ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Real estate: Γιατί η Dimand επενδύει στην κατοικία

Real estate: Γιατί η Dimand επενδύει στην κατοικία

Στην ανάπτυξη κατοικιών δίνει έμφαση η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand που σχεδιάζει να δημιουργήσει, μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, περίπου 300 διαμερίσματα μέσω περίπου πέντε διαφορετικών έργων σε όλη την Ελλάδα.

Όπως ανέφερε, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση ο CEO της εισηγμένης Δημήτρης Ανδριόπουλος, δρομολογούνται οικιστικές αναπτύξεις σε ένα «τεταρτημόριο του πρώην κτηρίου του Μινιόν στην Ομόνοια, στο ακίνητο του Ιδρύματος Αβέρωφ στη συμβολή των οδών Λυκούργου και Αμπελού στην Αθήνα. Σε τμήμα συμπλέγματος έξι κτηρίων 25.000 τ.μ. στο παλαιό ακίνητο της Εμπορικής Τράπεζα στις οδούς Σοφοκλέους και Αιόλου που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο Skyline,  στο ακίνητο ΦΙΞ στη Θεσσαλονίκη όπου, εξαιρουμένων των 15.000 τ.μ. των διατηρητέων, θα δημιουργηθεί καινούργια δόμηση 35.000 τ.μ.  τμήμα της οποίας θα αντιστοιχεί σε κατοικία. Αλλά και στην περιοχή του Αγ. Διονυσίου στον Πειραιά, η Dimand δρομολογεί την ανάπτυξη οικιστικών ακινήτων.

«Τα κτήρια κατοικιών που θα αναπτύξουμε ή τα οικόπεδα θα δικαιολογούν ένα μέγεθος. Θα απευθύνονται και σε Έλληνες αλλά και κατοίκους του εξωτερικού που έρχονται εδώ να κατοικήσουν. Δεν είναι ο τομέας των υπερπολυτελών κατοικιών που μας ενδιαφέρει. Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκτήσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τέσσερα με πέντε ακίνητα μεταξύ 2.000 τετραγωνικών μέτρων το μικρότερο και 5.000 τετραγωνικών μέτρων το μεγαλύτερο, όπου αυτή τη στιγμή δουλεύουμε μελετητικά αλλά και με έρευνες αγοράς για την υλοποίησή τους ως οικιστικά πρότζεκτ» σημείωσε, χθες, ο κ. Ανδριόπουλος.

Όπως εξήγησε, η ζήτηση για κατοικίες είναι ιδιαίτερα ισχυρή επειδή επί 14 χρόνια δεν δημιουργούνταν καινούργιο προϊόν. Επίσης, κατά τον ίδιο, η πανδημία δημιούργησε μια καινούργια κατηγορία ξένων, που επιλέγουν τη χώρα για τη διαμονή τους, ενώ εργάζονται από απόσταση. Ταυτόχρονα,  η πανδημία δημιούργησε καινούργιες ανάγκες στους Έλληνες, οι οποίοι «ψάχνουν μεγαλύτερο, διαφορετικό σπίτι, εξοχικό σπίτι για μόνιμη κατοικία».

Ο κ. Ανδριόπουλος τόνισε ότι στο επίκεντρο του επιχειρηματικού σχεδίου της Dimand βρίσκεται η επιστροφή της κατοικίας στο κέντρο, ενώ οι ζητούμενες τιμές για τις νέες κατοικίες, που θα αναπτύσσει η εταιρεία, θα κυμαίνονται από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. 

Το χαρτοφυλάκιο έργων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Ανδριόπουλος, η Dimand διαθέτει προς υλοποίηση 23 έργα αξίας 1,16 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που δεν ξεπερνούσε τα 700 εκατ. ευρώ πριν την είσοδο της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα συγκεκριμένα έργα θα ολοκληρώνονται σταδιακά τα επόμενα χρόνια με ορίζοντα το 2026.

Το 30% των 23 έργων είτε έχει προπωληθεί είτε συνοδεύεται με προσύμφωνο πώλησης, ενώ για τα projects που ολοκληρώνονται το 2023 και το 2024, ήδη έχει προμισθωθεί το 50% αυτών, ποσοστό που θα ανέλθει στο 60% το Φθινόπωρο.  

