Business & Finance Πέμπτη 11/01/2024, 08:20 ΡΕΒΕΚΚΑ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ
ΑΡΘΡΟ

Tα κίνητρα και οι προσδοκίες των στελεχών στην Ελλάδα

Tα κίνητρα και οι προσδοκίες των στελεχών στην Ελλάδα

Σε μια αγορά εργασίας που υφίσταται διαρκείς μεταβολές, ο αγώνας των επιχειρήσεων για την προσέλκυση και τη διατήρηση κορυφαίων ταλέντων είναι πιο δύσκολος από ποτέ. Η πρόσφατη έρευνα της KPMG στην Ελλάδα με τίτλο “Voice of the candidate” ρίχνει φως στο τι ωθεί τους επαγγελματίες είτε να παραμείνουν είτε να εγκαταλείψουν τους σημερινούς εργοδότες τους και αναδεικνύει κρίσιμες πτυχές του σύγχρονου εργατικού δυναμικού.

Ένα από τα ευρήματα που ξεχωρίζουν στην έρευνα είναι το γεγονός πως το τοξικό εργασιακό περιβάλλον αποτελεί τον κύριο λόγο που οι επαγγελματίες στην Ελλάδα είναι πρόθυμοι να εγκαταλείψουν τους σημερινούς εργοδότες τους. Σε ένα περιβάλλον, όπου η δικαιοσύνη απουσιάζει, οι ιδέες καταπνίγονται και οι πρωτοβουλίες αποθαρρύνονται, οι εργαζόμενοι είναι πρόθυμοι να «πηδήξουν από το πλοίο». Το μήνυμα εδώ είναι σαφές: η καλλιέργεια μιας υγιούς, υποστηρικτικής εργασιακής κουλτούρας είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση των εργαζομένων.

Ενώ ένα ελκυστικό πακέτο αποδοχών μπορεί να δελεάσει τους εργαζομένους να παραμείνουν, δεν είναι το μοναδικό κριτήριο που επηρεάζει την απόφασή τους. Η έλλειψη αναγνώρισης της ατομικής συνεισφοράς είναι επίσης σημαντική και μπορεί να απομακρύνει τους εργαζομένους. Οι εργοδότες οφείλουν να θυμούνται ότι το πακέτο αποδοχών είναι μόνο μέρος του παζλ και η αναγνώριση και η εκτίμηση παίζουν εξίσου καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση του ταλέντου, τα οποία δεν πρέπει να παραλείπουν να αναδεικνύουν με συγκεκριμένες ενέργειες.

Η Ελλάδα έχει παλέψει εδώ και καιρό με το θέμα του “Brain Drain”, καθώς τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος των ταλαντούχων επαγγελματιών της αναζήτησαν ευκαιρίες στο εξωτερικό. Η έρευνα δείχνει ότι ενώ σχεδόν οι μισοί Έλληνες που εργάζονται στο εξωτερικό θα σκέφτονταν να επιστρέψουν στην Ελλάδα αν δέχονταν μια ικανοποιητική προσφορά εργασίας, αντίστοιχα 45% των στελεχών που ζουν στη χώρα μας δηλώνουν ότι θα έφευγαν για μια καλύτερη θέση εργασίας στο εξωτερικό. Το γεγονός αυτό τονίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη δημιουργίας συνθηκών που θα λειτουργήσουν ως κίνητρα για τα ελληνικά ταλέντα να παραμείνουν και να διαπρέψουν στη χώρα μας.

Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης τις διαφοροποιήσεις στις προτεραιότητες των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων στον χώρο εργασίας. Η γενιά Z δίνει ξεκάθαρα έμφαση στην προσωπική ανάπτυξη και τις ευκαιρίες σταδιοδρομίας, ενώ παράλληλα εκτιμά την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής καθώς και τις ευέλικτες συνθήκες εργασίας. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες γενιές εστιάζουν στη δυναμική της εταιρείας καθώς και στην αποστολή, στο όραμα και στην κουλτούρα. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την ανάγκη για τα τμήματα Ανθρώπινου Δυναμικού να προσαρμόσουν την προσέγγισή τους ώστε να ανταποκρίνονται στις προτιμήσεις και τις ανάγκες των διαφορετικών ομάδων εργαζομένων.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι σήμερα έχουν περισσότερη δύναμη στα χέρια τους από ποτέ, χάρη στην πρόσβασή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις πλατφόρμες αξιολόγησης των εργοδοτών, γεγονός που ενισχύει τη μεταξύ τους συνδεσιμότητα. Η έρευνα αποκαλύπτει πως σχεδόν όλοι οι επαγγελματίες ερευνούν το employer brand της εταιρείας που τους ενδιαφέρει, πριν υποβάλουν οποιαδήποτε αίτηση εργασίας. Οι μαρτυρίες και οι κριτικές των εργαζομένων επηρεάζουν σημαντικά τις αντιλήψεις των υποψηφίων για τη φήμη ενός εργοδότη. Διαφαίνεται λοιπόν ως μοναδική ευκαιρία για τις εταιρείες να επενδύσουν στο employer branding προς το εσωτερικό τους κοινό προκειμένου να μετατρέψουν τους υφιστάμενους εργαζομένους τους στους καλύτερους πρεσβευτές, προσελκύοντας έτσι πιο αποτελεσματικά τα κορυφαία ταλέντα.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα αυτής της έρευνας υπογραμμίζουν τη σημασία της ακρόασης των αναγκών των υποψηφίων και την επίδειξη προσαρμοστικότητας. Οι εργοδότες στην Ελλάδα οφείλουν να αναγνωρίσουν τη σημασία της καλλιέργειας ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος, της αναγνώρισης της συνεισφοράς των εργαζομένων τους και της προσαρμογής των στρατηγικών τους για να καλύψουν τις ξεχωριστές ανάγκες κάθε γενιάς. Η μάχη για το ταλέντο είναι πιο έντονη από ποτέ και η αξιοποίηση της δύναμης των ψηφιακών μέσων επικοινωνίας μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο, εφόσον οι εργοδότες είναι συνεπείς στην επικοινωνία τους και τα μηνύματα που μεταδίδουν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.

* Η Ρεβέκκα Παπαηλιού είναι Director, Consulting KPMG στην Ελλάδα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News