ΟΜΙΛΟΣ ALEXANDRION

Το 2024 ξεκινάει η επένδυση €100 εκατ. στην Καβάλα

Το 2024 ξεκινάει η επένδυση €100 εκατ. στην Καβάλα

Το 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση της επένδυσης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την κατασκευή της μονάδας παραγωγής αιθυλικής αλκοόλης στην Ελλάδα από την Alexandrion Distillery Hellas. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την έναρξη υλοποίησης του έργου τη φετινή χρονιά όμως, απαιτήθηκε περισσότερος χρόνος για λόγους που σχετίζονται με το κατασκευαστικό σκέλος της επένδυσης. Πλέον όμως, η ελληνική θυγατρική του ρουμανικού ομίλου οινοπνευματωδών ποτών Alexandrion βρίσκεται στη φάση της οριστικοποίησης της ανάθεσης του κατασκευαστικού αντικειμένου του project.

Η μονάδα θα αναπτυχθεί σε έκταση 50 στρεμμάτων στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Καβάλας, με την πρώτη φάση της επένδυσης, αρχικού προϋπολογισμού 33,7 εκατ. ευρώ, να έχει ενταχθεί το 2022 στον αναπτυξιακό νόμο, λαμβάνοντας επιχορήγηση 8,2 εκατ. ευρώ. Το επιχειρηματικό σχέδιο της Alexandrion προβλέπει την υλοποίηση δύο ακόμη φάσεων που έχουν αρχικό προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ. Υπολογίζεται ότι το 30% της παραγωγής της μονάδας θα καλύπτει τις ανάγκες της Alexandrion ως παραγωγού οινοπνευματωδών ποτών, ενώ σημαντικό τμήμα της υπόλοιπης ποσότητας θα διατίθεται σε Έλληνες παραγωγούς που σήμερα προμηθεύονται εισαγόμενη αιθυλική αλκοόλη. Στο πλαίσιο αυτό, η Alexandrion θα προμηθεύεται καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα, σιτάρι και άλλα αγροτικά προϊόντα απαραίτητα για την παραγωγή αιθυλικής αλκοόλης από τοπικούς παραγωγούς με στόχο την ενίσχυση της τοπικής αγροτικής παραγωγής.

Υπολογίζεται ότι η μονάδα της Καβάλας θα παράγει, ετησίως, περίπου 30 εκατομμύρια τόνους αιθυλικής αλκοόλης.

Στην Ιαπωνία

Εν τω μεταξύ, η Alexandrion, που διαθέτει παρουσία σε περισσότερες από 50 χώρες, έχει ξεκινήσει τη διάθεση των προϊόντων της και στην ιαπωνική αγορά. Σε ειδική εκδήλωση στο Τόκιο, πριν από μερικές ημέρες, ο ιδρυτής του ομίλου Ναουάφ Σαλάμεχ, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Στέλιος Σάββας και o σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου Γιάννης Χορόζογλου παρουσία του Έλληνα Πρέσβη στην Ιαπωνία Δημήτρη Καραμήτσου-Τζιρά παρουσίασαν τα σχέδια για την τοπική αγορά.

«Ο όμιλος μελετούσε για δύο χρόνια την ιαπωνική αγορά που είναι πολύ σημαντική λόγω της μεγάλης ζήτησης για υψηλής ποιότητας αλκοολούχα ποτά» αναφέρει στο Moneyreview ο κ. Χορόζογλου.

Το 2024 ξεκινάει η επένδυση €100 εκατ. στην Καβάλα-1
Ο σύμβουλος του διοικητικού συμβουλίου της Alexandrion Γιάννης Χορόζογλου, o ιδρυτής του ομίλου Ναουάφ Σαλάμεχ, o Έλληνας Πρέσβης στην Ιαπωνία Δ. Καραμήτσος-Τζιράς και ο CEO του ομίλου Στέλιος Σάββας (από δεξιά προς τα αριστερά)

Σημειώνεται ότι ο ιδρυτής του ομίλου Alexandrion, Ναουάφ Σαλάμεχ, έχει πραγματοποιήσει τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην Ελλάδα, ενώ το Οικουμενικό Πατριαρχείο απένειμε στον Σύρο επιχειρηματία τον τίτλο του «Αρχοντα».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News