Business & Finance Τετάρτη 20/09/2023, 12:45
EUROSTAT

«Πρωταθλητές» οι Έλληνες σε ώρες εργασίας – Δουλεύουν περισσότερο από τους Ευρωπαίους

«Πρωταθλητές» οι Έλληνες σε ώρες εργασίας – Δουλεύουν περισσότερο από τους Ευρωπαίους

Τεράστιες αποκλίσεις παρατηρούνται στον χρόνο που αφιερώνουν οι Ευρωπαίοι στη δουλειά, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat για το 2022. Πάντως, ο μέσος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας στην Ε.Ε. για τα άτομα μεταξύ 20 και 64 ετών είναι 37,5 ώρες.

Οι Έλληνες ξεπερνούν σημαντικά τον μέσο όρο με 41 ώρες την εβδομάδα, κατακτώντας την πρωτιά σε ώρες εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακολουθεί η Πολωνία με 40,4 ώρες, καθώς και η Ρουμανία με τη Βουλγαρία με 40,2 ώρες αμφότερες. Σημειώνεται ότι το οχτάωρο εργασίας ξεπερνούν και στη Σερβία -η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε.- με 43,3 ώρες την εβδομάδα.

Στον αντίποδα, η μικρότερη εργασιακή εβδομάδα καταγράφηκε το 2022 την Ολλανδία με 33,2 ώρες, ενώ ακολουθεί η Γερμανία με 35,3 ώρες και η Δανία με 35,4 ώρες την εβδομάδα.

«Πρωταθλητές» οι Έλληνες σε ώρες εργασίας – Δουλεύουν περισσότερο από τους Ευρωπαίους-1

Τα στοιχεία αυτά βασίζονται σε σχετική έρευνα της Eurostat, η οποία συνυπολογίζει και τις υπερωρίες -είτε πληρώνονται είτε όχι-, καθώς και σχετικές δραστηριότητες (π.χ. επαγγελματικά ταξίδια) και την απαραίτητη εκπαίδευση για τη βασική δουλειά. Ωστόσο, δεν περιλαμβάνει τον χρόνο που χρειάζεται κανείς για να μετακινηθεί από και προς τη δουλειά, τυχόν χρόνο διαλείμματος ή σεμινάρια εκμάθησης σχετικά με τη δουλειά.

Σημειώνεται ότι ανά κλάδο, τη μεγαλύτερη εργασιακή εβδομάδα 43,9 ωρών έχουν οι εργαζόμενοι στον γεωργικό τομέα, τη δασοκομία και την αλιεία. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι πιστεύουν πραγματικά οι Έλληνες για τη δουλειά τους

Ο «χάρτης» των εργαζόμενων: Αδιάφοροι οι Ευρωπαίοι – Στρεσαρισμένοι οι Έλληνες

Προσπαθήστε σκληρά αλλά όχι και τόσο σκληρά: Το 85% είναι ο «μαγικός αριθμός»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News