεία του από το 2010 έως σήμερα

Τον Ιούνιο του 2024 ολοκληρώνεται η θητεία του Μιχάλη Τσαμάζ στη θέση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου ΟΤΕ, με τον μακροβιότερο μάνατζερ στην ιστορία του τηλεπικοινωνιακού ομίλου να έχει αποφασίσει να αποχωρήσει με την λήξη, το καλοκαίρι, του συμβολαίου του. Από την 1η Ιουλίου πρόεδρος και CEO του ΟΤΕ θα είναι ο Κώστας Νεμπής, διευθύνων σύμβουλος και Πρόεδρος Δ.Σ. της Hrvatski Telekom, θυγατρικής της Deutsche Telekom στην Κροατία, από τον Απρίλιο του 2019. Τον προσεχή Ιούνιο ο κ. Τσαμάζ θα συμπληρώσει, στο τιμόνι του ομίλου 13 χρόνια και επτά μήνες από τις 3 Νοεμβρίου του 2010 οπότε ανέλαβε καθήκοντα. Νωρίτερα,  από το 2007, είχε διατελέσει επικεφαλής της Cosmote που έχει ενοποιηθεί πλήρως με τον ΟΤΕ, ενώ ο κ. Τσαμάζ κατείχε θέσεις ευθύνης στην εταιρεία είχε από το 2001.

Αλλαγή μοντέλου

Επί των ημερών του, ο ΟΤΕ μεταμορφώθηκε από μια εταιρεία, που ήταν κρατικό μονοπώλιο με όλα τα χαρακτηριστικά μιας ΔΕΚΟ, σε μία σύγχρονη και ανταγωνιστική διεθνώς εταιρεία τηλεπικοινωνιών. “O μετασχηματισμός του ΟΤΕ μέσα στην κρίση έγινε case study από το Harvard Business School και σήμερα διδάσκεται όχι μόνον εκεί, αλλά και σε άλλα πανεπιστήμια” έχει αναφέρει σε συνέντευξή του στην “Κ” ο επικεφαλής του ΟΤΕ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο ΟΤΕ το 2010 είχε μείωση εσόδων 8%, είχε χάσει μισό εκατομμύριο πελάτες,  εμφάνιζε καθαρό δανεισμό 4,3 δισ. ευρώ και το ετήσιο κόστος προσωπικού στην Ελλάδα ήταν 1 δισ. ευρώ. Σήμερα συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ, ενώ δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας.

Με την ανάληψη των καθηκόντων του να έχει συμπέσει με την οικονομική κρίση, για να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ομίλου ΟΤΕ, ο κ. Τσαμάζ υλοποίησε σειρά ενεργειών μείωσης και ανανέωσης των δανειακών του υποχρεώσεων. Κι εν μέσω κρίσης, ο όμιλος επένδυσε σχεδόν 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, κυρίως για δίκτυα νέας γενιάς. Το 2011 είχε κεφαλαιοποιήση 1,4 δισ. ευρώ, που αυξήθηκε σε 5,9 δισ. ευρώ το 2023, ενώ η αξία της μετοχής ενισχύθηκε κατά 380% από το 2012 έως το 2023. Ο όμιλος αύξησε τους ευρυζωνικούς πελάτες από 1,11 εκατ. το 2010, σε 2,3 εκατ. φέτος, υλοποιώντας σταθερά το 60% των επενδύσεων του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

Στον πρόεδρο και CEO του ΟΤΕ, πιστώνονται τρεις πρωτιές. Υπήρξε ο πρώτος που  δρομολόγησε τη σύγκλιση των υπηρεσιών σταθερής και κινητής, και εν συνεχεία της τηλεόρασης. Πολύ πριν ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναδειχθεί σε αναγκαιότητα, είχε τεθεί ως πρώτη προτεραιότητα για τον ΟΤΕ, με τον Μ.Τσαμάζ να έχει προβλέψει, από πολύ νωρίς, την αξία των υποδομών τεχνολογίας και πληροφορικής για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.  Επίσης, πρώτος στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών είχε μιλήσει για την εμπειρία του πελάτη (customer experience) και όχι του συνδρομητή, αλλάζοντας τα δεδομένα τόσο στον σχεδιασμό των προϊόντων και υπηρεσιών, όσο και στην εξυπηρέτηση. Ακόμη, εν μέσω οικονομικής κρίσης, κατάφερε να έρθει σε συμφωνία με τα σωματεία για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που προέβλεπαν μείωση μισθών με διασφάλιση θέσεων εργασίας και από την αρχή της θητείας του ενσωμάτωσε τη βιώσιμη ανάπτυξη στην εταιρική στρατηγική. Επίσης, το πρώτο κανάλι ντοκιμαντέρ, το Cosmote History αποτέλεσε ιδέα του Μ. Τσαμάζ.

