ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα υπηρεσία «Τειρεσίας» για πιο γρήγορη πιστοληπτική αξιολόγηση

Νέα υπηρεσία «Τειρεσίας» για πιο γρήγορη πιστοληπτική αξιολόγηση

Την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας ενός φυσικού προσώπου ή μιας επιχείρησης, μέσω πρόσβασης στα στοιχεία της «Τειρεσίας» με άμεση εξουσιοδότηση του ενδιαφερομένου, θα επιτρέψει η υπηρεσία που θα λανσάρει από το 2024 μέσω κινητού τηλεφώνου η «Τειρεσίας», με στόχο τη διευκόλυνση των πιστώσεων αλλά και των συναλλαγών κάθε μορφής. Η εξουσιοδότηση θα δίνεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο, ο οποίος θα λαμβάνει τα δεδομένα για την οικονομική του συμπεριφορά στο κινητό του και θα μπορεί με τον τρόπο αυτό να τα διαθέτει κατά τη στιγμή της συναλλαγής, έχοντας τον πλήρη έλεγχο των στοιχείων του. Με τον τρόπο αυτό κάποιος θα μπορεί να διαπραγματευτεί μια καλύτερη πίστωση ή ακόμη και μια καλύτερη συμφωνία, όπως η ενοικίαση ενός ακινήτου, αξιολογώντας παράλληλα τη σπουδαιότητα της συναλλαγής και τον φορέα ή το πρόσωπο που θα θελήσει να τα διαθέσει. Ανάλογα είναι τα οφέλη και για μια επιχείρηση, η οποία θα μπορεί να επιτύχει καλύτερους όρους για μια εμπορική συμφωνία, επιλέγοντας η ίδια να διαθέσει τα οικονομικά της στοιχεία π.χ. σε ένα προμηθευτή.

Στη νέα υπηρεσία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της «Τειρεσίας» Σολομών Μπεράχας, σημειώνοντας ότι εντάσσεται στην προσπάθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού που πραγματοποιεί η «Τειρεσίας» «με καινοτόμους λύσεις, που θα υποστηρίζουν τις ανάγκες της σύγχρονης ψηφιακής οικονομίας». Στη λογική αυτή εντάσσεται και η υπηρεσία Tiresias Smart Check, που απευθύνεται κυρίως σε χρηματοπιστωτικούς φορείς που προσφέρουν μικροπιστώσεις με το μοντέλο «Buy Now, Pay Later/ αγορά τώρα, πληρωμή αργότερα», παρέχοντας στοιχεία οικονομικής συμπεριφοράς για τους υποψήφιους δανειολήπτες ανά συναλλαγή, σύμφωνα με το μοντέλο πιστοληπτικής αξιολόγησης που ακολουθεί ο κάθε φορέας. Το Tiresias Smart Check επιτρέπει στους χρηματοδοτικούς φορείς να προσαρμόζουν τα δεδομένα που λαμβάνουν για κάθε αίτημα χρηματοδότησης, μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο της πιστοληπτικής αξιολόγησης και παρέχοντας τις υπηρεσίες τους αποτελεσματικά και γρήγορα. Ετσι, πλέον ένας φορέας μπορεί να αξιολογήσει άμεσα, τη στιγμή της συναλλαγής, ένα αίτημα, λαμβάνοντας τα αναγκαία κάθε φορά δεδομένα, ανάλογα με το εάν πρόκειται π.χ. για μια μικρή αγορά 150 ευρώ ή για μια μεγαλύτερη 3.000 ευρώ. Οπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής της «Τειρεσίας», Πέτρος Καπασούρης, «στόχος των νέων υπηρεσιών είναι να συμβάλουν στην άμεση και καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, ελαχιστοποιώντας τον χρόνο της πιστοληπτικής αξιολόγησης και ενσωματώνοντάς την απρόσκοπτα στην εμπειρία χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε».

Στις νέες υπηρεσίες προς επιχειρήσεις που διατίθενται μέσω της πλατφόρμας ΤΣΕΚ προστίθεται και η υπηρεσία για τα συνοπτικά στοιχεία ισολογισμού και κλάδου, μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις – συνδρομητές του ΤΣΕΚ μπορούν να δουν σε μια οθόνη έξι σημαντικά οικονομικά μεγέθη του ισολογισμού και τρεις κύριους αριθμοδείκτες μιας εταιρείας, για τα τέσσερα πιο πρόσφατα έτη, μαζί με γράφημα απεικόνισης της τάσης και τα αντίστοιχα στοιχεία του κλάδου της, για άμεση σύγκριση και κατανόηση της χρηματοοικονομικής θέσης της. Η νέα υπηρεσία διευκολύνει τον χρήστη και κάνει ακόμα πιο γρήγορη την αξιολόγηση των οικονομικών δυνατοτήτων μιας εταιρείας με την οποία συναλλάσσεται, ώστε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και σε λιγότερο χρόνο το πιστωτικό ρίσκο των συνεργασιών του.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News