ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία για είσοδο στο χρηματιστήριο η Trade Estates

Στην τελική ευθεία για είσοδο στο χρηματιστήριο η Trade Estates

Εσοδα της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ αναμένεται να επιδιώξει να αντλήσει η Trade Estates ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή, στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα πραγματοποιηθεί εντός των προσεχών εβδομάδων. Η εταιρεία προετοιμάζεται για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς το ενημερωτικό δελτίο αναμένεται να εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Τα κεφάλαια που θα αντλήσει η εταιρεία αναμένεται να χρηματοδοτήσουν μέρος από το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα που έχει εκπονήσει η διοίκηση, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει σε ύψος τα 380 εκατ. ευρώ, εφόσον η διοίκηση προχωρήσει σε συμφωνίες για το σύνολο των έργων που εξετάζει αυτή την περίοδο. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Alpha Finance σε σχετική έκθεσή της, η Trade Estates έχει σε εξέλιξη ένα χαρτοφυλάκιο αναπτυξιακών έργων ακινήτων, ύψους της τάξεως των 180 εκατ. ευρώ, με το 90% αυτού να αφορά νέα έργα και το υπόλοιπο 10% έργα αναβάθμισης σε υφιστάμενα ακίνητα. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη τεσσάρων εμπορικών πάρκων, σε στρατηγική συνεργασία με την εν Ελλάδι θυγατρική του ολλανδικού ομίλου Ten Brinke. Το μεγαλύτερο εξ αυτών βρίσκεται στο ακίνητο του Ελληνικού και αποτελεί επένδυση ύψους 70 εκατ. ευρώ, ενώ θα είναι όμορο του εμπορικού κέντρου Vouliagmenis Mall. Παράλληλα, η εταιρεία δρομολογεί και την ανάπτυξη δύο συγκροτημάτων logistics στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο. Το μεγαλύτερο θα είναι εκείνο της Ελευσίνας, με καθαρή εκμισθώσιμη επιφάνεια 56.000 τ.μ. και ύψος επένδυσης 45 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Εκτός από έργα ανάπτυξης, η Trade Estates βρίσκεται και σε συζητήσεις για την απόκτηση ακινήτων τρίτων, με τη σημαντικότερη κίνηση να αφορά την πιθανή εξαγορά του εμπορικού πάρκου Smart Park στη Γυαλού των Σπάτων. Η εταιρεία βρίσκεται σε αποκλειστικές συζητήσεις με τη REDS, ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, με το εκτιμώμενο ύψος του τιμήματος να αναμένεται ότι θα κυμανθεί μεταξύ 130150 εκατ. ευρώ. Είναι λοιπόν πιθανό η Trade Estates να έχει διαμορφώσει ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας άνω των 750 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Alpha Finance εκτιμά ότι τα έσοδα της Trade Estates θα υπερδιπλασιαστούν έως το 2028, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί το υφιστάμενο πρόγραμμα επενδύσεων. Συγκεκριμένα, τα έσοδα από ενοίκια θα αυξηθούν από τα περίπου 24,5 εκατ. ευρώ που προβλέπεται ότι θα διαμορφωθούν φέτος, σε πάνω από 52 εκατ. ευρώ κατά τη χρήση του 2028.

Οπως εκτιμούν οι αναλυτές και ενόψει της εισαγωγής της Trade Estates στο Χρηματιστήριο, πέραν της υποστήριξης του ομίλου Φουρλή, η εταιρεία έχει το πλεονέκτημα ότι πρόκειται για μια ΑΕΕΑΠ με ξεκάθαρο επιχειρηματικό «αφήγημα» και χαρακτήρα, καθώς έχει εξαρχής ξεκαθαρίσει ότι η επενδυτική της δραστηριότητα θα επικεντρώνεται σε εμπορικά πάρκα και υποδομές logistics. Από την άλλη πλευρά και μέχρι να επεκταθεί το χαρτοφυλάκιο με νέες προσθήκες, υπάρχει σημαντική εξάρτηση από μισθωτές που συνδέονται με τον όμιλο Φουρλή, καθώς το 59% των εσόδων από ενοίκια προέρχεται από τα καταστήματα ΙΚΕΑ και την Trade Logistics. Ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιθανό να μειωθεί άμεσα, αν π.χ. ολοκληρωθεί η εξαγορά του Smart Park των 53.000 τ.μ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News