ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΔΙΤ: «Παγώνουν» έργα λόγω των τιμών των υλικών και των επιτοκίων

ΣΔΙΤ: «Παγώνουν» έργα λόγω των τιμών των υλικών και των επιτοκίων

Στον «αέρα» φαίνεται πως βρίσκεται ένα μέρος του φιλόδοξου προγράμματος έργων ΣΔΙΤ που ξεκίνησε να «τρέχει» από τις αρχές του 2020 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Οπως αναφέρουν στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου, είναι ορατός ο κίνδυνος να ακυρωθούν κάποια έργα, ιδίως όσα αφορούν κτίρια, εξαιτίας της αλλαγής των συνθηκών σε σχέση με την περίοδο που προκηρύχθηκαν.

Η εκτόξευση του κόστους κατασκευής και των επιτοκίων έχει ανατρέψει τα χρηματοοικονομικά δεδομένα για τα περισσότερα έργα, ιδίως όσα υλοποιούνται μέσω ΣΔΙΤ, με αποτέλεσμα οι προϋπολογισμοί να μην επαρκούν για την κάλυψη του αυξημένου κόστους. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά έχουν δρομολογηθεί περί τα 40 έργα ΣΔΙΤ, με συνολικό ύψος άνω των 6 δισ. ευρώ. Από αυτά, σχεδόν τα μισά είναι κτίρια, όπως φοιτητικές εστίες, σχολεία, δικαστικά μέγαρα, κτίρια για δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και το έργο της μετεγκατάστασης των φυλακών Κορυδαλλού.

Ετσι, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι κάποιοι διαγωνισμοί που έχουν μείνει μετέωροι επί χρόνια δεν πρόκειται να προχωρήσουν και θα ακυρωθούν λόγω έλλειψης κονδυλίων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία καθορισμού προτεραιοτήτων, ώστε να προκριθούν κάποια έργα εις βάρος κάποιων άλλων. Στην πρώτη γραμμή θα είναι έργα τα οποία έχουν σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα ή θεωρούνται κρίσιμα για τις υποδομές της χώρας. Ετσι, έργα όπως η κατασκευή νέων φοιτητικών εστιών και πανεπιστημιακών υποδομών αναμένεται να προχωρήσουν, καθώς έχουν εξασφαλίσει και κοινοτικά κονδύλια, ενώ έχουν προηγηθεί και χρονικά.

Συνεπώς εκκρεμούν πλέον μόνο οι υπογραφές για τη συμβασιοποίηση του ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Κρήτης (255 εκατ. ευρώ) και του ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (94 εκατ. ευρώ), αμφότερα με ανάδοχο την Intrakat. Το πράσινο φως αναμένεται να λάβει και το έργο ΣΔΙΤ για την κατασκευή 17 σχολικών μονάδων στην Κεντρική Μακεδονία (16 στη Θεσσαλονίκη και ένα μουσικό σχολείο στην Κατερίνη). Ανάδοχος για το εν λόγω έργο είναι η κοινοπραξία Μυτιληναίου – ΑΤΕΣΕ. Πιθανή θεωρείται και η υλοποίηση των έργων ΣΔΙΤ που αφορούν αρδευτικά έργα, παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω των χαμηλών προϋπολογισμών με τους οποίους προκηρύχθηκαν. Ενδεχομένως να κρατηθούν δυνάμεις και για έργα ΣΔΙΤ που θα προκηρυχθούν τους επόμενους μήνες, για την αξιοποίηση εκτάσεων του Δημοσίου για την κατασκευή κατοικιών που θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν στεγαστικές ανάγκες ευάλωτων νοικοκυριών και νέων.

Στον αντίποδα, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το αν θα προχωρήσουν τελικά άλλοι διαγωνισμοί, όπως εκείνοι για τα νέα κτίρια της Πολιτικής Προστασίας, ή οι διαγωνισμοί για τη δημιουργία νέων δικαστικών μεγάρων (ή αναβάθμιση υφιστάμενων) που έχει προκηρύξει το υπ. Δικαιοσύνης. Αλλα έργα, όπως εκείνο της Πολιτείας Καινοτομίας, ακυρώθηκαν, ενώ το φιλόδοξο έργο της μεταφοράς των κτιρίων των υπουργείων στο ακίνητο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στη Δάφνη προχωράει μεν, αλλά με ρυθμούς χελώνας. Το ίδιο συμβαίνει με το έργο της κατασκευής του νέου κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων στην περιοχή του Ρουφ. Στον διαγωνισμό αυτό ανάδοχος είναι το σχήμα των εταιρειών Intrakat και Redex.

Διαβάστε επίσης:

Με αργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα ΣΔΙΤ

Τρία «στοιχειωμένα» έργα εγκαινιάζονται μέσα στο 2024

Κερδίζουν έδαφος οι «µικροί» των κατασκευών στα έργα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News