Το δεύτερο σημαντικό ποιοτικό στοιχείο είναι από τα έργα που τελειώνουν και ολοκληρώνονται το 2023 και όλο το 2024, το 52% περίπου των τετραγωνικών μέτρων που μισθώνουμε είναι προμισθωμένα με προκαταβολές, δεσμεύσεις και εγγυητικές επιστολές τραπεζών, όπως εξήγησε ο CEO. Άρα το 30% των προπωλήσεων αφορά την τετραετία που λήγει το 2026. Όσον αφορά το είδος της χρήσης, το 30% – 35% των 23 έργων αφορά κτίρια γραφείων, το 35% – 37% διαθέτουν τρία έως πέντε διαφορετικού είδους χρήσεις, ενώ το 15%-17% των ακινήτων είναι χώροι αποθήκευσης και διανομής (Logistics). Ξενοδοχεία και επιπλωμένα διαμερίσματα αντιπροσωπεύουν ποσοστό έως 15% του χαρτοφυλακίου της Dimand.

Σχετικά με το οικόπεδο 10 στρεμμάτων στο Δαχτυλίδι του Αμαρουσίου που βρίσκεται μπροστά στο Ιατρικό Κέντρο και έχει αποκτήσει η Dimand μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, πριν τέσσερις μέρες το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση του έργου. Εκεί η εταιρεία θα αναπτύξει τα επόμενα δύο χρόνια ένα νέο βιοκλιματικό κτίριο, του οποίου η μίσθωση έχει, ήδη, προσυμφωνηθεί. 

Επίσης, η σύμβαση του έργου της κατασκευής των Δικαστηρίων Πειραιά βρίσκεται για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Ενδέχεται το Φθινόπωρο το Ανώτατο Δικαστήριο να ανάψει το πράσινο φως. «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που σε ένα δικό μας ακίνητο που ήταν ανενεργό και δεσμευμένο για 20 χρόνια, θα δημιουργήσουμε μια πλατεία πενήντα στρεμμάτων και ένα Δικαστικό Μέγαρο που μετά από 35 χρόνια θα αντιπροσωπεύει την πόλη του Πειραιά» σχολίασε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος.

Για το έργο της ανάπλασης του ακινήτου 50 στρεμμάτων της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στην Ιερά Οδό στο Βοτανικό όπου θα αναπτυχθούν κτήρια γραφείων, ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι η τοποθεσία του είναι μοναδική.  Κι αυτό επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στο σταθμό του μετρό, απέχει δυόμισι χιλιόμετρα από την Ομόνοια, τρία χιλιόμετρα από την Ακρόπολη, 1.400 μέτρα από τον Κεραμεικό, είναι πολύ κοντά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, δίπλα στο Γκάζι, 500 μέτρα από την Εθνική Οδό και 15 λεπτά από το λιμάνι.   

Για το project Skyline, ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι οι τμηματικές παραδόσεις ακινήτων θα ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες και θα ολοκληρωθούν σε ένα χρόνο. «Οι ενδείξεις που έχουμε, είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρες και αποδοτικές οικονομικά […] Αλλάζουμε χρήσεις στα συμβολικά και μεγάλα ακίνητα και τα εντάσσουμε ξανά στον ιστό της πόλης» πρόσθεσε.  

Συγκρατημένη άνοδος τιμών

Για την πορεία των τιμών ακινήτων, ο CEO της Dimand εκτίμησε ότι θα εξακολουθήσει για λίγο ακόμη να είναι ανοδική, με τις αξίες να έχουν, ήδη, επιστρέψει στα επίπεδα του 2019. «Εμείς πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμα ένα περιθώριο ανόδου. Τα ενοίκια στα εμπορικά ακίνητα αλλά και στις κατοικίες είχαν μια εκθετική αύξηση από τον Ιούνιο του 2020 και δείχνουν τώρα να σταθεροποιούνται» σημείωσε.

Η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους κατά 15%-17% και η έλλειψη εργατικών χεριών αποτελούν τροχοπέδη για τον κλάδο ανάπτυξης ακινήτων, με τον κ. Ανδριόπουλο να προβλέπει ότι πενιχρή προσφορά προσωπικού θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News