BUSINESS & FINANCE

Φθηνά δάνεια 270 εκατ. ευρώ στο real estate

Φθηνά δάνεια 270 εκατ. ευρώ στο real estate

Σε ιδιαίτερα πολύτιμη εξελίσσεται η χρηματοδοτική συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης για τις εταιρείες ακινήτων, καθώς ήδη έργα ύψους άνω των 560 εκατ. ευρώ έχουν εξασφαλίσει ή πρόκειται να εξασφαλίσουν δάνεια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Υπολογίζεται ότι αυτά θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 270 εκατ. ευρώ. Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης είναι εφικτό να χρηματοδοτηθούν με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο (0,5%) τα σκέλη των νέων κτιρίων, τα οποία συνδέονται με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης. Με δεδομένο λοιπόν ότι όλα τα νέα ακίνητα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη έχουν πράσινα χαρακτηριστικά και παράλληλα θα πιστοποιηθούν γι’ αυτό κατά το πρότυπο LEED, προσφέρεται «πεδίον δόξης λαμπρόν», ώστε ένα σημαντικό ποσοστό της κάθε επένδυσης να εξασφαλίσει κεφάλαια με πολύ ευνοϊκούς όρους.

• Dimand Real Estate. Η πιο πρόσφατη κίνηση αφορά τη χρηματοδότηση της επένδυσης ύψους 152,22 εκατ. ευρώ, που προωθεί η Dimand Real Estate μέσω της θυγατρικής της IQ Athens για την ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Βοτανικό. Οπως έγινε γνωστό πριν από μερικές ημέρες, το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη κατά το ποσό των 60,8 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ποσό 45,6 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από την Alpha Bank. Συνολικά, το 70% του κόστους χρηματοδότησης θα καλυφθεί μέσω της έκδοσης ενός κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 106,44 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Alpha Bank. Στο ακίνητο της πρώην Αθηναϊκής Χαρτοποιίας προωθείται η ανάπτυξη ενός συγκροτήματος από πράσινα κτίρια γραφείων, αξιοποιώντας όπου είναι εφικτό και τα υφιστάμενα ακίνητα της παλιάς μονάδας.

• REDS. Με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να χρηματοδοτηθούν και οι δύο μεγάλες επενδύσεις που προωθεί αυτή την περίοδο η REDS του ομίλου Ελλάκτωρ. Οπως αναφέρει η εισηγμένη, η ανάπτυξη του Cambas Project (πρώην Κτήματα Καμπά) στην Κάντζα της Παλλήνης και του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες Ηρακλείου Κρήτης, θα χρηματοδοτηθούν σε ποσοστό 50% από δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Αυτό μεταφράζεται σε ένα ποσό συνολικού ύψους 160 εκατ. ευρώ, καθώς το σύνολο των επενδύσεων αναμένεται να ανέλθει σε 320 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η REDS, 170 εκατ. ευρώ θα απαιτήσει το έργο στην Κάντζα, που προβλέπει την ανάπτυξη κτιρίων 88.900 τ.μ., σε μια συνολική έκταση 315 στρεμμάτων. Επιπλέον 150 εκατ. ευρώ θα χρειαστούν για την ανάπτυξη στις Γούρνες.

• Noval Property. Σημαντική είναι η αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και σε ό,τι αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα της Noval Property του ομίλου Βιοχάλκο. Η σημαντική κίνηση αφορά τη μερική χρηματοδότηση του έργου ανάπτυξης του συγκροτήματος γραφείων The Grid στο ακίνητο της πρώην Kodak, που βρίσκεται στη συμβολή της Λ. Αμαρουσίου-Χαλανδρίου με την οδό Χειμάρρας 10-12. Σε κοινοπραξία (50%50%) με την Brooklane Capital, η Noval προωθεί την κατασκευή δύο αυτόνομων κτιρίων γραφείων έξι ορόφων, με συνολική επιφάνεια 61.000 τ.μ. (ανωδομή και υπόγεια). Το κόστος της επένδυσης αυτής υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος αγοράς του οικοπέδου, ύψους 28,7 εκατ. ευρώ.

• Premia Properties. Με κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί περίπου το 50% της επένδυσης ύψους 30 εκατ. ευρώ της Premia Properties για τη μετατροπή του πρώην εμπορικού κέντρου Athens Heart στη Λ. Πειραιώς (συμβολή με οδό Χαμοστέρνας) σε ένα βιοκλιματικό κτίριο γραφείων, πιστοποιημένο κατά το πρότυπο LEED Gold. Το κτίριο των 26.500 τ.μ. αναμένεται να φιλοξενήσει τη νέα έδρα της ΑΑΔΕ, με το σχετικό έργο να προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί το προσεχές καλοκαίρι.

Διαβάστε επίσης: 

Στον πυρετό του Χρηματιστηρίου το real estate

Στην αγορά ακινήτων φέτος οι περισσότερες ξένες επενδύσεις

Bloomberg: Γιατί τα ακίνητα στην Αθήνα «τρέχουν» γρηγορότερα από όλες τις ευρωπαϊκές πόλεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News