ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Lamda Development: Ξεχωριστή εταιρεία για τα εμπορικά κέντρα και εισαγωγή στο ΧΑ

Lamda Development: Ξεχωριστή εταιρεία για τα εμπορικά κέντρα και εισαγωγή στο ΧΑ

Προχωράει η διαδικασία για την οριστική διαμόρφωση της νέας δομής της Lamda Malls, θυγατρικής του ομίλου Lamda Development στον τομέα των εμπορικών κέντρων, ενόψει και της σταδιακής εισόδου της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στόχος της διοίκησης είναι να διαχωρίσει πλήρως τη δραστηριότητα των εμπορικών κέντρων, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να προσφέρει σε ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα επένδυσης αποκλειστικά και μόνο στη σχετική δραστηριότητα. Η σκέψη της διοίκησης είναι ότι με τον τρόπο αυτό θα «ξεκλειδώσει» υπεραξίες που σήμερα δεν αξιοποιούνται.

Από την εισαγωγή της Lamda Malls, η οποία χρονικά τοποθετείται προς το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024, η Lamda Development αναμένεται να αντλήσει έσοδα 150 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθούν για δύο σκοπούς, τη χρηματοδότηση μέρους του κόστους ανέγερσης των δύο νέων εμπορικών κέντρων του ομίλου στο Ελληνικό (Vouliagmenis Mall και Riviera Galleria), αλλά και τη μείωση του δανεισμού στα υφιστάμενα εμπορικά κέντρα.

Στο πλαίσιο αυτό, στις 15 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση του σχεδίου σύμβασης διάσπασης της Lamda Olympia Village, ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου The Mall Athens και απορρόφησής της από τη Lamda Malls. Πρόκειται για το τελευταίο κομμάτι του «παζλ» που έλειπε, ώστε να ολοκληρωθεί η μορφή της Lamda Malls, καθώς έτσι θα υπαχθεί και το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της εταιρείας στην εν λόγω θυγατρική, πλαισιώνοντας το Golden Hall και το Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη. Σημειωτέον ότι η Lamda είναι μέτοχος κατά 100% και στα τρία κέντρα, ενώ ελέγχει και το 100% της Lamda Malls. Ετσι, το σύνολο των εμπορικών κέντρων θα βρίσκεται πλέον κάτω από την «ομπρέλα» της εν λόγω εταιρείας, ολοκληρώνοντας τον διαχωρισμό της σχετικής δραστηριότητας από τον υπόλοιπο όμιλο, όπου δεσπόζει η επένδυση στο Ελληνικό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ασφαλώς και το επιχειρηματικό αφήγημα της Lamda Malls, ενόψει της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς θα απευθυνθεί στο επενδυτικό κοινό, όντας η διαχειρίστρια ενός χαρτοφυλακίου από τουλάχιστον έξι εμπορικά κέντρα, συνολικής αξίας άνω του 1,5 δισ. ευρώ, που αναμένεται μάλιστα να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ το 2027, όταν θα λειτουργήσουν και τα δύο εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό. Παράλληλα, τότε, τα ετήσια λειτουργικά κέρδη EBITDA προβλέπεται ότι θα έχουν αυξηθεί σε 168 εκατ. ευρώ. Σήμερα, τα τέσσερα υφιστάμενα κέντρα που λειτουργεί ο όμιλος της Lamda Development (The Mall Athens, Designer Outlet Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos) αποδίδουν ετήσια κέρδη EBITDA της τάξεως των 69 εκατ. ευρώ. Εως το 2027, τα εν λόγω κέντρα θα καταγράψουν αύξηση της τάξεως του 40%, αποδίδοντας 96 εκατ. ευρώ ετήσιων EBITDA, ενώ τα δύο νέα εμπορικά κέντρα στο Ελληνικό προβλέπεται ότι θα συνεισφέρουν 72 εκατ. ευρώ ετήσιων λειτουργικών κερδών κατά τον πρώτο πλήρη χρόνο λειτουργίας τους.

Με βάση τον σχετικό σχεδιασμό, το Vouliagmenis Mall θα φιλοξενεί 280 καταστήματα, διαθέτοντας συνολική εκμισθώσιμη επιφάνεια 90.000 τ.μ. Οι πρόδρομες εργασίες για την κατασκευή του ακινήτου, μια επένδυση άνω των 400 εκατ. ευρώ, πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, ενώ το έργο θα «ανεβάσει ταχύτητα» κατά τους πρώτους μήνες του 2024. Η στόχευση της διοίκησης της Lamda είναι να τεθεί σε λειτουργία εντός του πρώτου τριμήνου του 2027.

Ενα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026, θα παραδοθεί προς χρήση και το Riviera Galleria, το δεύτερο εμπορικό κέντρο της Lamda στο Ελληνικό. Πρόκειται για μια ανάπτυξη που εστιάζει στην πολυτέλεια, καθώς στα 19.000 τ.μ. θα φιλοξενούνται 100 καταστήματα, κυρίως φίρμες πολυτελείας και υψηλής ραπτικής (ένδυσης και υπόδησης).

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News