ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Noble Wines: Πώς τα ελληνικά κρασιά θα γίνουν «περιζήτητα κοσμήματα διεθνώς»

Noble Wines: Πώς τα ελληνικά κρασιά θα γίνουν «περιζήτητα κοσμήματα διεθνώς»

Τι κοινό μπορεί να έχουν ένα συνεταιριστικό οινοποιείο στο βορειοδυτικό άκρο της Ελλάδας, ένα οινοποιείο που μετρά 160 χρόνια ζωής, ένα οινοποιείο – μπουτίκ που δημιουργήθηκε από ένα γεμάτο όνειρα και αγάπη ζευγάρι το δύσκολο για την Ελλάδα 2016 και ένα οινοποιείο στη γνωστή για την παράδοσή της για το κρασί περιοχή των Μεσογείων; Πέρα από την αγάπη για το κρασί και το μεράκι, τα τέσσερα αυτά οινοποιεία και δη το Οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμύνταιου (ΑΣΕΠΑ), το Κτήμα Μερκούρη, το οινοποιείο Ερίβωλος Φθία και το Οινοποιείο Γκίκα, αποτελούν τη μαγιά για την καινούργια στον χώρο εταιρεία Noble Wines η οποία φιλοδοξεί να υπερβεί τον ρόλο του απλού εμπορικού αντιπροσώπου και να παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών για την ανάδειξη των προϊόντων των οινοποιών-πελατών της εντός και εκτός ελληνικών συνόρων. 

«Θέλουμε τα ελληνικά κρασιά να μετατραπούν από κρυμμένους πολύτιμους λίθους σε περιζήτητα κοσμήματα διεθνώς», είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ο κύριος Πάτροκλος Κουδούνης, διευθύνων σύμβουλος της Noble Wines κατά την επίσημη παρουσίαση της εταιρείας η οποία έγινε σε ειδική εκδήλωση χθες το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. 

Οι υπηρεσίες που παρέχει η Noble Wines είναι υποστήριξη, συμβουλευτική και καθοδήγηση για την οικονομική διαχείριση των οινοποιείων και την επενδυτική τους στρατηγική, συμβουλευτική μάρκετινγκ, καθώς και αντιπροσωπεία πωλήσεων εντός κι εκτός Ελλάδας. Η τοποθέτηση των κρασιών στις κάβες και στο κανάλι HORECA θα γίνεται μέσω χονδρεμπόρων, ενώ στο κανάλι της λιανικής θα γίνεται απευθείας από την Noble Wines. Αν και η εκκίνηση γίνεται με τα παραπάνω οινοποιεία, στόχος της εταιρείας είναι να διευρυνθεί το χαρτοφυλάκιό της με επιλεγμένα οινοποιεία ανά την Ελλάδα. 

Το οινοποιείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμύνταιου ιδρύθηκε το 1959 από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμύνταιου η οποία είχε ιδρυθεί το 1945 και το 1960 κυκλοφόρησε το πρώτο της ερυθρό κρασί. Το 1971 αποτελεί σταθμό για την ΕΑΣ και το οινοποιείο της καθώς ξεκινά η προσπάθεια για την οινοποίηση αφρώδους οίνου από Ξινόμαυρο, προσπάθεια που τελεσφόρησε και το 1972 το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα, ως «ΑΜΥΝΤΑΙΟ Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος» τόσο το ερυθρό, όσο και στην συνέχεια το ροζέ  αφρώδες κρασί που παράγεται στην περιοχή. Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μοναδική ροζέ Ονομασία Προέλευσης Ανωτέρας Ποιότητος που υπάρχει στην Ελλάδα. Το 2012 το οινοποιείο πέρασε στην κυριότητα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ευρύτερης Περιοχής Αμυνταίου και διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομάδας Παραγωγών Αμπέλου και Οίνου του ΑΣΕΠΑ. 

Το Κτήμα Μερκούρη βρίσκεται στο Κορακοχώρι Ηλείας και η ιδρύθηκε το 1864, όταν ο Θεόδωρος Μερκούρης, κοσμοπολίτης και ιδιαίτερα ικανός επιχειρηματίας με δράση στη Βόρεια Ιταλία και κυρίως στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αγόρασε από παραχώρηση εθνικών γαιών τις εκτάσεις που στη συνέχεια αποτέλεσαν το Κτήμα Μερκούρη. Το 1870 φυτεύεται ο αμπελώνας με μοσχεύματα της ποικιλίας Refosco από το Φρίουλι της Βόρειας Ιταλίας, ενώ το 1928 ολοκληρώνεται η κατασκευή του οινοποιείου το οποίο παρέμεινε σε λειτουργία μέχρι το 1960. Από το 1987, με την 3η και 4η γενιά της οικογένειας αρχίζει μια νέα, συστηματική προσπάθεια για την αναβίωση της οινοπαραγωγικής δραστηριότητας του κτήματος με παραγωγή τυποποιημένων κρασιών. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ανασυγκροτούνται, εκσυγχρονίζονται και επεκτείνονται οι παλιές εγκαταστάσεις του οινοποιείου και ανανεώνονται οι αμπελώνες με νέες φυτεύσεις, ενώ το Κτήμα Μερκούρη από το 1992 παίρνει τη μορφή μιας οικογενειακής ανώνυμης εταιρείας. Σήμερα στο τιμόνι της εταιρείας που διαθέτει 180 στρέμματα αμπελώνων βρίσκεται η 4η και η 5η γενιά της οικογένειας. 

Πολύ μικρότερο και κυρίως πολύ νεότερο είναι το οινοποιείο Ερίβωλος Φθία που δημιούργησαν το 2016 στο Καλλίδρομο Φθιώτιδας ο Γιάννης Τσαπάρας και η σύζυγός του Ελεάνα Παρλαβάντζα. Στα αμπελοτόπια τους συνολικής έκτασης 42 στρεμμάτων καλλιεργούνται οι ποικιλίες Μαλαγουζιά, Syrah και Chardonnay. Ακολουθώντας το όνειρο που είχε από τα εφηβικά του χρόνια, ο Γιάννης Τσαπάρας σπούδασε οινολόγος και κατάφερε πριν από οχτώ χρόνια να αποκτήσει το δικό του οινοποιείο επιλέγοντας μάλιστα να μένει στο χωριό Καλλίδρομος των περίπου 150 κατοίκων. 

Πιο κάτω και συγκεκριμένα στις πλαγιές του Κιθαιρώνα βρίσκονται οι αμπελώνες του Οινοποιείου Γκίκα, το οποίο ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’90 στα Σπάτα..  Η ενασχόληση της οικογένειας με την οινοποιεία ξεκίνησε το 1875, την εποχή που οι αμπελώνες ανήκαν στις οικογένειες μεγαλοκτηματιών Σκουζέ και Καμπά, όταν τα παιδιά του προ-προπάππου Γκίκα εργάζονταν σε αυτούς ως επιστάτες και αμπελουργοί. Αυτή ήταν η αρχή μιας μεγάλης αγάπης για την οινοποιεία, καθώς τα παιδιά εξελίχθηκαν σε ειδικούς του κλάδου. Όταν οι ιδιοκτήτες της γης αποφασίσανε να την πουλήσουν στις αρχές του 20ου αιώνα, η οικογένεια Γκίκα επένδυσε στους αμπελώνες που είχε μάθει να αγαπά και να φροντίζει.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News