Business & Finance Κυριακή 17/09/2023, 12:29
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δεν ακούσαμε κάτι για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη ΔΕΘ

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Δεν ακούσαμε κάτι για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη ΔΕΘ

Στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ δεν υπήρξαν μέτρα για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δήλωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου. 

Και ζήτησε ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ουσιαστική ενίσχυση των επιχειρήσεων, οι οποίες πλήττονται από το υψηλό λειτουργικό κόστος, την ακρίβεια, τις συσσωρευμένες οφειλές, τις συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού, την έλλειψη ρευστότητας και τα επιπλέον μισθολογικά βάρη από το ξεπάγωμα των τριετιών.

Αναλυτικά η δήλωσή του αναφέρει τα εξής:  

«Από όσα ακούσαμε από τον Πρωθυπουργό φάνηκε ξεκάθαρα η πρόθεση του να στηριχθούν οι πιο ευάλωτοι και αυτό είναι κάτι θετικό καθώς κανείς δεν πρέπει να μείνει πίσω.

Έδειξε επίσης την ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στις πληγείσες από τις φυσικές καταστροφές περιοχές.

Προς την σωστή κατεύθυνση είναι και η έναρξη της δημόσιας συζήτησης για την υποχρεωτική ασφάλιση περιουσίας γιατί, όπως έχει φανεί ήδη, το κράτος δεν μπορεί μόνο του να σηκώσει το βάρος των αποζημιώσεων σε πληγέντες. Και επειδή τα ακραία καιρικά φαινόμενα εκδηλώνονται πλέον όλο και συχνότερα, πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να μην εξαρτάται ο πολίτης μόνο από την κρατική αρωγή μετά από έναν σεισμό, μία φωτιά ή μία πλημμύρα.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά όμως παρατηρήσαμε ότι δεν υπήρξε αναφορά, ούτε βέβαια και κάποια μέτρα που δρομολογούνται, για την στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Για εμάς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών είναι απόλυτα αναγκαίο να υπάρξουν παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Το υψηλό λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων, η ακρίβεια, οι συσσωρευμένες οφειλές, οι συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων δανεισμού, η έλλειψη ρευστότητας, τα επιπλέον μισθολογικά βάρη που φέρνει το ξεπάγωμα των τριετιών, είναι παράγοντες που κλονίζουν το επιχειρείν. Και επειδή καμία οικονομία δεν αναπτύχθηκε χωρίς την συμμετοχή των επιχειρήσεων, χρειάζεται ένα ρεαλιστικό σχέδιο για την ουσιαστική ενίσχυση τους.

Όσο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κάτι που και εμείς ζητάμε, θα περιμένουμε να δούμε τον τελικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το μόνο που μπορούμε να πούμε αυτή την στιγμή είναι ότι θέλουμε να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News