BUSINESS & FINANCE

Ποιο κόμμα έχει ακριβότερο οικονομικό πρόγραμμα τελικά;

Ποιο κόμμα έχει ακριβότερο οικονομικό πρόγραμμα τελικά;

Η ΝΔ έχει εξαγγείλει, πέραν των αυξήσεων των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα ύψους 0,1% του ΑΕΠ για το 2024 και 0,3% του ΑΕΠ για τα έτη 2025 και 2026.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως), η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027), η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (με κόστος 230 εκατ. ευρώ το 2025 και 2026 και 509 εκατ. το 2027), η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως), η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως), το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) και η μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Το συνολικό κόστος των μέτρων της ΝΔ ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ το 2024, 2 δισ. ευρώ το 2025, 2,5 δισ. ευρώ το 2026 και 3,3 δισ. ευρώ το 2027. Για όλη την τετραετία, το πρόγραμμα της ΝΔ υπολογίζεται ότι κοστίζει 9,1 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ 

Aπό την άλλη, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ -σύμφωνα τουλάχιστον με το επίσημο πρόγραμμα- υπόσχεται περισσότερα. Προβλέπει αυξήσεις στο Δημόσιο που υπολογίζονται στο 1,3 δισ. ευρώ μόνο για το 2023 και επαναφορά τη 13ης σύνταξης με κόστος 982 εκατ. ευρώ ετησίως. Επίσης, προβλέπει αύξηση των συντάξεων κατά 7,5% το 2023, ανεξαρτήτως της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς με κόστος 2 δισ. ευρώ και επιστροφή αναδρομικών 2,4 δισ. ευρώ σε 3 ετήσιες δόσεις.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει στο τραπέζι τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα με το κόστος να ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ, ενώ και η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα κοστίζει άλλο 1,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, υπόσχεται και αύξηση δαπανών στο ΕΣΥ στο 7,5% του ΑΕΠ που φθάνει τα 4,7 δισ, ευρώ.

Συνολικά, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο για τα πολύ βασικά μέτρα καθώς περιλαμβάνονται και άλλες μικρότερες παρεμβάσεις όπως επιδοτήσεις των ζωοτροφών και των λιπασμάτων των αγροτών, αύξηση του επιδόματος παιδιού, κούρεμα οφειλών, αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ, κοστίζει το έτος 13,2 δισ. ευρώ.

Στην τετραετία το κόστος μόνο των παραπάνω βασικών μέτρων που έχουν κοστολογηθεί, αγγίζει τα 53 δισ. ευρώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως θα βρει χρήματα για να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμά του μέσω της έκτακτης φορολόγησης εταιρειών. Όπως έγινε γνωστό αυτές τις ημέρες από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από τη φορολόγηση των εταιρειών ενέργειας -που σημειωτέον δεν αναμένεται να έχουν του χρόνου υπερκέρδη, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου βρίσκεται πλέον στα 25 ευρώ ανα μεγαβατώρα- σχεδιάζετια φορολόγηση και σε άλλες εταιρείες όπως τράπεζες, σουπερμάρκετ, εταιρείες logistics. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είχε συμφωνήσει και είχε προτείνει την έκτακτη φορολόγηση στα κράτη μέλη κατά την ενεργειακή κρίση μόνο στις εταιρείες ενέργειας που λόγω των αυξημένων τιμών τον προηγούμενο χρόνο είχαν «ουρανοκατέβατα» κέρδη.

Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ κινείται στα ίδια περίπου χνάρια με τον ΣΥΡΙΖΑ και σύμφωνα πάλι με το επίσημο πρόγραμμα, προτείνει πως θα χρηματοδοτήσει την αύξηση μισθών δημοσίων υπαλλήλων κατα 10%, κάτι που κοστίζει σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του κράτους 1,3 δισ. ευρώ. Θα αυξήσει τις δαπάνες στο ΕΣΥ στο 7,5% του ΑΕΠ που κοστίζει 4,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, θα χρηματοδοτήσει την επαναφορά του ΕΚΑΣ που κοστίζει 600 εκατ. ευρώ, αλλά και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που κοστίζει 1,1 δισ. ευρώ.

Επίσης, προτείνει κούρεμα των οφειλών 30% στις ρυθμίσεις εφορίας, κάτι που κοστίζει 1,2 δισ. ευρώ, ενώ προτείνει αύξηση του επιδόματος παιδιού στα 200 ευρώ με κόστος 306 εκατ. Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται και μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα με το κόστος να αγγίζει τα 3,5 δισ. το έτος. Εάν τα υπολογίσουμε και εδώ κατά έτος το σύνολο είναι 12,1 δισ. € και στην τετραετία περίπου στα 48 δισ. Και το ΠΑΣΟΚ προτείνει έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών ακόμη και με 90%. Άλλη μια παρατήρηση είναι ότι σε αυτό θα έπρεπε να συμφωνήσει η ΕΕ ή ο ESM. Ενώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος επιπλέον προτείνει αύξηση του φόρου μερισμάτων προοδευτικά,κάτι που έχει ακουστεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ακούσαμε και από κάποια στελέχη ακόμη και για αύξηση του ΕΝΦΙΑ αλλά και μείωση του αφορολόγητου στις γονικές παροχές.

Διαβάστε επίσης:

Πώς φορολογούνται μερίσματα και γονικές παροχές στην υπόλοιπη Ευρώπη

Εκλογές: Αντιπαραθέσεις και αυτογκόλ στο γήπεδο της οικονομίας

Εκλογές: Φουντώνει η κόντρα για τη φορολογία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News