ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για το αβέβαιο μέλλον της Avramar

Όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά για το αβέβαιο μέλλον της Avramar

Το ενδιαφέρον δύο funds, ενός αμερικανικού και ενός ισπανικού, για την Avramar φέρεται να εξετάζουν οι σημερινοί μέτοχοι της εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας και κυρίως η Amerra, μαζί με τις τράπεζες, καθώς τα περιθώρια για την επιβίωση της εταιρείας στενεύουν κάθε ημέρα που περνάει. Πηγές, μάλιστα, που παρακολουθούν στενά την υπόθεση δεν αποκλείουν να υπάρξουν εξελίξεις μέσα στον Ιανουάριο. Την ίδια ώρα, η εταιρεία παραμένει χωρίς νέα κεφάλαια, καθώς το πολυσυζητημένο δάνειο των 20 εκατ. ευρώ δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί αφού η διοίκηση της Avramar, αν και έχει λάβει από τις 21 Νοεμβρίου 2023 τους όρους των τραπεζών, δεν έχει ακόμη υπογράψει.

Ο λόγος; Οπως επισημαίνουν παράγοντες με γνώση της υπόθεσης και του κλάδου συνολικά, οι μεν τράπεζες έχουν θέσει πολύ αυστηρούς όρους, καθώς δεν θέλουν να επαναληφθούν τα όσα έγιναν με τη «Σελόντα» και τη «Νηρεύς», οι δε μέτοχοι της Avramar που βλέπουν να αποεπενδύουν αναγκαστικά από μια εταιρεία, χωρίς να την έχουν οδηγήσει σε υπεραποδόσεις –σε αντίθεση με την πρακτική των επενδυτικών funds– προσπαθούν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη, ακόμη και σε ό,τι αφορά τις περίφημες διαχειριστικές αμοιβές.

Κάθε ημέρα, βεβαίως, που περνάει χωρίς να δίνεται λύση στο ζήτημα της χρηματοδότησης της Avramar μετράει εις βάρος της εταιρείας, φέρνοντας πιο κοντά, εάν δεν βρεθούν επενδυτές που θα εξαγοράσουν την εταιρεία εν συνόλω, το ενδεχόμενο πώλησής της διά της «σαλαμοποίησης» ή ακόμη χειρότερα ένα… «ατύχημα», με άλλα λόγια ένα πιστωτικό γεγονός, εάν κάποιος εκ των προμηθευτών της εταιρείας αποφασίσει να προχωρήσει σε διαταγή πληρωμής. Αν και η εταιρεία είναι συνεπής στις πληρωμές της προς εργαζομένους, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, το «άνοιγμά» της προς τους προμηθευτές κυμαίνεται μεταξύ 20-22 εκατ. ευρώ. Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ακόμη και αν προχωρήσει η εκταμίευση του περίφημου δανείου των 20 εκατ. ευρώ, δεν θα βελτιώσει σημαντικά τις ταμειακές ροές της Avramar – σημειωτέον, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου οι ανάγκες υπολογίζονταν με βάση το ημερήσιο cash σε πάνω από 40 εκατ. ευρώ.

Το κυριότερο είναι ότι με την υπογραφή της νέας αυτής δανειακής σύμβασης θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για την πώληση της Avramar, καθώς ένας από τους βασικούς όρους που έχουν θέσει οι τράπεζες είναι η σύσταση ενεχύρου επί των μετοχών της εταιρείας, όχι μόνο για τα 20 εκατ. ευρώ, αλλά και για τα 360 εκατ. ευρώ που είναι τα υπόλοιπα τραπεζικά δάνειά της.

Το ενδεχόμενο πώλησης διά της «σαλαμοποίησης», αν και δεν προκρίνεται ούτε από τους σημερινούς μετόχους της Avramar ούτε από τις τράπεζες, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά μάλιστα εάν δεν βρεθεί επενδυτής που θα μπορεί να αγοράσει την εταιρεία εν συνόλω. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον για την εξαγορά μονάδων εκτροφής από τις άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως είναι για παράδειγμα η Philosofish και τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς, ή ακόμη και η «Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιέργειες» που εξαγοράστηκε πρόσφατα από την εταιρεία παραγωγής ιχθυοτροφών «Ιρις». Παράγοντες της εν λόγω αγοράς συνδέουν την πρόσφατη είσοδο του Μιχάλη Σάλλα στον κλάδο –μέσω της εταιρείας Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες (ΕΛΙΧΘ) την οποία θα αποκτήσει, εάν το δικαστήριο εγκρίνει τη σχετική συμφωνία εξυγίανσης– με τις εξελίξεις στην Avramar. Με άλλα λόγια ότι η είσοδος στον κλάδο με όχημα την ΕΛΙΧΘ έγινε με απώτερο σκοπό την απόκτηση κομματιών της Avramar.

Από την άλλη, φαίνεται να απομακρύνονται δύο ακόμη ενδεχόμενα που είχαν εξεταστεί, το ένα για την ενίσχυση της ρευστότητας της Avramar και το άλλο για την έξοδό της από την κρίση. Το πρώτο αφορούσε συγκεκριμένα τη διερεύνηση πώλησης της δραστηριότητας παραγωγής ιχθυοτροφών στον αμερικανικό κολοσσό Cargill και το δεύτερο την πλήρη αποχώρηση της Amerra και τη διατήρηση του ελέγχου της εταιρείας από τη Mubadala. Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» (φύλλο 22/11/2023), είχαν γίνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση με εμπλοκή τόσο συγκεκριμένου κυβερνητικού παράγοντα όσο και τραπεζικών στελεχών που φέρεται να επισκέφθηκαν το Αμπου Ντάμπι, προκειμένου να διερευνήσουν εκ του σύνεγγυς τις προθέσεις της επενδυτικής εταιρείας.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News