Business & Finance Πέμπτη 28/09/2023, 12:58
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μισθοί: Αυξήσεις -έστω μικρές- βλέπει το 96% των επιχειρήσεων στο 6μηνο

Μισθοί: Αυξήσεις -έστω μικρές- βλέπει το 96% των επιχειρήσεων στο 6μηνο

Εδραιώνεται το κλίμα αισιοδοξίας σχετικά με τις προοπτικές στην αγορά εργασίας, καθώς όπως προκύπτει από την έρευνα του Alba Graduate Business School – The American College of Greece, η πλειονότητα των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων διατηρεί θετικές εκτιμήσεις για την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.  

Ο δείκτης RCI (Recruitment Confidence Index – Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας) παρέμεινε σε σταθερά υψηλά επίπεδα για το α’ εξάμηνο του 2023.  Η εικόνα συγκρατημένης αισιοδοξίας αποτυπώνεται και στις εκτιμήσεις για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών που σχετίζονται με το εργατικό δυναμικό. Το 66,1% των συμμετεχόντων προσδοκά αύξηση του αριθμού των εργαζομένων τους, ενώ πάνω από εννέα στις δέκα επιχειρήσεις (96,1%) εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να δώσουν κάποια – έστω και μικρή – αύξηση στον μισθό των εργαζομένων μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη το χρονικό διάστημα Ιούλιος – Αύγουστος 2023 μεταξύ στελεχών εταιρειών που εδρεύουν στην Ελλάδα, ο Δείκτης RCI, για το α’ εξάμηνο του 2023, διατηρήθηκε σε σταθερά υψηλά επίπεδα (136,7), καταγράφοντας ήπια πτώση κατά 1,7 μονάδες, από το ιστορικό ρεκόρ του 138,4 που σημειώθηκε κατά το 2ο εξάμηνο του 2022. Αντίστοιχα, μικρή πτώση καταγράφηκε και στον δείκτη εξειδικευμένου και στελεχιακού προσωπικού, ο οποίος βρέθηκε στις 130,9 μονάδες στο α΄ εξάμηνο του 2023 από 133,8 μονάδες που βρισκόταν το β’ εξάμηνο του 2022.

Παρά τη μικρή μείωση, η διατήρηση του γενικού δείκτη σε επίπεδα άνω των 130 μονάδων καθώς και του δείκτη εξειδικευμένου προσωπικού σε επίπεδα άνω των 120 μονάδων για πέντε συνεχόμενες μετρήσεις, επιβεβαιώνει την εδραίωση του θετικού κλίματος σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Στο ίδιο πλαίσιο, η ήπια πτώση του δείκτη που παρατηρείται αφορά κυρίως τις ανησυχίες των στελεχών σχετικά με την κάλυψη των αυξημένων αναγκών τους σε νέο προσωπικό.

Η επίδραση της κρίσης

Το αποτύπωμα της κρίσης στις ελληνικές επιχειρήσεις, εξαιτίας της πανδημίας και των οικονομικών προεκτάσεων του πολέμου στην Ουκρανία, φαίνεται να μειώνεται σημαντικά, με το 36,5% των στελεχών να δηλώνουν ότι οι επιχειρήσεις τους επηρεάζονται λίγο ή καθόλου από την κρίση. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2022 ανήλθε μόλις στο 26,1%. Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην έρευνα, τα στελέχη των επιχειρήσεων δήλωσαν πως δεν θεώρησαν σκόπιμο να προχωρήσουν σε δραματικές άμεσες ενέργειες για την αντιμετώπιση της κρίσης (π.χ., μείωση προσωπικού, μισθών ή μπόνους).

Επιδημία COVID-19: Ένας χρόνος μετά 

Σε ό,τι αφορά στην επίδραση της πανδημίας COVID-19, ένα χρόνο μετά, η έρευνα RCI για το 1ο εξάμηνο του 2023 έδειξε ότι σχεδόν τρεις στις τέσσερις (73,3%) επιχειρήσεις επηρεάστηκαν από την πανδημία αλλά ελάχιστες (4,4%) με ξεκάθαρα αρνητικό τρόπο. Ο τομέας που φαίνεται ότι επηρεάστηκε περισσότερο ήταν ο τρόπος εργασίας του προσωπικού, με το υβριδικό μοντέλο να επικρατεί στη μετά COVID-19 εποχή. Παράλληλα, η πλειονότητα των συμμετεχόντων δήλωσε ότι σήμερα βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άποψη οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση τόσο με την έναρξη όσο και με τη λήξη της πανδημίας.

Ο Αριστοτέλης Αλεξόπουλος, Director, Applied Research & Innovation, Alba Graduate Business School – The American College of Greece, σχολίασε σχετικά: «Η ελληνική οικονομία φαίνεται να  έχει αφήσει πίσω της τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται πλέον σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Παρά τις πολλαπλές προκλήσεις της προηγούμενης περιόδου, η πλειονότητα των στελεχών των ελληνικών επιχειρήσεων διατηρούν την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής αγοράς εργασίας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο αντίκτυπος της πανδημίας COVID-19 μπορεί μεν να επηρέασε το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων αλλάζοντας οριστικά τις εργασιακές πρακτικές σε ορισμένες από αυτές, ελάχιστες, ωστόσο, αναφέρουν ότι επηρεάστηκαν αποκλειστικά με αρνητικό τρόπο».

Διαβάστε επίσης: 

Οι Ελληνες εργάζονται πολύ, αλλά αμείβονται με χαμηλούς μισθούς

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση του μισθολογικού κόστους το β’ τρίμηνο

«Πρωταθλητές» οι Έλληνες σε ώρες εργασίας – Δουλεύουν περισσότερο από τους Ευρωπαίους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News