Business & Finance Παρασκευή 7/07/2023, 07:41
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελ. Βενιζέλος: Αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο στο χρηματιστήριο

Ελ. Βενιζέλος: Αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο στο χρηματιστήριο

Με την ψήφιση από τη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα μιας κρίσιμης ρύθμισης και την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης πιθανότατα αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Και οι δύο νομοθετικές παρεμβάσεις είναι απαραίτητες προκειμένου η εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» να μπορέσει να συμμορφωθεί με την προβλεπόμενη νομοθεσία για τις εισηγμένες ανώνυμες εταιρείες.

Η πρώτη ρύθμιση που αναμένεται να έρθει με το φορολογικό νομοσχέδιο στη Βουλή το επόμενο διάστημα αφορά αφενός τη δυνατότητα του Υπερταμείου –που θα διατηρήσει ποσοστό 25% μετά την εισαγωγή– να προσυπογράφει αποφάσεις που αφορούν το μέλλον της εταιρείας και αφετέρου τη δυνατότητα του ΤΑΙΠΕΔ να προχωρεί στην παραχώρηση συμμετοχών του χωρίς την ανάγκη έγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Και αυτό διότι η δημόσια εγγραφή δεν έχει συμβατικά κείμενα επί των οποίων θα πρέπει να αποφανθεί το κρατικό όργανο. Η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης πρέπει επίσης να ψηφιστεί από τη Βουλή προκειμένου να αλλάξει θέματα εταιρικής διακυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και τον ορισμό μελών του διοικητικού συμβουλίου, ώστε να είναι και αυτή συμβατή με το δίκαιο περί εισηγμένων εταιρειών.

Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά και οι συνθήκες στην αγορά παραμείνουν ευνοϊκές, η δημόσια εγγραφή αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2024, όπως άλλωστε αποκάλυψε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο διεθνές πρακτορείο Bloomberg. Ο προγραμματισμός του ΤΑΙΠΕΔ έχει ως ημερομηνίαπιλότο τον Ιανουάριο του 2024. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει επιλέξει νωρίτερα φέτος ως συμβούλους για τη δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο Αθηνών ποσοστού 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών την Bank of America Corp. και τη Morgan Stanley, και ως επικεφαλής διαχειριστή του βιβλίου προσφορών και οικονομικό σύμβουλο για τη συμφωνία την Deutsche Bank AG. Με δεδομένες τις υψηλές επιδόσεις του αεροδρομίου της Αθήνας και τα νέα επίπεδα-ρεκόρ στα οποία αναμένεται να αναρριχηθούν φέτος οι αφίξεις στην Αθήνα, το επενδυτικό ενδιαφέρον προβλέπεται να είναι ισχυρό.

Προ μηνός υπεγράφη και το απαραίτητο μνημόνιο αλληλοκατανόησης μεταξύ των μετόχων του ΔΑΑ για την εισαγωγή. Η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και PSP Investments (που ελέγχει συνολικά το 40% και το management) προβλέπει το δικαίωμα της δεύτερης να αποκτήσει, κατά την εισαγωγή των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στο Χρηματιστήριο, ένα επιπλέον ποσοστό 10%, αλλά με εύλογο υπερτίμημα (premium) της τάξης του 20% σε σχέση με την τιμή της μετοχής που θα διαμορφωθεί κατά τη δημόσια εγγραφή.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News