Business & Finance Δευτέρα 22/05/2023, 18:39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μαρία Δεμερτζή: Τα καλά, τα κακά νέα και τα μαθήματα από τις ελληνικές εκλογές 

Μαρία Δεμερτζή: Τα καλά, τα κακά νέα και τα μαθήματα από τις ελληνικές εκλογές 

Μια πρώτη άποψη για τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά και τα βασικά μαθήματα από την εκλογική διαδικασία μοιράστηκε στο Twitter η Μαρία Δεμερτζή, ανώτατη ερευνήτρια στο Bruegel, και Επίκουρος Καθηγήτρια στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο. 

Στα καλά νέα η κυρία Δεμερτζή αναφέρει το ποσοστό συμμετοχής του 60% σημειώνοντας πως «οι Έλληνες ενδιαφέρονται για το μέλλον τους», ενώ σχολιάζοντας τα αποτέλεσμα αναφέρει πως αυτό που κίνησε τους ψηφοφόρους ήταν η οικονομία. «Για μια φορά δεν είδαμε ψήφο διαμαρτυρίας, δεν είδαμε μια ψήφο κατά κάποιου ή ενός γεγονότος. Οι Έλληνες θέλουν να συνεχίσει να είναι καλή ή οικονομία και ψήφισαν αυτούς που είναι πιο πιθανό να το κάνουν εφικτό αυτό».  


 

«Είναι καλό να βλέπουμε πως ένα κόμμα με θετική ατζέντα μπορεί να κερδίσει και ένα κόμμα με αρνητική ατζέντα να χάνει θεαματικά. Έτσι θα έπρεπε ναι είναι γενικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στα κακά νέα η κυρία Δεμερτζή αναφέρει πως η δημοκρατία χρειάζεται μια δυνατή αντιπολίτευση που θα μπορεί να ελέγχει και να περιορίζει όπου χρειάζεται την κυβέρνηση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ρηχό κόμμα, που δεδομένου του αποτελέσματος, θα πρέπει τώρα να χάσει τον ηγέτη του. Όμως δεν μένουν πολλά χωρίς τον ηγέτη».

«Την καλύτερη εξήγηση για την κατάρρευση», αναφέρει ακόμη η κυρία Δεμερτζή, «την άκουσα από μια βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να τα πάει καλά σε κανονικούς καιρούς. Χρειάζεται αναταράξεις για να κερδίζει. Τρέφεται από τις κακές ειδήσεις». 

«Χωρίς μια αξιόπιστη αντιπολιτευση η ΝΔ μπορεί να γίνει αδιάφορη και υπεροπτική. Το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ μικρό και πλέον υπάρχει ένα πραγματικό κενό», αναφέρει ακόμη η κυρία Δεμερτζή. 

Τα μαθήματα 

Σε ό,τι αφορά τα μαθήματα από τις εκλογές η κυρία Δεμερτζή σημειώνει: «Μάθημα πρώτο: Οι μνήμες από την εποχή της κρίσης είναι ακόμη νωπές. Το να λές σε ένα κουρασμένο έθνος πως οι τράπεζες θα πρέπει να εθνικοποιηθουν και να δημιουργηθούν νέα IOU, δεν είναι κάτι σοβαρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ τιμωρήθηκε για τις δηλώσεις Βαρουφάκη, παρά τις προσπάθειες να αποστασιοποιηθεί από αυτόν».

Για τη ΝΔ σημειώνει πως έτρεξε μια καμπάνια «σχολής διοίκησης επιχειρήσεων» με καθαρά μηνύματα, χωρίς εκτροπές από την γραμμή του κόμματος, με στοιχεία και όχι με φανταστικά γεγονότα. «Οι Έλληνες θέλουν συνέχεια, κανονικότητα και προβλεψιμότητα», καταλήγει στο σχόλιο της η κυρία Δεμερτζή. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News