ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική Τράπεζα: Βγαίνει στις αγορές για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ

Εθνική Τράπεζα: Βγαίνει στις αγορές για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ

Εξοδο στις αγορές μετά την αναβάθμισή της από τη Moody’s και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας πραγματοποιεί σήμερα η Εθνική Τράπεζα, με την έκδοση ομολόγου της κατηγορίας χαμηλής εξασφάλισης (Tier II) ύψους μεταξύ 400-500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση Tier II από το 2019, αλλά και την πρώτη έξοδο στις αγορές για το 2023 που πραγματοποιεί η Εθνική, αξιοποιώντας το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα μετά το μπαράζ αναβαθμίσεων που προηγήθηκε την περασμένη εβδομάδα από Fitch και Moody’s για τις ελληνικές τράπεζες.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη μεθοδολογία της Moody’s, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank ανέκτησαν την επενδυτική βαθμίδα για τις καταθέσεις τους και συγκεκριμένα το «Baa3» από «Ba2» πριν, βαθμολογία που είναι πάνω από αυτή του ελληνικού Δημοσίου, που κατατάσσεται από τον ίδιο οίκο στο «Ba1». Οι εκδόσεις χρέους για την Εθνική βαθμολογούνται με «Ba1» (από «Ba2»), στην ίδια δηλαδή κατηγορία με το ελληνικό Δημόσιο, με βάση τη Moody’s.

Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών έχει οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των spreads τις τελευταίες εβδομάδες και είναι χαρακτηριστικό ότι το αντίστοιχο Tier II που είχε εκδώσει η Εθνική Τράπεζα το 2019 με επιτόκιο 8,25%, τιμολογείται σήμερα κοντά στο 5,29% από 5,60% δύο εβδομάδες πριν και 7% τον περασμένο Ιούλιο. Αντίστοιχα το Tier II ομόλογο που είχε εκδώσει η Eurobank στα τέλη του 2022, αναπληρώνοντας το ομόλογο ύψους 950 εκατ. ευρώ που η τράπεζα είχε εκδώσει το 2018 και είχε καλυφθεί από το ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο 6,4%, τιμολογείται σήμερα κοντά στο 7,80% από 8% δύο εβδομάδες πριν και 8,5% περίπου τον περασμένο Ιούλιο.

Το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο Tier II της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να ανοίξει σήμερα και στόχος της διοίκησης είναι η άντληση έως 500 εκατ. ευρώ. Ο τίτλος θα είναι διάρκειας 10,25 ετών με δυνατότητα ανάκλησης μετά τα 5,25 χρόνια και αναμένεται να αξιολογηθεί με «Ba3» από τη Moody’s. Η έκδοση εξυπηρετεί την κάλυψη των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων, γνωστών ως MREL, που έχουν οι τράπεζες έναντι του SRB. Ο στόχος για την Εθνική Τράπεζα το 2025 διαμορφώνεται στο 27,06% ενώ ήδη η τράπεζα με βάση τα στοιχεία του α΄ εξαμήνου έχει υπερκαλύψει τον ενδιάμεσο στόχο για το 2023, διαθέτοντας αντίστοιχο δείκτη 22,49%. Με τη νέα έκδοση ο δείκτης MREL θα διαμορφωθεί στο 23,57%, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την απόσταση που τη χωρίζει για την καταληκτική ημερομηνία κάλυψης του στόχου έως τα τέλη του 2025.

Η έκδοση θα προσθέσει 110 μονάδες βάσης στα κεφάλαια της Εθνικής, διαμορφώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 19,5% από 18,4%, ενισχύοντας παράλληλα κατά 500 μονάδες τα ειδικά αποθεματικά (buffer) που πρέπει να τηρεί η τράπεζα. Να σημειωθεί ότι η Εθνική πέτυχε το α΄ εξάμηνο του έτους οργανικά κέρδη μετά από φόρους 508 εκατ. ευρώ, επιτυγχάνοντας δείκτη απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 16%, ενώ διαθέτει από τους υψηλότερους δείκτες ρευστότητας και χαμηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων. Εχοντας πετύχει τους στόχους που είχε θέσει για το τέλος του 2023, η διοίκηση του ομίλου προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα πάνω των στόχων για την 3ετία έως το 2025, βάσει των οποίων προβλέπει απόδοση ιδίων κεφαλαίων πάνω από 15% το 2023 και πάνω από 13% το 2025, από 11% και 12% που ήταν αντίστοιχα η προηγούμενη πρόβλεψη.

Διαβάστε επίσης: 

Εθνική Τράπεζα: Βγαίνει στις αγορές με έκδοση Tier 2

Το παράδοξο της Moody’s: Γιατί οι τράπεζες έχουν επενδυτική βαθμίδα αλλά το κράτος όχι

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News