ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Πρώτο βήμα για μέρισμα – «Ναι» από SSM σε επαναγορά των μετοχών του ΤΧΣ

Eurobank: Πρώτο βήμα για μέρισμα  – «Ναι» από SSM σε επαναγορά των μετοχών του ΤΧΣ

Στρατηγική προτεραιότητα αποτελεί για τη Eurobank το πρόγραμμα ανταμοιβής των μετόχων, που σ’ αυτή τη φάση υλοποιείται μέσα από το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, που αντιστοιχούν στο 1,40% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας. Η τράπεζα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων του α΄ τριμήνου, έλαβε την επίσημη έγκριση του SSM και η πρόταση, αφού πάρει το πράσινο φως από τη γενική συνέλευση των μετόχων, που είναι προγραμματισμένη για τις 20 Ιουλίου, αναμένεται να υποβληθεί προς έγκριση στο ΤΧΣ.

Μιλώντας χθες στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αναλυτών, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank Φωκίων Καραβίας χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «ως πρώτο βήμα επιστροφής στην κανονικότητα μετά τη 10ετή κρίση», ενώ επανέλαβε ότι στόχος είναι η διανομή τουλάχιστον του 25% των ετήσιων κερδών το 2024 και η προσαρμογή της μερισματικής πολιτικής στον ευρωπαϊκό μέσο όρο τα επόμενα χρόνια.

Με βάση τα αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2023, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 255 εκατ. ευρώ και τα συνολικά καθαρά κέρδη σε 237 εκατ. ευρώ, έναντι 270 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο 2022. Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 0,06 ευρώ και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ανήλθε σε 15,8%. Ισχυρή ήταν η συνεισφορά των κερδών από τις δραστηριότητες στο εξωτερικό, με τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ενισχύονται σε 79 εκατ. ευρώ από 44 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2022, ενώ το τελικό αποτέλεσμα περιλαμβάνει ζημία 15 εκατ. ευρώ από τις δραστηριότητες στη Σερβία.

Eurobank: Πρώτο βήμα για μέρισμα  – «Ναι» από SSM σε επαναγορά των μετοχών του ΤΧΣ-1

Ο επικεφαλής της Eurobank εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2023 θα υπερβεί το 2,5% και η επενδυτική βαθμίδα θα ανακτηθεί το β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Ο στόχος για ισχυρή πιστωτική επέκταση το 2023 παραμένει, λαμβάνοντας υπόψη, σύμφωνα με τη διοίκηση, τις αιτήσεις για χρηματοδότηση από επιχειρήσεις σε όλους τους βασικούς κλάδους της οικονομίας (ενέργεια, υποδομές, κατασκευές, real estate και βιομηχανία), αλλά όπως εκτίμησε η διοίκηση της Eurobank, ο στόχος για νέα δάνεια ύψους 2,8 δισ. ευρώ το 2023 ενδέχεται να περιοριστεί κατά 10%-15%. Να σημειωθεί ότι το α΄ τρίμηνο του έτους το χαρτοφυλάκιο ενήμερων δανείων του ομίλου παρέμεινε σταθερό στα 39,8 δισ. ευρώ σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2022, καθώς οι υψηλές αποπληρωμές υφιστάμενων δανείων, κυρίως από επιχειρήσεις με υψηλή ρευστότητα, ανέκοψαν την πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα.

Η άνοδος των επιτοκίων σε σχέση με έναν χρόνο πριν εκτίναξε τα καθαρά έσοδα από τόκους, που αυξήθηκαν κατά 55,6% έναντι του α΄ τριμήνου 2022 και διαμορφώθηκαν σε 503 εκατ. ευρώ. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου ενισχύθηκε κατά 81 μονάδες βάσης σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο και ανήλθε σε 2,53%. Ενισχυμένα κατά 9,5% σε ετήσια βάση ήταν και τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες, το ύψος των οποίων ανήλθε στα 129 εκατ. ευρώ. Ετσι τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 43,2% έναντι του περυσινού α΄ τριμήνου και ανήλθαν σε 632 εκατ. ευρώ, αλλά τα συνολικά λειτουργικά έσοδα υποχώρησαν στα 620 εκατ. ευρώ από 681 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο λόγω των μη επαναλαμβανόμενων χρηματοοικονομικών εσόδων από παράγωγα του 2022.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) μειώθηκε σε 5,1% και ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν οριακά θετικός κατά 7 εκατ. ευρώ. Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης, το β΄ τρίμηνο η καθαρή ροή μη εξυπηρετούμενων δανείων θα είναι θετική κατά 60 εκατ. ευρώ και γι’ αυτό η εκτίμηση για προβλέψεις πιστωτικού κινδύνου ύψους 400 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους δεν έχει αναθεωρηθεί. Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας αυξήθηκε στο 18,4% και ο βασικός δείκτης (FL CET1) σε 15,5% και ήταν αυξημένοι κατά 190 μονάδες βάσης έναντι του α΄ τριμήνου 2022.

Διαβάστε επίσης: 

Eurobank: Μέρισμα 25% των κερδών το 2024 και στο μέσο ευρωπαϊκό όρο τα επόμενα χρόνια

Eurobank: Αύξηση κερδών το α’ τρίμηνο – «Ναι» από SSM για επαναγορά του 1,4% από ΤΧΣ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News