ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deal της Dimand µε την Παρευξείνια Τράπεζα

Deal της Dimand µε την Παρευξείνια Τράπεζα

Σε συµφωνία µε την Παρευξείνια Τράπεζα προχώρησε η Dimand Real Estate αναφορικά µε την πώληση ενός βιοκλιµατικού κτιρίου γραφείων, επιφανείας 5.170 τ.µ., που ήδη αναπτύσσει σε ακίνητο όµορο του συγκροτήµατος γραφείων Hub 26 στη δυτική Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για συµφωνία ύψους 16 εκατ. ευρώ, ενώ το νέο κτίριο πρόκειται να παραδοθεί κατά τους πρώτους µήνες του 2025.

Οπως έγινε γνωστό σε χθεσινή εκδήλωση, το ελληνικό ∆ηµόσιο θα εισφέρει ποσό 10 εκατ. ευρώ για τη στέγαση της Παρευξείνιας Τράπεζας, η οποία θα αποκτήσει ιδιόκτητη στέγη για πρώτη φορά από την ίδρυσή της το 1999. Μάλιστα, όπως ανέφεραν χθες στελέχη της εταιρείας, από τη συµφωνία αυτή θα εξασφαλιστεί και µείωση των ετήσιων λειτουργικών εξόδων κατά 50%, καθώς το νέο κτίριο θα είναι πράσινο, προσφέροντας πολύ χαµηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Μέχρι σήµερα η Παρευξείνια Τράπεζα, η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, έχει χρηµατοδοτήσει 430 έργα σε 11 χώρες, διαθέτοντας συνολικά δάνεια 7,35 δισ. ευρώ.

Σύµφωνα µε τον ∆ηµήτρη Ανδριόπουλο, διευθύνοντα σύµβουλο της Dimand, από τον Ιούνιο έως και τον φετινό Σεπτέµβριο η Dimand θα παραδώσει 16.000-17.000 τ.µ. σύγχρονων κτιρίων γραφείων στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς αναµένεται να ολοκληρωθεί (τµηµατικά) η κατασκευή του συγκροτήµατος Hub 26, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το ακίνητο του Φιξ. Το εν λόγω συγκρότηµα πρόκειται να αποκτηθεί από την Prodea Investments, η οποία συµµετέχει επίσης στη συγκεκριµένη επένδυση.

Μέχρι σήµερα η Dimand έχει επενδύσει κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ στη Θεσσαλονίκη (σε συνεργασία µε την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank), καθώς εκτός από τις παραπάνω επενδύσεις έχει επίσης αποκτήσει το πρώην εργοστάσιο του Φιξ και το ακίνητο της πρώην Βαλκάν. Οι αναπτύξεις των ακινήτων αυτών βρίσκονται στο ξεκίνηµά τους και εκτιµάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα µέσα του 2027 το αργότερο. Πρόκειται για ένα επενδυτικό πρόγραµµα συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, όπως ανέφερε χθες ο κ. Ανδριόπουλος, η Dimand βρίσκεται σε αναζήτηση κι άλλων πιθανών επενδυτικών ευκαιριών στην πόλη της Θεσσαλονίκης. «Κοιτάµε µε συγκεκριµένο χρονοδιάγραµµα για µετά το 2026 και νέες επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη», σηµείωσε. Ωστόσο, προς το παρόν, η προτεραιότητα της εισηγµένης είναι η ωρίµανση και ολοκλήρωση των επενδύσεων σε Φιξ και Βαλκάν.

Στο Φιξ σχεδιάζεται ανάπλαση µεικτής χρήσης, η οποία προβλέπεται ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται προς το τέλος του 2024, καθώς αυτή την περίοδο προχωράει η διαδικασία της αδειοδοτικής ωρίµανσης του ακινήτου. Στον χώρο του ιστορικού ακινήτου της πόλης, έκτασης 23 στρεµµάτων, πρόκειται να δηµιουργηθεί πολυχώρος φιλοξενίας και διαµονής, συνολικής επιφανείας 46.500 τ.µ. Εξ αυτών, 15.500 τ.µ. θα αφορούν την αξιοποίηση των υφιστάµενων διατηρητέων κτισµάτων του ακινήτου, όπου προβλέπονται χρήσεις κατοικίας, εστίασης, µερικών εµπορικών καταστηµάτων, κυρίως για είδη πρώτης ανάγκης, αλλά κι ένα ξενοδοχείο. Τα υπόλοιπα 30.000 τ.µ. θα αφορούν δύο νέα πράσινα κτίρια κατοικιών (πιστοποιηµένων κατά LEED Gold), τα οποία θα στεγάζουν κυρίως διαµερίσµατα (υπολογίζονται τουλάχιστον 200 µονάδες), αλλά κι ένα ακόµη ξενοδοχείο.

Αντίστοιχα, στο ακίνητο της Βαλκάν προχωράει η ανάπτυξη ενός σύγχρονου εµπορευµατικού κέντρου µεγάλης κλίµακας, καθώς θα αναπτυχθούν συνολικά 120.000 τ.µ. (σε δύο φάσεις), σε µια επένδυση ύψους άνω των 150 εκατ. ευρώ.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News