ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Ισολογισμό άνω των 100 δισ. φέρνει η εξαγορά της Ελληνικής

Eurobank: Ισολογισμό άνω των 100 δισ. φέρνει η εξαγορά της Ελληνικής

Τα 100 δισ. ευρώ θα ξεπεράσει ο ισολογισμός του ομίλου Eurobank μετά την ολοκλήρωση της απόκτησης της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, που θα προσδώσει στον όμιλο επιπλέον 20 δισ. ευρώ σε όρους ενίσχυσης του ενεργητικού, εκτινάσσοντας παράλληλα τα κέρδη από τις δραστηριότητες του εξωτερικού κοντά στα 800 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ελληνικού ομίλου αναμένει να λάβει τις αναγκαίες εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού στην Ελληνική Τράπεζα στα τέλη Φεβρουαρίου, προκειμένου στη συνέχεια να ακολουθήσει η έγκριση των υπόλοιπων εποπτικών αρχών, η οποία πιθανολογείται έως τα τέλη Μαΐου. Το χρονοδιάγραμμα, εφόσον τηρηθούν οι προθεσμίες, τοποθετεί τη δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας εντός του Ιουνίου και τη συγχώνευση στη συνέχεια με τη θυγατρική που διατηρεί ο όμιλος στην Κύπρο, τη Eurobank Cyprus.

Το ποσοστό της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα διαμορφώνεται σήμερα στο 29,2% και μετά τις σχετικές εγκρίσεις για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 17,3% από την Poppy Sarl, 1,6% από τη Senvest Management και 7,2% από τη Wargaming το ποσοστό της θα διαμορφωθεί στο 55,3%. Στόχος μέσω της δημόσιας πρότασης είναι η απόκτηση τουλάχιστον του 65% της κυπριακής τράπεζας και με βάση τη συμφωνία η δημόσια πρόταση θα γίνει στα 2,35 ευρώ ανά μετοχή, τιμή που, όπως έχει ανακοινωθεί, μπορεί να προσαρμοστεί ανάλογα και με την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής. Να σημειωθεί ότι ο βασικός μέτοχος της Ελληνικής Τράπεζας είναι το επενδυτικό κεφάλαιο «Δήμητρα», ενώ στο 23,5% διαμορφώνεται το ποσοστό που βρίσκεται σε διασπορά.

Τα κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας αναμένεται φέτος να φτάσουν πάνω από τα 400 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα από την άνοδο των επιτοκίων, ενώ το συνολικό ενεργητικό της κυπριακής τράπεζας φτάνει τα 20,4 δισ. ευρώ, αθροίζοντας μαζί με τη θυγατρική της Eurobank στην Κύπρο, που διαθέτει ενεργητικό 8,5 δισ. ευρώ, κοντά στα 30 δισ. ευρώ.

Η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας, εκτός από τα κέρδη και την ώθηση στο αποτύπωμα του ομίλου Eurobank εκτός Ελλάδας, θα βελτιώσει σημαντικά τη ρευστότητα του ομίλου καθώς θα ενισχύσει τις καταθέσεις κατά 15 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των καταθέσεων άνω των 70 δισ. ευρώ. Εκτός, επίσης, από τη μεγέθυνση του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά 7,5 δισ. ευρώ από την ενσωμάτωση της Ελληνικής Τράπεζας, σημαντικά είναι τα οφέλη από τη συμπληρωματικότητα της δεύτερης μεγαλύτερης κυπριακής τράπεζας, η οποία δραστηριοποιείται με έμφαση στη λιανική τραπεζική και τις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων ενισχύοντας τη Eurobank Cyprus, που δραστηριοποιείται με έμφαση στην επιχειρηματική πίστη. Να σημειωθεί ότι το μερίδιο της Ελληνικής Τράπεζας στην κυπριακή αγορά διαμορφώνεται στο 29,8% στις καταθέσεις και στο 25,6% στις χρηματοδοτήσεις, ενώ διαθέτει μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας αναμένεται να εκτινάξει κοντά στα 800 εκατ. ευρώ τα κέρδη του ομίλου Eurobank από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό. Να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία 9μήνου, τα καθαρά κέρδη του εξωτερικού ανήλθαν στα 342 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 142 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη Eurobank Κύπρου, η οποία σε συνδυασμό με το 29,2% της Ελληνικής Τράπεζας έχει προσδώσει στο 9μηνο καθαρά κέρδη 172 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 148 εκατ. ευρώ προέρχονται από τη θυγατρική στη Βουλγαρία.

Διαβάστε επίσης: 

Fitch: Τι θα πληρώσει και τι θα κερδίσει η Eurobank από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας

JP Morgan: Θετικές προοπτικές και επαναγορά μετοχών από τις ελληνικές τράπεζες

Eurobank: Πράσινο φως για την 6η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης – Διαχειρίζεται πόρους 1,6 δισ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News