Στις κινήσεις που φέρουν την υπογραφή Τσαμάζ, ανήκουν η συμφωνία το 2011 για ετήσια μείωση του κόστους μισθοδοσίας κατά 10% μέσα από μια τριετή ΣΣΕ. Αυτό ήταν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, γιατί στην ιστορία της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, δεν είχε γίνει τέτοιου είδους συμφωνία με συνδικαλιστική οργάνωση μιας ΔΕΚΟ. Ως αντάλλαγμα η εταιρεία μείωσε κατά μια ώρα το ωράριο εργασίας, ενώ διασφάλισε τις θέσεις εργασίας. Η συμφωνία αυτή επαναλήφθηκε για μια ακόμη τριετία, βοηθώντας τους εργαζόμενους να αισθάνονται ασφαλείς στην εταιρεία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Μέσα από τη μείωση του εργασιακού κόστους, δόθηκε η δυνατότητα να ανανεωθεί το προσωπικό του ΟΤΕ με προσλήψεις νέων ταλέντων από την αγορά, με γνώσεις πάνω στις νέες τεχνολογίες.

Τέλος, προχώρησε η λειτουργική ενοποίηση της οργάνωσης Σταθερής και Κινητής και καθιερώθηκε το ενιαίο brand Cosmote για όλες τις υπηρεσίες του oμίλου. Αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της διοίκησης Τσαμάζ ήταν η είσοδος σε νέες αγορές, για τη δημιουργία νέων πηγών εσόδων. Η αρχή έγινε το 2011 με τη συνδρομητική τηλεόραση, ενώ αργότερα ο Όμιλος ΟΤΕ εισήλθε δυναμικά στα έργα ICT, συμβάλλοντας στον ψηφιακό μετασχηματισμό του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πυλώνας της στρατηγικής Τσαμάζ υπήρξε ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΟΤΕ μέσω της βελτιστοποίησης της εμπειρίας του πελάτη, των δικτύων και της εσωτερικής λειτουργίας του ομίλου.

Tο 2016, ο Μιχάλης Τσαμάζ έθεσε ως όραμα για τον Όμιλο ΟΤΕ να γίνει παράδειγμα ψηφιακού μετασχηματισμού στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Τα αποτελέσματα του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΟΤΕ έγιναν πλήρως ορατά κατά την κρίση του Covid-19, όπως έχει αναφέρει ο επικεφαλής του ΟΤΕ στο παρελθόν. Μέσα δηλαδή, σε μόλις 72 ώρες, η εταιρεία κατάφερε 13.000 εργαζόμενοι για τον ΟΤΕ ή το 80% του συνόλου, να εργάζονται απομακρυσμένα, έχοντας πλήρη πρόσβαση στα συστήματα της εταιρείας. Τα δίκτυα σταθερής και κινητής σήκωσαν με απόλυτη επιτυχία την τεράστια αύξηση της κίνησης, ενώ ο ΟΤΕ υλοποίησε σε χρόνο-ρεκόρ μεγάλα έργα τεχνολογίας με σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία, όπως η τηλεργασία για 10.000 Δημόσιους υπαλλήλους μέσω ΣΥΖΕΥΞΙΣ, η άυλη συνταγογράφηση κ.ά.

Το νέο όραμα για το 2030 είναι να μετασχηματιστεί ο ΟΤΕ στον κορυφαίο πάροχο ψηφιακών υπηρεσιών, με επίκεντρο τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Πριν την ένταξή του στον ΟΤΕ, ο Μιχάλης Τσαμάζ είχε αναλάβει διαδοχικά υψηλόβαθμες διοικητικές θέσεις στους τομείς του marketing και των πωλήσεων, αλλά και γενικής διεύθυνσης, σε πολυεθνικές εταιρείες. Είναι μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΒ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών) από τον Ιούλιο του 2016, ενώ από το Νοέμβριο του 2016 έχει οριστεί επικεφαλής της Επιτροπής Ψηφιακής Οικονομίας του ΣΕΒ.  Το 2023 ο κ. Τσαμάζ, που έχει πτυχίο Διοίκησης Επιχειρήσεων από το Πανεπιστήμιο του New Brunswick του Καναδά, αναγορεύτηκε Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Διαβάστε επίσης: 

ΟΤΕ: Τον Ιούνιο ολοκληρώνεται η θητεία του Μιχάλη Τσαμάζ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News